Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jest możliwość nauki javy za darmo ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć bardzo chciałbym się nauczyć pisać pluginy pod mc (Oczywiście aplikacje itd. też) lecz problem w tym że nie potrafię znaleźć jakiś polskich poradników ? Czy czegoś żebym mógł zacząć się edukować w tym kierunku. Jak ktoś by mógł mi podesłać i wyjaśnić od czego zacząć itd. 

Opublikowano

Tak i jest tego masa..

np. na początek, nwm. może zacznij od czegoś bardziej konkretnego, np. napisz plugin do minecrafta

Tutaj taki przykładowy poradnik ( wiem że ten pan nie robi najlepszych poradników w internecie )

później możesz bawić się w przerabianie i łączenie istniejących już pluginów. no i dużo kombinować.

a gdy już ogarniesz podstawy, łatwiej ci będzie programować inne rzeczy w javie.

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

@macjoker007 Niby obejrzałem ten filmik ale nic z niego nie zrozumiałem... Niby coś tam pokazuje ale nic nie tłumaczy momentami wydaje mi się że sam nie wie co robi. Niby napisałem tą pierwszą komende tak jak pokazał na filmiku ale co z tego jak nie wiem co do czego służy... Masz może coś lepszego ?

Opublikowano

Najpierw naucz się mój drogi prawdziwej Javy, programowania obiektowego. Jest masa poradników w sieci oraz dokumentacje. Aby pisać pluginy, musisz się nauczyć BukkitAPI, dzięki czemu będziesz mógł implementować informacje gry do pluginu itp itd.
Może tu coś wyłapiesz: http://naukajavy.pl/kurs-jezyka-java
Moim zdaniem, nie ma dobrego darmowego poradnika nauki tego języka. Polecam jakąś porządną książkę, dokumentacje oraz własny rozum ;)

Opublikowano

@WujcioCreeper Okej przejrzę tą stronę może coś napisze ale... Jaką dokładnie książkę polecasz ? I czy jest jakaś w wersji online xD (Tak bardzo nowoczesny :p) ? Może jak ty się nauczyłeś programowania ?

Co sądzicie o tej stronie ? da się z niej coś nauczyć z tego co widzę recenzje są bardzo dobre.

http://strefakursow.pl/kursy/programowanie/kurs_programowania_w_java.html
Opublikowano

@POLIPOT

strone którą ci podesłał WujcioCreeper jest dobra wiekszość rzeczy tam się dowiesz co to listy/hashmapy/obiekty/collections itp by pisać pluginy wystarczy ci znajomość:
- pętli (for/while for-each)
- listy

- mapki

- obiekty(Nie zawsze sa potrzebne no ale lepiej znać)

- Bukkit(czyli to bez czego pluginu nie napiszesz wszystkie eventy, metody itp)
no i chyba tyle z taki podstaw napewnoe czegoś tutaj nie napisałem xD

A co do filmiku Kamilkime nie są złe na początku można się nauczyc tych podstawowych składni typu jak sie robi commandExecutora czy listenery registerowanie itp

A to że nie wiesz co do czego służy to nic dziwnego bo zaczynasz "od dupy strony" najpierw java potem bukkit nie nad odwrót xD wiem coś na ten temat bo sam próbowałem i nie wyszło

Co ja tutaj robie...

Opublikowano

Jezeli chcesz nauczyc sie Javy to jest ksiazka Java Podstawy Wydanie IX. Jak nie chcesz placic mozesz pobrac z chomikuj. Drugi sposob to oracle.com.

Opublikowano

Najpierw Java, potem pluginy do MC. Ja robiłem na odwrót i nie polecam takiego podejścia (zresztą, efekty do dziś widać na filmach, które do najlepszych nie należą). A co do moich filmów z pisania pluginów - myślę, że są ok, ale jak się zna Javę i widzi się co ja źle robię/tłumaczę i umie się to samemu poprawić/zrobić lepiej :)

A Javy można się spokojnie także z YT nauczyć:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLED70A92187B1406A (po polsku)
https://www.youtube.com/playlist?list=PLFE2CE09D83EE3E28 (po angielsku, tu też jest lepszy dźwięk)

@Etaku Moim zdaniem, żeby móc dowiedzieć się czegoś z tej książki, to albo trzeba znać jakiś język programowania, albo już znać trochę Javy - jakoś tak mało przystępnie napisana mi się wydaje :/

P.S. K-A-M-I-L-K-I-M-E, nie 'kamikadze', nie 'kamilkimi', nie 'kamilke'...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...