Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z Lag Spike

Sebskitz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, no więc od ostatniego patcha mam jakieś dziwne lag spike'i. Gdy gram sobie wszystko idzie płynnie, i znikąd dostaje potężnego laga. Freezuje mi gre na 2-3 sekundy, i zawsze kończy się to albo dead'em, gankiem, albo czasami nawet potrafiłem flashnąć w enemy team gdy pisałem coś na czacie spod wieży. Wie ktoś jak to wyeliminować? Nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałem. Gram na laptopie jak by coś.

harley.png

Opublikowano

temperatury są w normie. Laptop cicho działa i nie czuć ciepła. Jakieś inne przyczyny? To napewno nie jest internet, bo ping mi nie skacze, po prostu gra zatrzymuje się na 3-4 sekundy.

harley.png

Opublikowano

Nie pobierałeś niczego ostatnio? Jeżeli używasz uTorrenta to prawdopodobnie masz wrzuconego minera do kopania bitów który trochę komputer obciąża. Dodatkowo polecam sprawdzić dysk twardy pod względem bad sectorow. Jeżeli masz laptopa z dyskiem magnetycznym(standardowym), a na dysku sporo zajętego miejsca to problem leży tutaj. Lol bardzo dużo obciąża pracę dysku, a dysk który jest zawalony plikami ma problem z odnalezieniem lokalizacji plików. Skasuj to co możesz, a zajmuje sporo miejsca i zrób defragmentacje.

Osobno przeskanuj jeszcze komputer antymalwarem (np. MBAM którego polecam) dla pewności

Opublikowano

Nie pobierałeś niczego ostatnio? Jeżeli używasz uTorrenta to prawdopodobnie masz wrzuconego minera do kopania bitów który trochę komputer obciąża. Dodatkowo polecam sprawdzić dysk twardy pod względem bad sectorow. Jeżeli masz laptopa z dyskiem magnetycznym(standardowym), a na dysku sporo zajętego miejsca to problem leży tutaj. Lol bardzo dużo obciąża pracę dysku, a dysk który jest zawalony plikami ma problem z odnalezieniem lokalizacji plików. Skasuj to co możesz, a zajmuje sporo miejsca i zrób defragmentacje.

Osobno przeskanuj jeszcze komputer antymalwarem (np. MBAM którego polecam) dla pewności

tzn ogólnie to laptop jest czyściutki bo nie dawno wymieniałem całą płyte główną, i był kompletnie resetowany. Ale używam uTorrent, myślisz że to może być przyczyną? Kiedyś gdy miałem zasyfiony laptop to nic takiego mi się nie działo. Dopiero w najnowszym update.

harley.png

Opublikowano

tzn ogólnie to laptop jest czyściutki bo nie dawno wymieniałem całą płyte główną, i był kompletnie resetowany. Ale używam uTorrent, myślisz że to może być przyczyną? Kiedyś gdy miałem zasyfiony laptop to nic takiego mi się nie działo. Dopiero w najnowszym update.

Może mieć wpływ bo obciąża procesor. MBAM Ci usunie tego minera. A co z kartą graficzną? Masz zintegrowaną czy dedykowaną? Podaj jeszcze parametry komputera(RAMy, procesor, karta graficzna)

Wejdź w managera zadań(ctrl+alt+delete)->uruchamianie i zrób sobie spokojną analizę czy wszystko co się uruchamia z systemem jest Ci potrzebne(nieznane procesy szukaj w googlu i się upewniaj czy rzeczywiście nie są Ci potrzebne). To co jest zbędne (typu skype którego nie używa się cały czas) warto wyłączyć bo strasznie komputer obciąża.

Skanowałeś dysk pod wzgldem bad sectorów?

Opublikowano

mam integre z intela. 4gb ramu, intel celeron b815 dual 1.6ghz. Bardziej notebook niż laptop, ale wyciąga te 60 fps na medium. Zobaczę z tym MBAM i dam znać, może faktycznie to ten miner. Start-up mam praktycznie czysty, jedynie Skype, to też wyłączę i zobaczę czy pomoże. 

Próbowałem też zmienić opcje zasilania, z wysokiej wydajności, na zbalansowaną i nawet na oszczędzanie baterii. Temperatury spadły drastycznie a dalej w tych początkowych fazach liniowych dostaje tak z 2-3 freezy, później tak po 15 minucie wszystko działa normalnie.

harley.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...