Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE] Odtwarzacz mp3, wav na Arduino

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Mam pytanie związane z odtwarzaniem muzyki przez arduino bezpośredni z karty SD.

Wiem że w google jest pełno poradników oraz wpisów lecz większość jest zrobiona na modułach lub odtwarzaniu piosenek których nazwa jest zapisana w szkicu od arduino np. 1 2 3 oraz jest w formacie AFM.

Mi zależy aby zrobić odtwarzacz który będzie puszczał każdą piosenkę jaką znajdzie w formacie mp3 lub wav bez żadnego modułu SD oraz możliwość 'pause' i przełączenia piosenki (next, prev.)

Znalazłem taki poradnik http://majsterkowo.pl/arduino-jako-odtwarzacz-audio/ leczon odtwarza tylko AFM a mi zależy, że wgram piosenkę z byle jaką nazwa .mp3 lub .wav na SD i będzie działać bez żadnego modułu.

Jeżeli nie ma możliwości zrobienia tego bez modułu to sory ale właśnie zaczynam zabawę z odtwarzaniem muzyki z arduino. 

Opublikowano

Poszukaj sobie modułu DFPlayer z 30-40 zł 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Zrobić to sobie możesz i uruchamiać tylko pliki afm  ale nie odtwarzać mp3 na tym

DFPlayer  to dosłownie podłączenie 6 kabli do modułu : 2x głośnik, 2x zasilanie i 2x do Arduino.  Opcjonalnie można nawet dołożyć do modułu dodatkowe klawisze sterowania odtwarzaniem albo sterować sterownikiem. 

Opublikowano

Zrobić to sobie możesz i uruchamiać tylko pliki afm  ale nie odtwarzać mp3 na tym

DFPlayer  to dosłownie podłączenie 6 kabli do modułu : 2x głośnik, 2x zasilanie i 2x do Arduino.  Opcjonalnie można nawet dołożyć do modułu dodatkowe klawisze sterowania odtwarzaniem albo sterować sterownikiem. 

Czyli mam rozumieć, że przez bezpośrednie podłączenie SD do arduino można jedynie odtwarzać plik AFM a jeżeli chce już np. mp3 to potrzebuje modułu ?

Opublikowano

Tak, przecież nie masz nawet na czym zdekodować pliku by go odtworzyć. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...