Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Początki programowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Zwracam się do was, gdyż pomimo przeczytania kilku takich tematów wciąż wątpilowści

-Czy w Pythonie oraz Autoit-cie da się stworzyć bota, który po sprawdzeniu i spełnieniu pewnych warunków wykona przydzielone temu zadanie ( Wyświetla się np 1 w danym miejscu a on coś robi, jak się wyświetli 2 robi co innego) ?

- Czy ten poradnik - http://www.python.rk.edu.pl/w/p/podstawy/ - nauczy mnie dobrze podstaw? (wiem, to zależy ode mnie, tylko czy waszym zdaniem znajdują się tu wartościowe informacje które mnie czegoś nauczą?)

- Czy python to dobry program do początków nauki programowania, oraz czy dobrze się w nim pisze boty do gier przeglądarkowych/mmorpg 

Wiem że takich tematów jest dużo, tyle że nie znalazłem niczego konkretnego co rozwiało by moje wątpliwości.

Opublikowano

Jeśli patrzysz w przyszłość (czyli hajs) to python w Polsce jest rzadki jak gówno i mało go.. a jak chcesz zrobić samego bota to lepszy by był autoit..

Opublikowano

Bota można zrobić w praktycznie każdym języku - a zwłaszcza w tych wymienionych. Musiałbyś wykorzystać program do wprowadzania zmian wewnątrz aplikacji lub systemie. Warunki to najmniejszy problem, bo do tego wystarczy if.

Nauczy Ciebie tego co tam jest napisane - podstaw nauczysz się sam z biegiem czasu.

Dobry? Łatwy. Dobry język to np. C++ to nie idzie ze sobą w parze. Jak chcesz napisać bota to autoit i w zasadzie tyle - nie ma co się pchać od razu w pythona jak chcesz zrobić jakiegoś bota - po to właśnie jest autoit.

Jeśli patrzysz w przyszłość (czyli hajs) to python w Polsce jest rzadki jak gówno i mało go.. a jak chcesz zrobić samego bota to lepszy by był autoit..

Dzisiaj dominuje C++ pod gry i Java pod aplikacje mobilne, reszta to tylko jest, bo jest.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Bota można zrobić w praktycznie każdym języku - a zwłaszcza w tych wymienionych. Musiałbyś wykorzystać program do wprowadzania zmian wewnątrz aplikacji lub systemie. Warunki to najmniejszy problem, bo do tego wystarczy if.

Nauczy Ciebie tego co tam jest napisane - podstaw nauczysz się sam z biegiem czasu.

Dobry? Łatwy. Dobry język to np. C++ to nie idzie ze sobą w parze. Jak chcesz napisać bota to autoit i w zasadzie tyle - nie ma co się pchać od razu w pythona jak chcesz zrobić jakiegoś bota - po to właśnie jest autoit.

Dzisiaj dominuje C++ pod gry i Java pod aplikacje mobilne, reszta to tylko jest, bo jest.

hahahahahaha xDDDDD tak tak a strone też napiszesz w C++? w javie? jest wolna jak żółw ale beka xD doszkól się

Opublikowano

hahahahahaha xDDDDD tak tak a strone też napiszesz w C++? w javie? jest wolna jak żółw ale beka xD doszkól się

Nigdzie nie pisałem nic o stronach. A co z tego, że java jest wolna? Ja p******* to jakbyś napisał, że C++ jest za trudny - w tym języku nie chodzi o to, by był szybki tylko dostępny.

No, ale oczywiście dzisiaj jest ogromna dominacja programowania stron webowych, a reszta to w ogóle ciemnogród i tyle :v kappa

I co więcej da się napisać w C++ stronę:

http://cpp0x.pl/artykuly/?id=65

W javie chyba też się da.

pyhvh7E.png

Opublikowano

tak tak a strone też napiszesz w C++? w javie?

... Co? Bardzo znacząca część aplikacji webowych napisana jest w Javie. Jest to najczęściej wykorzystywany język do takich rzeczy. I na pewno są szybsze niż napisane w php. Co do c++, to faktycznie on się raczej do tego nie nadaje.

Czy python to dobry program do początków nauki programowania,

Tak.

Czy ten poradnik - http://www.python.rk...l/w/p/podstawy/ - nauczy mnie dobrze podstaw?

Lepiej szukaj materiałów po angielsku.

https://wiki.python.org/moin/BeginnersGuide

708121422388637873334.png

Opublikowano

Albo to do Pythona:

http://learnpythonthehardway.org/book/

Co do botów przeglądarkowych - imo naturalniej jest użyć JS, aczkolwiek mam mieszane uczucia co do JSa jako pierwszy język.

Da się, co nie znaczy, że ma to sens.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Albo to do Pythona:

http://learnpythonthehardway.org/book/

Co do botów przeglądarkowych - imo naturalniej jest użyć JS, aczkolwiek mam mieszane uczucia co do JSa jako pierwszy język.

Da się, co nie znaczy, że ma to sens.

Strony napisane w C++ są podobno szybkie i skoro korzysta z tego nawet google to aż takie bezsensowne nie jest.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Z tego co ja tam słyszałem, nawet Facebook jakoś-tam korzystał z C++, bo PHP im nie wystarczało.

To się bodajże "hiphop for php" nazywało.

jw19e8.png

Opublikowano

python - boty do gier przeglądarkowych

java - aplikacje internetowe, strony, boty do gier typu metin/aion czy tam nawet lol itd,

autoit - do pisania prostych botów, tylko tu pojawia się problem obejścia hackshielda np z metina 2 ? Podobno jest to zabezpieczone, a taki newbie w tym jak ja nie ma szan tego obejść (przynajmniej na tą chwilę)

C++ - podobnie jak java

Dobrze rozumiem ? Dla początkującego autoit/python a już później java/C++? Lepiej zacząć od pythona ?

I ostatnie moje pytanie na tą chwilę : Przypuśćmy że napisałem bota w pythonie, zapisałem. Teraz trzeba z tego  zrobić .exe (kompilacja?) czy zainjectować ? 

Opublikowano

Strony napisane w C++ są podobno szybkie i skoro korzysta z tego nawet google to aż takie bezsensowne nie jest.

Wszystko co napisane w C++ jest bardzo szybkie (o ile dobrze napisane), ale dla 99% webdevu inne języki są wystarczająco szybkie, a ważniejsza jest szybkość programowania, gdzie C++ jest w tyle. Jak dojdziesz kiedyś do momentu, gdzie C++ będzie niezbędny do optymalizacji serwisu to pogratuluję Ci sukcesu.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@zombi1011

Ja tam słyszałem (chociaż nie wiem, czy dobrze słyszałem), że Python nadaje się także bardzo dobrze do "hakowania", brute force, itp :v

jw19e8.png

Opublikowano

Czyli mogę od niego zacząć, a to czy się go nauczę czy też nie zależy od moich chęci ?

Nie chodzi mi o łatwy w takim znaczeniu, że wykłuje komendy i jestem bogiem programu (autoit mniej więcej tak działa), tyłko łatwy w znaczeniu program w którym po nauczeniu się podstaw będe w stanie prawie sam  pisać coraz to lepiej różnego rodzaju programy/boty/strony (wiem, że jest to czasochłonne) ^^ oczywiście korzystając też z tutoriali. Jak z angielskim, nie chce nauczyć się samych słówek w 2 miesiące po czym nie potrafić nic sensownego napisać, wole uczyć się słówek i ich wykorzystywania w zdaniach w 6 miesięcy, żeby potrafić układać zdania i wiedzieć dlaczego tak a nie inaczej. Wytłumaczyłem to bo jest trochę nieład w mojej wypowiedzi i zdaje sobie sprawę że ktoś może nie wiedzieć o co mi do końca chodzi :D

Opublikowano

Czyli mogę od niego zacząć, a to czy się go nauczę czy też nie zależy od moich chęci ?

Nie chodzi mi o łatwy w takim znaczeniu, że wykłuje komendy i jestem bogiem programu (autoit mniej więcej tak działa), tyłko łatwy w znaczeniu program w którym po nauczeniu się podstaw będe w stanie prawie sam  pisać coraz to lepiej różnego rodzaju programy/boty/strony (wiem, że jest to czasochłonne) ^^ oczywiście korzystając też z tutoriali. Jak z angielskim, nie chce nauczyć się samych słówek w 2 miesiące po czym nie potrafić nic sensownego napisać, wole uczyć się słówek i ich wykorzystywania w zdaniach w 6 miesięcy, żeby potrafić układać zdania i wiedzieć dlaczego tak a nie inaczej. Wytłumaczyłem to bo jest trochę nieład w mojej wypowiedzi i zdaje sobie sprawę że ktoś może nie wiedzieć o co mi do końca chodzi :D

Komendy to masz w konsoli.

W programowaniu każdy znak ma sens - co prawda może on zostać w jakiś sposób pominięty, ale ma.

Jak chcesz dobrze pisać algorytmy to zadania z spoj czy codewars - a właściwie nie tyle algorytmy co w ogóle programować.

Możesz zacząć od wszystkiego i to sam powinieneś o tym zdecydować - jedyne co w Twojej decyzji powinno być brane pod uwagę to, to czy język faktycznie się do tego nadaje czy może lepiej nauczyć się innego języka.

Wszystko co napisane w C++ jest bardzo szybkie (o ile dobrze napisane), ale dla 99% webdevu inne języki są wystarczająco szybkie, a ważniejsza jest szybkość programowania, gdzie C++ jest w tyle. Jak dojdziesz kiedyś do momentu, gdzie C++ będzie niezbędny do optymalizacji serwisu to pogratuluję Ci sukcesu.

Może mam jakieś przyzwyczajenia z C++, ale jak popatrzę na np. html, css czy js to się za głowę łapię, a zwłaszcza jak zobaczę kod źródłowy jakiejś strony - 50 klamerek wśród nich liczby i pewnie dość upierdliwe do szukania błędów czy literówek. Ogólnie z czego się orientuje to języki z znakiem C raczej nie są pod szybkość programowania - ich celem jest raczej bycie bardziej wysokopoziomowy niż assembler, ale wciąż mieć ten niski poziom. Z resztą nawet sam C++ jest starszy od html - wraz z czasem programowanie jest ułatwiane.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Może mam jakieś przyzwyczajenia z C++, ale jak popatrzę na np. html, css czy js to się za głowę łapię, a zwłaszcza jak zobaczę kod źródłowy jakiejś strony - 50 klamerek wśród nich liczby i pewnie dość upierdliwe do szukania błędów czy literówek.

Może patrzysz na zminifikowany kod, bo taki najczęściej jest widoczny na gotowej stronie? xD

Z resztą nawet sam C++ jest starszy od html - wraz z czasem programowanie jest ułatwiane.

Czyżbyś próbował porównywać C++ i HTML? To drugie to nie jest język programowania.  o.O

Opublikowano

Może mam jakieś przyzwyczajenia z C++, ale jak popatrzę na np. html, css czy js to się za głowę łapię, a zwłaszcza jak zobaczę kod źródłowy jakiejś strony - 50 klamerek wśród nich liczby i pewnie dość upierdliwe do szukania błędów czy literówek.

Może patrzysz na zminifikowany kod, bo taki najczęściej jest widoczny na gotowej stronie? xD

Z resztą nawet sam C++ jest starszy od html - wraz z czasem programowanie jest ułatwiane.

Czyżbyś próbował porównywać C++ i HTML? To drugie to nie jest język programowania.  o.O

Nie, chodzi ogólnie o napisanie samej strony internetowej.

pyhvh7E.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...