Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

flashlight - Open-source 3D game engine

Gość skprime

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

image.png

Projekt porzucony na rzecz mojego nowego silnika (więcej informacji pojawi się w przyszłości).

Nie byłem do końca zadowolony z tego jak zaprojektowałem swój silnik, ze struktury projektu, było tu sporo bałaganu.

Flashlight - jest to darmowy, otwarty silnik 3D napisany w C++.

Jest to mój drugi projekt silnika, napisany biorąc pod uwagę wszystkie

uwagi, które nabyłem pisząc swój poprzedni silnik, tworząc dzięki temu

o wiele lepszy projekt, względem poprzedniego.

Silnik jako API graficzne wykorzystuje OpenGL.

W odróżnieniu do poprzedniego projektu, tym razem użyłem OpenAL, który pozwala na odtwarzanie audio w 3D.

Imagine Engine nie posiadał implementacji silnika fizycznego, flashlight implementuje Bullet'a w wersji 3, który spisuje się idealnie.

Dzięki nabytym uwagom. wyciągniętym wnioskom podczas tworzenia Imagine Engine (który jest aktualnie projektem porzuconym), flashlight stał się

silnikiem o wiele bardziej zoptymalizowanym, posiada więcej funkcji, jest o wiele wygodniejszy i łatwiejszy w użytkowaniu.

Silnik posiada wiele nowych możliwości, zaawansowaną symulację fizyk (dzięki Bullet'owi), ulepszony system komponentów Entity,

bibliotekę matematyczną, specular mapping, 3 typy świateł.

Aktualnie pracuję nad dynamicznymi cieniami dla wszystkich typów światła (directional i non-directional), oraz nad:

-rozszerzeniem systemu UI

-rozszerzeniem systemu skryptowania

-rozszerzeniem input'a (obsługa nowych hardware, typu joystick, obsługa mouse wheel)

W przyszłości możliwe, że powstanie world editor pod mój silnik (coś jak Hammer dla Source),

lub jakieś fajne IDE.

Link do źródła projektu (znajdziemy tam również todo list, changelog):

https://github.com/skprime/flashlight

Zapraszam do forkowania, podawania pomysłów na zmiany, pomocy przy projekcie. :)

W najbliższym czasie mam zamiar zająć się dynamicznymi cieniami, później mam zamiar stworzyć

jakaś większą grę, aby ukazać niesamowite możliwości tego silnika.

Opublikowano

Testy PointLight'a:

2 źródła światła obok siebie (pierwsze źródło - kolor czerwony, drugie źródło - kolor fioletowy):

flashlight_2016_07_04_21_49_49_92.jpg

Jedno źródło światła o kolorze [1.0f, 1.0f, 1.0f] + reflectivity o wartości 1.5:

flashlight_2016_07_04_21_52_58_99.jpg

Jedno źródło światła o kolorze [0.0f, 1.0f, 0.1f] + reflectivity o wartości 1.0:

flashlight_2016_07_04_21_53_46_34.jpg

Dynamiczne cienie dla świateł direcional i non-directional W TESTACH!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

REFRESH

Wróciłem z wakacji, niedługo biore się za shadow'y. ;)

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...