Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Która wersja serwera?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg. mnie to najlepiej zrobić serwer na wiele wersji

1.8.X/1.9.X/1.10.X za pomocą pluginu ViaVersion

https://www.spigotmc.org/resources/viaversion.19254/

pluginy pisać pod silnik 1.8, wtedy nie będzie problemów?

tak, jeśli używasz spigota 1.8.8, to pisz pluginy pod 1.8.8

tutaj masz API pluginu ViaVersion jak coś

https://jd.viaversion.com/

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Nie radzę robić multi-wersji na serwerze. W szczególności jak jest taka różnica (3 wersje, 1.7-1.10).

W styczniu startował serwer gdzie byłem adminem (wersja 1.7 i 1.8), wszystko spoko. Nagle gracze się skarżyli na to, że nie mogą wykopać bloku. Czym to było spowodowane?

Dwoma wersjami, u graczy na 1.8 był blok (dioryt bodajże), a u graczy z 1.7 był stone którego nie można było zniszczyć na owej wersji.

@szymo02 to nie było 4Crafters tylko MCWG gdzie już było 80 osób. :makka:

Opublikowano

W styczniu startował serwer gdzie byłem adminem

to był dobry serwer do końca [*]

A co do tematu, to najlepiej robić serwery na wersjach najbardziej stabilnych, tj. nie najnowsza która potrzebuje jeszcze dużo łatek, ale nie też na tych starych typu 1.7, które już odchodzą do lamusa. Ja polecam 1.8, co prawda nie jest najnowszy, ale dosyć stabilny

Opublikowano

Nie radzę robić multi-wersji na serwerze. W szczególności jak jest taka różnica (3 wersje, 1.7-1.10).

W styczniu startował serwer gdzie byłem adminem (wersja 1.7 i 1.8), wszystko spoko. Nagle gracze się skarżyli na to, że nie mogą wykopać bloku. Czym to było spowodowane?

Dwoma wersjami, u graczy na 1.8 był blok (dioryt bodajże), a u graczy z 1.7 był stone którego nie można było zniszczyć na owej wersji.

@szymo02 to nie było 4Crafters tylko MCWG gdzie już było 80 osób. :makka:

co ma wspólnego silnik 1.7.10 obsługujący 1.7.X/1.8.X, z silnikiem 1.8.8 i pluginem ViaVersion który to ma zapewnione wsparcie. jako coś nie działa to się zgłasza błąd i zaraz naprawiają : O

jest wiele serwerów 1.7.X/1.8.X na których taki błąd jak opisujesz nie występuje.

to że taki błąd występował to tylko i wyłącznie wina waszego technika.

nie strasz niepotrzebnie ludzi.

jest wiele sławnych serwerów, głównie angielskich które zapewniają wspracie wielu wersji minecrafta i jakoś z tego powodu ludzi nie przestają tam grać, a nawet przychodzą nowi tylko dlatego bo mogą wbić ze swojej ulubionej wersji minecraft.

@HardStyl3r skoro programujesz w Javie to możesz śmiało na 1.10 stawiać i only premium  B)

w zupełności się z tobą zgadzam.

@topic

zamiast robić serwer RPG, zrób serwer MMO RPG

z dwóch powodów,

1. Na zwykłych RPG'ach nikt już nie gra

2. bo wszyscy graj na MMO RPG'ach

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

jedna niżej od najnowszej, dlaczego?

Otóż na nowej wersji nadal wszystkie pluginy nie hasają, nie każdy robi auto-aktualizacje.

Na starszej wersji, większe możliwości.

Czerwone jest piękne! Kocham <3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...