Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Częste spadki fps

BonBox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Normalnie mam ponad 150 fps na wysokich , ale często mi fpsy spadają do 30 mam 1 sekundowego laga przez co często przegrywam pojedynki i się denerwuję. 

Mój pc :

intel core i3 cpu 530 @ 2.93ghz

8gb ram

amd radeon hd 6800 series gddr 5 1gb

W csie tak samo mam nagłe lagi , zauważyłem że np w fife 13 pirackiej na singleplayer nie ma takiego problemu.

Opublikowano

Przeskanuj dysk twardy HDTune'm, defragmentacja dysku powinna pomóc no i pousuwaj gówna z kompa które obciażają komputer.

Pobierz jeszcze malwarebytes i przeczyść pc

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podczepiam się do tego problemu. 

Zwykle te lagi występują przy mocniejszych dźwiękach w team fight albo głosu komentatorki. 

Opublikowano

Podczepiam się do tego problemu. 

Zwykle te lagi występują przy mocniejszych dźwiękach w team fight albo głosu komentatorki. 

W takim razie komputer ci nie wyrabia, jaki sprzęt ? Możliwe że coś siedzi na dysku i on laguje grę. Jeśli to nie dysk, pousuwaj wszystkie sterowniki i zainstaluj od nowa. Polecam ci jeszcze zrobić pełną defragmentacje dysku ( nie szybkie ). Jeśli nie pomoże, myśle żeby postawić cały system od nowa ( zrób całkowitego formata  i skasuj wszystko )

Opublikowano

@Fejs.

Rzeczy które próbowałem zrobić i nie dały żadnego rezultatu :

- format pc

- defragmentacja dysku

- wymiana past

- ogarnięcie pc od środka z brudu

Czy może coś być ze sprzętem ? Dodam , że procek jest podkręcony na maxa i przez to tak się może dziać ? 

Opublikowano

@BonBox

Trafiłeś w sedno sprawy. Właśnie chciałem o procko pisać.

Właśnie źle że go podkręcałeś jeżeli zrobi się to nieostrożnie to potem są konsekwencje :P

Teraz go lepiej (odkręć).

:)

giphy.gif

Opublikowano

@Skajled jak go odkręcić ? 

A jak odkręce to pewnie mi spadną fpsy w grach bo to za mocny procesor nie jest (intel core i3 cpu530 @ 2.93ghz) :/ , ale coś za coś w sumie. 

Kompa kupowałem od kolegi i nie wiedziałem , że był podkręcany. Sam sprawdzałem kiedyś tam i dopiero zauważyłem to.

Opublikowano

Ja wyciagam na lapku z prockiem 4 rdzeniowym 1,5ghz od amd 60fps spokojnie ;p rozdzielczosc zmniejszysz bd ok

Opublikowano

@Fluxxiu 

próbowałem i nie działa , nie wiem o co chodzi

w biosie zmieniło coś że jak mam procka intel core i3 cpu 530 @ 2,93 ghz to tak zrobiłem że mam 2,60 ghz 

ale nadal to samo , a zmniejszyłem to o 4 wartości

najchętniej kupiłbym nowego kompa ale nie ma kasy :/ 

a ten jest ok tylko te lagi częste mnie denerwują aż mam ochote pc rozwalić 

@Dreemek

zaraz spróbuje i dam znać 

Opublikowano

Wiesz to nie jest jakis super lapek nie mozesz od niego wymagac nie wiadomo czego.Moze juz przegrzany sproboj go przeczyscic z kurzu itp.

Dlugo go masz?

@Edit Gdy mam wysokie temperatury (karta graficzna) czasem fpsy spadna do 55 z 200 ale nie nagle tylko z czasem a potem znowu wraca, Dlatego zawsze w programie podkrecam Chlodzenie karty i jest ok

Opublikowano

Lapek jak na wymagania LoLa bardzo dobry i nie powinno być żadnych problemów.

Włącz maksymalne fpsy 60 klatek (chyba gdzieś w opcjach było coś takiego). Ludzkie oko i tak nie wychwytuje różnicy między 60 a więcej to niepotrzebnie przyśpieszasz przegrzewanie się podzespołów.

Najprawdopodobniej nie wyrabia Ci chłodzenie, zmień pastę termoprzewodzącą na procku i karcie graficznej i powinno być ok. Jeżeli nadal bd coś nie tak poogarniaj jaką masz temperaturę na karcie graficznej i procesorze w czasie kiedy zaczyna Ci się ciąć. Możliwe że jakiś wentylatorek już nie wyrabia.

Jeżeli nie pomoże to przeczyść komputer ze wszelkich syfów jakimś programem antywirusowym (chociaż to chyba nie to skoro pisałeś że format już robiłeś). Potem już raczej zalecam iść do serwisu żeby to zbadali bo skoro pytasz to raczej nie jesteś specem o sprzętu a lepiej samemu bez odpowiedniej wiedzy nie grzebać w środku.

Jeżeli nie ogarniasz jak się wymienia pastę to poproś żeby ktoś kto to robił Cię nadzorował bo nie chce żebyś sobie porysował procesor czy coś. Lub przynajmniej pamiętaj, żeby przy ściąganiu starej pasy nie rysować procesora.

1364561328-U384748.png

sygna by b4rt4z

Opublikowano

Koledzy ja pytam o moją stacjonarke a nie kolegi laptopa :p

Mój pc :

intel core i3 cpu 530 @ 2.93ghz

8gb ram

amd radeon hd 6800 series gddr 5 1gb

Nowicjusz
Opublikowano

@BonBox

Ten Twój procek nie był wcale kręcony, ot zwykła stara i3-530 na fabrycznych taktowaniach. Wszystkie frameworki, directx'y itd. najnowsze masz? Sprawdź, czy moc zasilacza jest odpowiednia do Twojego systemu (350w+).

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngaav

A gdzie sprawdzić czy to jest najnowsze , bo się nie znam za bardzo :/.

Zasilacz 550W jest. Możliwe że nie uciąga czy co ? Bo z dyskami wszystko jest ok , ponieważ bad sectory sprawdzałem i było ok.

Dodam , że z mojej perspektywy to wygląda tak , że co jakiś czas mi spada do 20 fps w lolu z tych ponad 100.

Przez 1 meczyk w lolu takich ścin mam z 10.

W cs go mam nagłe lagi tak samo tylko , że tam nie spadają fps tylko ten var rośnie do 30 ponad. A czasami lag jest tak mocny że scina gre na 10 sekund i jest głos powtarzany.

Nwm co sie dzieje węgla brakuje czy co. :( 

Opublikowano

nie wiem jakim cudem. Dysk twardy pewnie nie daje rady, weź zrób skan czy nie ma bad sectorów. Programów to tego jest multum, np HDTune.

Nie przeczytałem ostatniego posta. No nie wiem, wątpie żeby zasilacz nie uciągał bo ten sprzęt na 550W to spokojnie. Może grafa jest walnięta, temperatury jak ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...