Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wygląd package w Eclipse

EnglishPhilips

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka mam taki problem zresetował mi się Eclipse i zapomniałem jak zmieniało się wygląd package tzn. główny package nazywa się np. me.xxx.drop, a package który w nim utworze będzie nazywał się me.xxx.drop.listeners chciałem, aby nie było widać tego me.xxx.drop tylko samo listeners. Pomoże ktoś?

Opublikowano

nie uzywam eclipse bo są lepsze alternatywy (tj. Netbeans (polecam!) czy dobre Intellij) ale z tego co wiem wystarczy kliknac w taką ikonkę _ i tam masz "Package Presentation -> Hierarchical".­

Dzięki pomogłeś, a co do innych programów raczej zostanę przy eclipse inne mi się nie podobają ;)

Opublikowano

nie uzywam eclipse bo są lepsze alternatywy (tj. Netbeans (polecam!) czy dobre Intellij) ale z tego co wiem wystarczy kliknac w taką ikonkę _ i tam masz "Package Presentation -> Hierarchical".­

Dzięki pomogłeś, a co do innych programów raczej zostanę przy eclipse inne mi się nie podobają ;)

Polecam je sprawdzić, wygląd to nie wszystko (pomijając to że eclipse wygląda trochę jak z lat 90, ale nie ważne)

Eclipse radzi sobie ze wszystkim najgorzej, zgłasza najmniej możliwych bugów w kodzie, ma najgorsze podpowiadanie, zjada najwięcej zasobów, jedyne co słyszałem dobrego o eclipse (a sam używałem długi czas) to dobre wsparcie do javy EE - strony, backend stron.

Do tego eclipse ma własny kompilator, który o ile jest często szybszy od javac, ma 2 poważne problemy, szczególnie ten 1 dla początkujących:

- pozwala skompilować kod z błędami, ten kod zostanie zastąpiony errorem, czyli jak ktoś go użyje to wywali error, wielu osób tego nie zauważa.

- jest zbugowany, są kody które powinny się kompilować, a eclipse tego nie potrafi, a nawet gorzej, może skompilować kod w taki sposób, że potem żaden inny kompilator nie będzie umiał tego podlinkować.

Dodatkowym plusem jest sprawdzanie kodu w wszystkich plikach, zawsze, inne IDE sprawdzają tylko pliki aktualnie aktywne/zmieniane - posiadają też opcje sprawdzania wszystkich, jednak obciąża ona bardziej niż ta wbudowana w eclipse. Ale przy dużych projektach potrafi strasznie lagować. (jednak te inne IDE mają lepiej rozbudowane możliwości refactoringu - zmian nazw metod/klass itd, tak że błędy w innych klasach same z siebie się nie pojawią ;p )

Wracając do beznadziejnych podpowiedzi, nie dość że są do dupy, to wyskakują czasami dopiero po 1-2 sec, a w tym czasie jak piszesz szybciej niż pani z okienka w urzędzie to zdążysz już sam napisać całą linijkę kodu.

Debugger też do dupy, nie można zobaczyć co się dzieje z kodem kiedy ten wyjdzie po za twój kod.

NetBeans znacznie lepiej ogarnia maveny itd (jako jedyny z tych 3 IDE nie ma problemu z ogarnięciem konfiguracji zawierającej skomplikowane shade i relocation), ma ciut lepsze podpowiedzi od eclipse i zgłasza wiele przydatnych rzeczy, jest chyba najlżejszym IDE z tych 3.

Ogólnie dość wygodne, ale polecam tylko w 2 przypadkach:

- Masz za słaby komputer by udźwignąć Intellijkę a eclipse to rak.

- Chcesz pisać w Javie EE a intellijka nie ma darmowego wsparcia do EE (przypominam, ee dotyczy tworzenia backendu stron), a eclipse to rak.

No I intellijka, zjada podobnie do eclipse, czasem mniej, czasem więcej, ale za to potrafi to wykorzystać, i to na prawdę dobrze.

Podpowiadanie to bajka, wszystko podpowiada z sensem a nie alfabetycznie i do dupy, jak chcesz użyć metody to w pierwszej kolejności są pola/metody zwracające ten typ, lub zwracające typ z którego można pobrać właściwy typ itd.

Zgłasza bardzo dużo możliwych błędów w kodzie dzięki czemu można ogarnąć wiele zasad javy które pomagają zachować dobrą wydajność kodu i mniej bugów - można skonfigurować oczywiście co ma zgłaszać.

Importowanie projektów to bajka, eclipse często potrafi mieć z tym problemy i podczas importowania trzeba kombinować, w ostatniej wersji to nawet poprawili... i jest lepiej, ale dalej dużo zostało.

Na początku może denerwować to że w intellijce (i wszystkich produktach jetbrains) nie ma takich opcji jak szybki export do .jar itd, ale jetbrains stawia na taką prostotę zasad - jedna opcja, ale za to posiadająca wszystko co potrzeba. Dlatego tutaj konfiguruje się artefakt, i gotowe.

Z*******e skróty, kilak skrótów a robią wszystko co chcesz, np ctrl+b, jak naciśniesz na wywołanie metody, przekieruje cię do tej metody (nawet jak jest z innej biblioteki i nie masz jej kodu, zdekompiluje go), ale jak użyjesz na deklaracji... to znajdzie gdzie jest używana ;)

Do tego bardzo fajne "live templates" itd, np masz List<Player> players, i chcesz zrobić pętlę? piszesz players.for <enter> i gotowe, masz piękną pętlę.

zmianna.getCostam().var <enter> - tworzy się nowa zmienna lokalna.

.if - tworzy ifa jeśli to boolean, .else tworzy zanegowanego ifa

i tego jest znacznie więcej, ale to chyba te których używam najczęściej, a warto :D 2 dni trochę się zmuszałem by tego używać, a potem już nie mogłem bez tego żyć.

Do tego ŚWIETNY debugger z wbudowanym dekompialtorem, bardzo przydatne jak się pisze pod takie dupne api jak spigot, można wejść i zobaczyć co robi spigot/mc tam w środku, i zobaczyć dlaczego mój kod nie działa, zamiast tylko zgadywać ;)

Jedyny irytujący bug na jaki trafiłem w intellijce (i jest też w eclipse) to używanie mavena z skonfigurowanymi relocation, trzeba zmusić intelijkę by to zobaczyła.

Więc polecam spróbować intellijki, bo warto!

1438614356923701010629.png

Opublikowano

@GotoFinal Wielkie dzięki za podanie mi plusów i minusów tych programów. Chyba użyje tego ostatniego i ogarnę gdzie lepiej będzie mi się pisało. Jeszcze raz wielkie dzięki.

@GotoFinal Wielkie dzięki za podanie mi plusów i minusów tych programów. Chyba użyje tego ostatniego i ogarnę gdzie lepiej będzie mi się pisało. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...