Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Cło za towary z Chin?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie. Chciałem kupić klawiaturę na Aliexpressie (z Chin) za 38 dolarów. Czy będzie doliczone jakieś cło albo VAT?

1780114744926761191981.png

Opublikowano

Jeżeli wartość nie przekracza 50$ to nie masz cię czym przejmować odnośnie VAT'u. Zaś co się tyczy cła to na 95% jesteś z niego zwolniony ze względu na porozumienie UE z Chinami odnośnie ceł.

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Nie zawsze, odprawę celną robi sie na tanie towary czasami losowo i wtedy trzeba za nią zapłacić albo i nie. Przy niskich wartościach zakupu rzadko się zdarza.

Odprawa przyjdzie do domu i wtedy należy wypełnić druk i odesłać pocztą albo mailowo dołączając dowód zakupu ( przelew z banku na zakup , czy paypal itp ) + zrzut ekranu z rozliczeniem zakupu z serwisu co kupowałeś  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Pozwolę sobie zacytować słowa kogoś... z jakiejś tam strony:

Obecnie jeśli łączna wartość towarów w paczce nie przekracza 150 euro, nie trzeba płacić cła. Pozostaje jeszcze podatek VAT, jednak jeśli deklarowana wartość przesyłki wynosi mniej niż 22 euro to jesteśmy zwolnieni także z tej opłaty. Dodatkowo zwolnione z podatku są wszystkie paczki do kwoty 45euro, które zostały wysłane na użytek osobisty a nie handlowy. Z tego też powodu, wielu sprzedawców deklaruje niską wartość paczki a dodatkowo zaznacza „Gift” czyli prezent w opisie przedmiotu:)

MPCForum... jak dawno mnie tu nie było.

Opublikowano

Nie wiem czy czegoś czasem nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi.

Celników gówno obchodzi co mają do tego przepisy danego kraju, nawet ich nie obchodzi  co jest zawarte w paczce ( poza towarami wymagającymi oclenia czy objętymi embargiem ) , ich obchodzi wartość przesyłki którą SPRAWDZAJĄ, jej faktyczna wartość za którą została sprzedana i czy potem będzie sie zgadzała z deklaracją celną którą wypełni użytkownik i podał sprzedający.  Sprawdzają po prostu cały zakup od sprzedawcy do kupującego. 

Sprawdzą przesyłkę za 10 czy 40 dolarów czy euro tak samo jak tą za 200 czy 500. 

Podobny numer co opisujesz z giftami nie przejdzie w razie wyrywkowej kontroli jeśli kupi się drogi przedmiot i wtedy trzeba będzie zapłacić cło, od tego nie ma żadnej możliwości odwołania bo za zakup odpowiada kupujący. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...