Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z mikrofonem pojemnościowym

Flame23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry,

Zakupiłem sobie ostatnio mikrofon pojemnościowy oraz potrzebne do niego kable oraz zasilanie phantom. Wszystko zostało podłączone, testuje i... nie działa. Mikrofon praktycznie nie rejestruje dźwięku. Muszę ustawić co najmniej +20dB i drzeć się do niego jak opętany żeby wgl było coś słychać.

Mikrofon podłączony jest w sposób następujący:

Mic -> XLR -> Phantom -> XLR do mini-jack -> PC

Zasilanie Phantom jest zasilane przez AC12V, switch w phantomie przełączony na 48V (co ciekawe nieco głośniej działa na 12V)

Zasilanie Phantom: http://midi.pl/Naglosnienie-k16/Zasilanie-Phantom-k606/BEHRINGER-PS400-zasilacz-Phantom-12V-48V-p8502.html

mikrofon: AudioTechnica AT2020

Ktoś ma pomysł czemu to nie działa ?

Opublikowano

Pasowało by zmierzyć czy masz w ogóle +48 V na wyjściu, jeśli nie to Phantom na reklamacje

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Pasowało by zmierzyć czy masz w ogóle +48 V na wyjściu, jeśli nie to Phantom na reklamacje

nie posiadam urządzenia by to zmierzyć :/

Opublikowano

Przez internet to raczej nikt ci nie zmierzy. 

Postaraj sie podpiąć coś co ma  takie napięcie zasilanie albo inny zasilacz. Kombinuj  i sprawdzaj .

Zresztą masz nogi to połaź sobie po serwisach i spytaj czy ci zmierzą tylko napięcie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Przez internet to raczej nikt ci nie zmierzy. 

Postaraj sie podpiąć coś co ma  takie napięcie zasilanie albo inny zasilacz. Kombinuj  i sprawdzaj .

Zresztą masz nogi to połaź sobie po serwisach i spytaj czy ci zmierzą tylko napięcie.

Kupiłem se multimeter. Przetestowałem XLR i Phantoma i na obu jest niecałe 48V (przez oba 47.5V) czyli zepsuty sprzęt odpada. Sprawdziłem też przejściówke z XLR na mini jack w ohmach i było jakieś 0.07 (powinno być 0 ale to chyba nie znaczy że kabel jest zepsuty, nwm nie znam się :///)

Pytałem się znajomego i powiedział, że potrzebuje mixera lub preampa (przedzasilacza), tylko z tego co rozumiem preampem jest zasilanie phantom a ja takowe posiadam więc nwm... Wgl czym się różni mixer od samego preampa ? Bo z tego co mi wiadomo w mixerach jest wbudowany preamp, to co dodatkowego daje mixer ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...