Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Która karta graficzna?

qiuas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Która karta graficzna będzie lepsza na kilka lat? 

Asus strix gtx 970

czy

R9 390 Nitro?

Będę grać tylko na FullHD z 2 monitorami (1 - 1440x900, 2 - 1920x1080)

970 z tego co wiem pobiera o wiele mniej prądu, lepiej działa w FullHD w większości tytułów ale jak to wypada z tym 4GB VRAM?

Wystarczy te 4GB VRAM na te 3/4 lata? Czy będą straszne spadki?

Jak to jest też z gwarancją w obu przypadkach?

Jakieś znaczące różnice i bajery, opcje?

Proszę także o wypowiedzi na temat wydajności ale z niezależnych źródeł (bez sponsorowanych bo wiemy jak to tam jest).

Proszę o szczerze wypowiedzi z wadami i zaletami.

Karta będzie miała służyć mi kilka lat.

Edit: Proszę także wypowiedzieć się na temat cewek w 970. Czy są one rzeczywiście tak bardzo słyszalne?

Opublikowano

Wybór prosty- r9 390

Z tymi cewkami to wiadomo, zależy od egzemplarza, niektórym się trafią ciche innym nie, co poradzisz.

Spadki raczej będą całkiem duże z tym 4gb, jak jeszcze będziesz sunął na 2 monitorach, a technologie to moim zdaniem i tak bezużyteczne, za dużo nie robią, da się ustawić opcje w amd tak, żeby hairworks nie brało tyle fps'ów, więc w/e.

Opublikowano

@UP

A jak to było z poprzednią generacją? Bo słyszałem wiele złego o nvidii, że jak wychodzi kolejna generacja to już wgl nie wspierają tej starej i ma o wiele mniej fps niż od AMD.

Podobno AMD lepiej wspiera przez lata swoje produkty. Czy to prawda?

Opublikowano

Tak, może nie wiele mniej, ale jednak jest inaczej.

NVidia po prostu przestaje wydawać sterowniki, które są przystosowane do danych gier (np. jak miało wyjść GTA V to pojawiły się stery by karta dobrze działała z tą grą). Oczywiście, gry do których nie wyszły takie sterowniki także będą działać, ale jednak.

Będę grać tylko na FullHD z 2 monitorami (1 - 1440x900, 2 - 1920x1080) - Tu wypada lepiej R9. Może brakować tego VRAM do 2 monitorów przy GTX.

970 z tego co wiem pobiera o wiele mniej prądu, lepiej działa w FullHD w większości tytułów ale jak to wypada z tym 4GB VRAM? - Dużo większe nie jest (wydaje mi się, że coś około 60W, ale głowy uciąć sobie nie dam). Co do wydajność - Tu jest na odwrót, to R9 lepiej wypada w grach. Oczywiście nie wszystkich, ale jednak. GTX nadgania R9 dopiero po OC.

Wystarczy te 4GB VRAM na te 3/4 lata? Czy będą straszne spadki? - Mogą być. 4GB to jest aktualnie optymalna ilość, ale widać, że z biegiem czasu jest tej pamięci potrzebne coraz więcej.

Jak to jest też z gwarancją w obu przypadkach? - To zależy od producenta danej karty (Asus, MSI i.t.p.).

Jakieś znaczące różnice i bajery, opcje? - GTX posiada GeForce Experience - przydatny program, który może ustawić gry na poziom, gdzie będzie fajny FPS, a zarazem gra będzie ładnie wyglądała. Ponad to kilka innych funkcji. Prócz tego - raczej nie ma.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Przede wszystkim zależnie jakiego masz proca. Do żadnej z i3 nie brałbym 390 :v A różnica w poborze mocy nie powinna mieć tu żadnego znaczeniu. przy użytkowaniu kompa kilka godzin dziennie przez cały rok to w ostatecznym rozrachunku zapłacisz kilka złotych więcej aniżeli zapłaciłbyś, gdybyś miał nvidię. Najwyżej wypijesz 2 browary mniej ;)

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Przede wszystkim zależnie jakiego masz proca. Do żadnej z i3 nie brałbym 390 :v A różnica w poborze mocy nie powinna mieć tu żadnego znaczeniu. przy użytkowaniu kompa kilka godzin dziennie przez cały rok to w ostatecznym rozrachunku zapłacisz kilka złotych więcej aniżeli zapłaciłbyś, gdybyś miał nvidię. Najwyżej wypijesz 2 browary mniej ;)

Będę używać i5 6600k podkręconego do 4,3/4,4 GHz.

Opublikowano

śmiało możesz brać 390

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...