Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[RECENZJA] Life is Strange

Login1pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

UWAGA!

W tej recenzji postaram się nie użyć się zbyt dużej ilości spoilerów. Można jednak spodziewać się że pewne treści fabularne zostaną w tym poście zawarte (Głównie pierwszy epizod)! Jeśli jesteś uczulony/a nawet na lekkie spoilery nie czytaj dalej!

Life is Strange - Epizodyczna gra przygodowa stworzona przez francuskie studio DONTNOD Entertainment, twórców Remember Me przy współpracy z firmą Square Enix

Coś o fabule

Główną bohaterką gry jest Maxine Caufield, 18-letnia studentka fotografii w Blackwell Academy. Po pięciu latach wraca ona do Arcadia Bay, miasta w którym się wychowała. W trakcie zajęć z fotografii Max doznaje wizji w której widzi że Arcadia Bay zostanie zmiecione przez tornado. Gdy po zajęciach idzie do toalety, gdzie jest świadkiem sceny w której pewna dziewczyna szantażuje Nathana, szkolnego chuligana. Ostatecznie kończy ona z kulą od pistoletu w brzuchu. Wtedy Max dowiaduje się że ma ona zdolność cofania czasu. W toku gry okazuje się że tą dziewczyną była dawna najlepsza przyjaciółka Max, Chloe. Przez grę przeplata się także wątek poszukiwania zaginionej Rachel Amber, przyjaciółki Chloe.

Problematyka

Problematyka gry skupia się głównie na problemach szkolnych, poniżaniu, wywyższaniu niektórych sfer ponad inne, przekupstwie. Pokazuje ona także znaczenie prawdziwej przyjaźni w życiu człowieka. Max przez swoją moc otrzymała szansę na zmianę świata wokół niej na lepsze lub działania na swoją korzyść. W grze jest pełno stereotypowych postaci, np. typ gwiazdki będącej w "elitarnym" klubie która leci na nauczyciela i niezbyt to ukrywa, katoliczka która popełniła błąd i rodzina się od niej odwróciła, lub Max, cicha, spokojna, niewywyższająca się ponad innych uczennica.

Mechanika w grze

W grze (jak opisywałem wyżej) zawarta jest możliwość cofania czasu. Działa ona na bardzo prostej zasadzie, przytrzymujesz dany klawisz i Max cofa czas. Dzięki tej umiejętności możemy rozegrać wiele rozmów na różne sposoby, używać usłyszanych przed cofnięciem czasu informacji lub uzyskanych obiektów (Cofanie czasu nie działa na obiekty które podniesie Max). Z czasem jednak moc będzie ewoluowała i pozwoli Max na znacznie więcej (Pozwólcie że na tym zakończę ten temat). W grze występują także różne wybory, które znacząco wpływają na rozgrywkę, lub jak gra mówi na samym początku "przeszłość, teraźniejszość i przyszłość". Ukazane jest to w pewnej scenie gdzie do pokoju Chloe wchodzi jej ojczym i znajduje trawkę. Mamy wtedy opcję wyjść z ukrycia i przyznać się lub siedzieć cicho w szafie. Od tego typu wyborów zależą nasze stosunki z postaciami itp. Twórcy znaleźli także miejsce na znajdźki. W każdym epizodzie znajdziemy dziesięć opcjonalnych zdjęć, których nie musimy robić, jednak każde takowe jest nagradzane osiągnięciem.

Grafika

Za dużo tu napisać nie można, gra odznacza się grafiką w lekko kreskówkowym stylu. Idealnie pasuje ona do klimatu gry.

Dubbing

Gra ma pełen angielski dubbing który stoi na wysokim poziomie. Postacie mają bardzo dobrze napisane kwestie.

Ogólne wrażenie z gry

Life is Strange jest grą z dość powolnym tempem pozwalającym nam oglądać wszystkie przedmioty oraz usłyszeć często dość zadziwiąjące jak dla mnie opinie Max. Zagadki w grze nie są zbyt trudne, zazwyczaj rozwiązanie wynika z fabuły lub elementów które można było znaleźć wcześniej (A nawet jak ich nie znalazłeś to zawsze jest jakaś wskazówka). Gra ma wzruszające momenty. Przy moim pierwszym przejściu wypłakałem się jak jeszcze nigdy w życiu. Do tego dołóżmy jeszcze świetny, klimatyczny soundtrack. Gra idealna, nieprawdaż?

Słabe punkty gry

Otóż nie! Tak słodziłem tej grze, ale nie mogę jednak zapomnieć jej najgorszego mankamentu, czyli zakończenia. Mimo że wzruszające, łzy, smutek itp. to jednak jest ono po prostu SŁABE... Do tego w wersji PS3 (W której ogrywałem tą produkcję) gra potrafiła zaciąć całą konsolę na ekranie ładowania (Na szczęście nie zdarzało się to często). Osoby grające na PC będą miały też (nie)małe problemy z Focusem (z ang. skupieniem) ze zdjęciem w epizodzie 3 (nie martwcie się, jest potem pominięcie tego fragmentu, więc nie skończycie gry w tym momencie).

Dla niektórych problemem może być także brak polskiej wersji językowej (Jest tylko spolszczenie).

Plusy i minusy

+

+ Fabuła

+ Grafika (Niektórym może się jednak nie podobać)

+ Soundtrack

+ Ciekawy system znajdziek

+ Epizod 5 :D

+ Klimat

-

Zakończenie

- Czasem występujące błędy

- Focus na PC

- Dla niektórych problemem może być brak polskiej wersji językowej (jest spolszczenie)

Już mimo tego zakończenia, które jakoś przeżyłem grę ocenię tak:

Moja ocena

9/10

Opublikowano

W gry nigdy nie mialem okazji zagrać i pewnie nie będe miał takiej okazji, ale recenzja spoko przyjemnie się czyta.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W grę grałem , recenzja nawet fajna :D I  polecam każdemu zagrać gra ma w sobie duży przekaz i przywiązuje do bohaterów , życzę dobrych wyborów :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...