Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spadek fps po formacie

grzehe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na początku miałem 140-160fps lecz gdy komputer był starszy to spadały, aż do 80 więc pobrałem program game booster 3 i zaczęło skakać między 80, a 120 następnie między 70, a 100 więc postanowiłem zrobić format komputera i zainstalować od nowa windowsa, zainstalowałem i zaaktualizowałem wszystkie sterowniki, pobrałem potrzebne programy, od nowa cs-a, startowe komendy, gamebooster3, ustawiłem tak jak radzili w poradnikach w sterownikach nvidia żeby coś tam zmniejszyć no i wszystko ładnie zrobione, komputer czysty wchodzę zadowolony na cs:go patrze a tam fps skacze między 40, a 80 wie ktoś może o co się rozchodzi? :O

Opublikowano

Może inne ustawienia nvidi. Uzyj unpark cores, i komende mat_gamma czy jakos tak byl poradnik od banana gaming. Moze jakis update, plan zasilania,

Opublikowano

@cola! ... 

@grzehe Ostatnio nvidia wydaje jakieś słabe sterowniki, które na starsze wersje gtx'ów działają słabo. Sam posiadam gtx660 i muszę lecieć na starszych sterownikach bo na nich mam te 300fpsów a na nówkach to mi leci max 70fps ;'). Spróbuj odinstalować sterowniki. Mój komputer(PPM)>zarządzaj>menadżer zadań>karty graficzne(PPM)>właściwości>przywróć sterownik. ew. aktualizacja sterów.

thats.png

Opublikowano

@cola! ... 

@grzehe Ostatnio nvidia wydaje jakieś słabe sterowniki, które na starsze wersje gtx'ów działają słabo. Sam posiadam gtx660 i muszę lecieć na starszych sterownikach bo na nich mam te 300fpsów a na nówkach to mi leci max 70fps ;'). Spróbuj odinstalować sterowniki. Mój komputer(PPM)>zarządzaj>menadżer zadań>karty graficzne(PPM)>właściwości>przywróć sterownik. ew. aktualizacja sterów.

Spróbuje odinstalować i zobacze (aktualizacje robiłem i po tym chyba tak wszystkie fps spadły

Legenda
Opublikowano

Miałem podobny problem, jednak wina leżała po stronie temperatur procesora. Wtedy byłem skazany na 20/30 fpsów, jednak zakup nowej pasy termo przewodzącej sprawiło, że mam tych fpsów teraz minimum 110+

exModerator Metin2 | exModerator DOTA

Opublikowano

Miałem podobny problem, jednak wina leżała po stronie temperatur procesora. Wtedy byłem skazany na 20/30 fpsów, jednak zakup nowej pasy termo przewodzącej sprawiło, że mam tych fpsów teraz minimum 110+

To takie na procesorze co się zeskrobuje to jest ta pasta? I czy to jest ważne? Bo mi się to już tak jak by zeskrobało :D

Opublikowano

Pasta jest pod radiatorem. Możesz sprawdzić temperatury komputera przy użyciu różnych programów. Także polecam zakupić nową pastę, nie jest ona droga ;) 

Opublikowano

Pasta jest pod radiatorem. Możesz sprawdzić temperatury komputera przy użyciu różnych programów. Także polecam zakupić nową pastę, nie jest ona droga ;)

116 stopni ma procesor paste jutro albo w piątek kupie

Opublikowano

lol to ty nawet kompa nie odpalaj póki pasty nie nałożysz

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Synchronizacja pionowa wyłączona w ustawieniach karty graficznej ?

Tak takie podstawowe rzeczy, które są w tych wszystkich poradnikach robiłem.

lol to ty nawet kompa nie odpalaj póki pasty nie nałożysz

A co, aż tak źle? xD Ten komputer chodzi całymi dniami a z tego co widzę to pasty tam w ogóle brak, a kiedyś była ale się starła :D

Myślisz, że to przez to komputer, gry, fps tak słabo działa?

Opublikowano

116 stopni!? 90 to już dużo. Póki co, radzę ci wyłączyć komputer. 

WOW to się dziwie, że przez tyle on chodzi całymi dniami ok dzięki za rady w piątek kupie paste i będę pisał czy pomogło.

Opublikowano

To wciąż zdecydowanie za dużo. Sprawdź jeszcze innym programem do sprawdzania temperatur. Może masz uszkodzony cooler i się nie kręci / kręci się wolno?

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Sprawdź liczbę dostępnych procesorów i ustaw na najwyższe, wpisujesz msconfig w wyszukiwanie -> Rozruch > Opcje zaawansowane, czy coś takiego i tam będziesz miał wszystko. Najlepiej podaj mi liczbę dostępnych procesorów.

Opublikowano

Sprawdź liczbę dostępnych procesorów i ustaw na najwyższe, wpisujesz msconfig w wyszukiwanie -> Rozruch > Opcje zaawansowane, czy coś takiego i tam będziesz miał wszystko. Najlepiej podaj mi liczbę dostępnych procesorów.

Jak zaznaczę liczba procesorów to do wybrania mam 4 aktualnie mam to odznaczone.

Opublikowano

Masz jeszcze jakieś propozycje? Bo napisałeś zapytanie o procesory i dalej nic :P

Jak ustawiłem na 4 procesory i zrobiłem wszystko wedle poradników na necie to na mapach turniejowych mam tak między 70, a 100 fps więc jest już lepiej tylko jak to jest, że na  arenach mam po 180-300 fps, a na turniejowych 70-100

Opublikowano

Ehhh, nie sluchaj tych januszy u góry. Po pierwsze przegrzewa ci się procesor i jest to spowodowane temperaturami jakie ostatnio występują- pewnie w pokoju masz około 25 stopni, dlatego też załącza Ci się tak zwany throttling, jest to zabezpieczenie, które chroni procesor przed spaleniem- tak zwana selekcja zasilania płyty głownej i dlatego procesor obniża taktowanie, jeżeli temperatura przekroczy 85 stopni lub 90, zalezy jaki masz masz procesor. Proponuje Ci odkrecic bok obudowy, żeby był dopływ powietrza, bo nie sądze, że masz chłodzenie + wywietrzaj pokój w nocy.

8yRem1d.png

IMPRESKILL!

RAZEM TWORZYMY LAN!

Opublikowano

Ehhh, nie sluchaj tych januszy u góry. Po pierwsze przegrzewa ci się procesor i jest to spowodowane temperaturami jakie ostatnio występują- pewnie w pokoju masz około 25 stopni, dlatego też załącza Ci się tak zwany throttling, jest to zabezpieczenie, które chroni procesor przed spaleniem- tak zwana selekcja zasilania płyty głownej i dlatego procesor obniża taktowanie, jeżeli temperatura przekroczy 85 stopni lub 90, zalezy jaki masz masz procesor. Proponuje Ci odkrecic bok obudowy, żeby był dopływ powietrza, bo nie sądze, że masz chłodzenie + wywietrzaj pokój w nocy.

Komputer 2 dni temu już odkręciłem (bok) i to sporo dało, w nocy mam okno zawsze otwarte na całego więc pokój się wietrzy

Opublikowano

Komputer 2 dni temu już odkręciłem (bok) i to sporo dało, w nocy mam okno zawsze otwarte na całego więc pokój się wietrzy

I co temperatury zmalały, ew. dokup chłodzenie.

8yRem1d.png

IMPRESKILL!

RAZEM TWORZYMY LAN!

Opublikowano

Teraz w te chłodne dni, po wymianie pasty itp trochę zmalały ale chłodzenie i tak będę musiał zmienić.

Opublikowano

Teraz w te chłodne dni, po wymianie pasty itp trochę zmalały ale chłodzenie i tak będę musiał zmienić.

Może byś podał co masz w tej budzie, a nie :'C W ciemno co Ci można powiedzieć. No i daj zdjęcie z hwmonitor podczas spoczynku. Powiem Ci, że jeżeli masz te 90 stopni to prawdopodobnie mocno przypalony masz już ten procesor co może właśnie powodować taki spadek fps. Brak pasty termoprzewodzącej... o zgrozo. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...