Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno - amazon.com prosiłbym o informację

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dostałem od wujka z Chicago giftcard na amazon.com - wyrenderowałem go, i tutaj jest moje pytanie - czy w ogóle da się zamówić coś stamtąd do Polski? Jestem dosyć zielony w tych sprawach, i jakie były by koszty przesyłki?

Za sensowne odpowiedzi dziękuję,

Pozdrawiam.

Opublikowano

Masz koszty i opłaty policzone przy zakupie, sprawdź sobie sam ile wyjdzie.

Tak przy okazji, na gifta nie kupisz nic do czasu przypisania konta bankowego albo karty kredytowej. Tak był przynajmniej w tamtym roku jak kupowałem. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Masz koszty i opłaty policzone przy zakupie, sprawdź sobie sam ile wyjdzie.

Tak przy okazji, na gifta nie kupisz nic do czasu przypisania konta bankowego albo karty kredytowej. Tak był przynajmniej w tamtym roku jak kupowałem. 

Mam przypisane :-)

Opublikowano

To dodaj gifta i opłaty pobierze najpierw z niego a nadwyżkę dopiero z konta 

Opublikowano

To dodaj gifta i opłaty pobierze najpierw z niego a nadwyżkę dopiero z konta 

Tzn ja mam około 500$ tam, a chce kupić pewien sprzęt za około 420$, więc z konta nic nie pobierze.

Opublikowano

Ja bym się nie cieszył, przesyłka + opłaty importowe jeśli są  czasami doliczane do ceny dopiero przy zakupie 

Opublikowano

Nie wiem, to zależy od towaru i opłat które są na niego nałożone ( np 60-100$ prz zakupie kart graficznych z wyższej półki ) .

Jak pisałem wcześniej sam musisz sobie sprawdzać końcową cenę zakupu i liczyć na to że nie doliczy cła albo nie zapłacisz go dodatkowo po dostarczeniu towaru. 

Artykuły na amazon w USA są sprzedawane tylko w USA  i wychodzą kosztowo 20-35% taniej niż w Europie a po podliczeniu wszystkich opłat czasami wyjdzie nawet wyższa cena niż kupić na miejscu. 

Opublikowano

Ja bym się nie cieszył, przesyłka + opłaty importowe jeśli są  czasami doliczane do ceny dopiero przy zakupie 

A ile taka opłata może wynieść?

Licz się jeszcze z tym że naliczą ci VAT w wysokości 23%, dodatkowo z tego co wiem to na elektronikę z USA nie jest naliczane cło. Jeśli zamawiasz od Amazonu to powyżej bodajże 70$ pokrywają koszt przesyłki.

Opublikowano

VAT w USA jest zawsze wliczony w cenę więc go nie naliczają wcale.

Wyjątkiem są towary nie objęte VAT-em w USA i przy wysyłce do Europy dopiero do ceny zostanie doliczony VAT ( chyba pozycja przy sumowaniu nazywa się Import Fees Deposit ) 

Nie wiem jak z giftami ale ja normalnie kupuję na amazonach z całego świata mając konto tylko w amazon UK i wszystkie dane kart z niego są używane do zakupów np na DE czy USA z przewalutowaniem z funta na dolar czy euro. Jeśli wprowadza sie identyczne dane w innym amazonie przejmowane są dane z istniejącego już konta i odpada weryfikacja oraz uzupełnianie danych. 

Przeliczenia walut widać dokładnie w tabelach wraz z opłatami. 

W sumie zawsze możesz sprawdzić ile wyjdzie kupno w amazonach europejskich a ile w amazonie USA , to często ta sama rzecz tylko gdzie indziej sprzedawana. Np kupisz grafikę w USA a zostanie dostarczona z Francji. ;)

Opublikowano

Witam, dostałem od wujka z Chicago giftcard na amazon.com - wyrenderowałem go, i tutaj jest moje pytanie - czy w ogóle da się zamówić coś stamtąd do Polski? Jestem dosyć zielony w tych sprawach, i jakie były by koszty przesyłki?

Za sensowne odpowiedzi dziękuję,

Pozdrawiam.

zrob refunda jak juz dostaniesz paczke, na empty boxa najlepiej, i ci zwroca caly hajs i dostaniesz giftcarda spowrotem

jestem najlepszy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...