Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Champ] Postać na topa i jungle

Nexis.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wróciłem do lola po kilku miesięcznej przerwie i mam dylemat na jakie postacie teraz zbierać ponieważ nie wiem co jest aktualnie w mecie.

Na razie mam w planach postacie na top i jungle. Rozmyślam nad Irelią oraz Illaoi i nie wiem którą wybrać. Zależy mi na postaci, która będzie przyjemna do grania i nie jest jakoś często banowana :)

Jeśli chodzi o jungle to na razie kupiłem Vi oraz Zaca ale chciałbym kupić jeszcze jedną. Co polecacie? :)  

Opublikowano

Illaloi jak i Irelia są to bardzo mocne picki aktualnie na Topa, lecz Illaloi jest często banowana w bronzie i w silverach, bo nie wiedzą jak na to grać, więc mogę polecić Ci Irelie
+Tankowata
+DMG
+ Stun/ Slow
+ Heal
+ Ulti do dobitki/ czyszczenia fali mobów
+ Mobilna dzięki Q
+ Łatwa farma
+ Nafeedowana - nie do zatrzymania
+/- niby łatwa postać, ale trzeba kilka nią gier zagrać, żeby wiedzieć o co chodzi
-  Bez feeda - lekko zaczyna odstawać

Na jungle mogę polecić Ci jeszcze Udyra, który moim zdaniem jest chyba najlepszym junglerem
+Tankowaty
+ Wkurzający stun co chwilę :v
+ Sheld + lifesteal
+ AOE  DMG z R
+Różne kombinacje budowania ( np. Full AD, AP, AP Tank, AD Tank, Full Tank)
+ Dwie rodzaje rozwijania udyra ( Tiger lub Phoenix)
+ Mobilny dzieki ms z e
+/- Nie wymaga jakiegoś zbytniego ogarnięcia, wystarczy nakładać stuny co chwile i spamować z R lub z Q ( Zależności od rozwijania):v
- Jeżeli trochę będzie w plecy w początkowych fazach gry będzie tylko służył własciwie do nadawania stunów

34xi1itwtu8v.png

Opublikowano

Illaloi jak i Irelia są to bardzo mocne picki aktualnie na Topa, lecz Illaloi jest często banowana w bronzie i w silverach, bo nie wiedzą jak na to grać, więc mogę polecić Ci Irelie

+Tankowata

+DMG

+ Stun/ Slow

+ Heal

+ Ulti do dobitki/ czyszczenia fali mobów

+ Mobilna dzięki Q

+ Łatwa farma

+ Nafeedowana - nie do zatrzymania

+/- niby łatwa postać, ale trzeba kilka nią gier zagrać, żeby wiedzieć o co chodzi

-  Bez feeda - lekko zaczyna odstawać

Na jungle mogę polecić Ci jeszcze Udyra, który moim zdaniem jest chyba najlepszym junglerem

+Tankowaty

+ Wkurzający stun co chwilę :v

+ Sheld + lifesteal

+ AOE  DMG z R

+Różne kombinacje budowania ( np. Full AD, AP, AP Tank, AD Tank, Full Tank)

+ Dwie rodzaje rozwijania udyra ( Tiger lub Phoenix)

+ Mobilny dzieki ms z e

+/- Nie wymaga jakiegoś zbytniego ogarnięcia, wystarczy nakładać stuny co chwile i spamować z R lub z Q ( Zależności od rozwijania) :v

- Jeżeli trochę będzie w plecy w początkowych fazach gry będzie tylko służył własciwie do nadawania stunów

Udyr teraz? Żarty. UDYR JEST RIP.

Dobrze wybrałeś. Illaoi po buffach jest BROKEN, a Irelia to top tier po zmianach Trinity. Ja wybrałbym raczej Illaoi, bo ma fajny gameplay, bardzo przyjemny dla mnie. O jungli ci teraz nie powiem, bo się nie orientuję w nowym patchu, wiem tyle, że Kindred nie jest już taka mocna i ten Udyr RIP bo Nerva mówił na streamie :P

Opublikowano

Co do Irelii to tak jak up. Postać bardzo silna. Stun, Heal doskok czyli wszystko czego praktycznie potrzebujesz no i ten Ultimate, który dobija ewentualne kille. 

Udyr teraz wgl nie jest grany bynajmniej nie widuje go wgl (w 30 grach zadnego udyra nie spotkalem)

Polecam ci Amumu. Jedna z najłatwiejszych postaci do jungli. Jako tank (Z użyciem Rylai lub Udręki) albo hybryda potrafi zadać ogromny dmg + ztankować jakiegoś towera albo cały enemy dmg w mid i late game. Łatwe ganki na poziomach 3-5 - zdobyty kill albo f użyty jak dobrze rozegrane Q. Dodatkowo mogę ci polecić Jax'a i Xin Zhao. Obydwaj są zabójcami. Mogą być tankowaci + mieć ogromny damage. + wymienionych tych postaci to doskok i ew. stun (Amumu posiada aż 2 stuny więc dobrze rozegrany ultimate w tf to łatwe fragi, Jax swoje E które stunuje + zadaje dmg i Missuje all hity przeciwnika). 

Opublikowano

Co do Irelii to tak jak up. Postać bardzo silna. Stun, Heal doskok czyli wszystko czego praktycznie potrzebujesz no i ten Ultimate, który dobija ewentualne kille. 

Udyr teraz wgl nie jest grany bynajmniej nie widuje go wgl (w 30 grach zadnego udyra nie spotkalem)

Polecam ci Amumu. Jedna z najłatwiejszych postaci do jungli. Jako tank (Z użyciem Rylai lub Udręki) albo hybryda potrafi zadać ogromny dmg + ztankować jakiegoś towera albo cały enemy dmg w mid i late game. Łatwe ganki na poziomach 3-5 - zdobyty kill albo f użyty jak dobrze rozegrane Q. Dodatkowo mogę ci polecić Jax'a i Xin Zhao. Obydwaj są zabójcami. Mogą być tankowaci + mieć ogromny damage. + wymienionych tych postaci to doskok i ew. stun (Amumu posiada aż 2 stuny więc dobrze rozegrany ultimate w tf to łatwe fragi, Jax swoje E które stunuje + zadaje dmg i Missuje all hity przeciwnika). 

Uwierz mi - jeżeli mam grać junglę to wybieram w 90% przypadkach Udyra, ponieważ wystarczy Zbudować przedmiot do jungli z HP, Trinity i Reszta pod Tanka i jesteś nie do ujebania za przeproszeniem :v

34xi1itwtu8v.png

Opublikowano

A jak sprawia się Fiora na topie? Warto ją pickować?

Opublikowano

Uwierz mi - jeżeli mam grać junglę to wybieram w 90% przypadkach Udyra, ponieważ wystarczy Zbudować przedmiot do jungli z HP, Trinity i Reszta pod Tanka i jesteś nie do ujebania za przeproszeniem :v

xD jestes wykaitowany jak szmata i tyle z twojego udyra ziom :p

A jak sprawia się Fiora na topie? Warto ją pickować?

Fiora nawet spoko, za dużo nią nie grałem, ale bardzo przyjemna i silna postać na topie.Jest spoko na squishy targety jak i na tanki dzięki pasywce.Jej erka potrafi wygrać teamfight + jej w jest mega op.Jak najbardziej polecam tego allegrowicza.

Opublikowano

Na topa teraz Illaoi zamiast Irelii.

Irelia co prawda god tier (nawet po nerfach), ale tak czy siak jest za często banowana.

Illaoi potrafi orać na topie 1v2, a nawet w teamfightach 1v4 potrafi zabić 1-2 osoby.

Dobrze zagrana Fiora/Swain/Tahm też dadzą radę (chociaż Swain/Vlad też często banowani).

Opublikowano

Moje ulubione postacie dające radę teraz to:

Top:

- Wukong

- Sion

Jungle:

- Amumu

- Jax

Kolejny raz ziomuś, uzasadni :)

Przychodzi mi na myśl pantheon ;)

+ wielki skok daje fajną mobilność i oczywiście pozwala się pojawić nagle na danym obszarze

+ ciągle obijanie na topie z Q

+ pasywka blokująca dmg idealne na jg

+ cios w serce pomaga w walce przeciwko niewidzialnym przeciwnikom

Opublikowano

Jeśli chodzi o topa to z sinych picków zdecydowanie polecam oba które wymieniłeś. Niestety, oba są często banowane. Pickiem który nada się i na topa i na jungle będzie Olaf. Aktualnie jest mega silny i mało banowany. Dobrym wyborem też będzie Tahm Kench który ostatnio jest zapomniany, a nadal silny.
Na samą jungle polecam Gragasa, Rek'Sai, Nidale.

• 5 tygodni później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...