Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GTA V - Mało FPS na dobrym sprzęcie z GTX 960m

Liskow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas grania w GTA V napotykam się na różne spadki fps nawet do 20. Są przypadki że gra działa naprawdę płynnie lecz za chwilę klatki spadają do małej liczby i nie da się grać. Czym może to być spowodowane?

Specyfikacja laptopa :

Procesor: Intel Core i7 4720HQ 2.6 GHz przy trybie Turbo 3,6 GHz

Karta Graficzna : GeForce GTX 960m 4GB

RAM : 16GB DDR3

Dydk : HDD 1000 GB

Dodam że zawsze gra jest odpalana na karcie Nvidi nigdy na zintegrowanej.

Ustawienia gry :

Jakość tekstur Bardzo wysoka

Jakość cieniowania powierzchni: wysoka

Jakość cieni: bardzo wysoka

jakość odbić: bardzo wysoka

refleksy MSAA : wyłączone

MSAA: x2 reszta wyłączona

Miękkie cienie: Ultra miękkie

Post FX: wysoka

rozmycie wyłączone

Filtrowanie anizotropowe: x16

Ambient Occlusion : wyłączone

Teslacja: wysoka

Dodam jeszcze, że nawet przy zmianie tekstur na niższe, cieni na niższe, miękkich cieni także na niższe, wyłączenia wygładzania krawędzi płynność nie ulega poprawie.

Opublikowano

Zmień MSAA na FXAA (FXAA wygładza krawędzie po wygenerowaniu obrazu - co za tym idzie, nie obciąża tak komputera).

Być może GTA "gryzie" się z jakimś programem, który masz zainstalowany na komputerze - wykonaj czysty rozruchu systemu Windows, zgodnie z artykułem zawartym na stronie Microsoftu:

Opublikowano

Zmień MSAA na FXAA (FXAA wygładza krawędzie po wygenerowaniu obrazu - co za tym idzie, nie obciąża tak komputera).

Być może GTA "gryzie" się z jakimś programem, który masz zainstalowany na komputerze - wykonaj czysty rozruchu systemu Windows, zgodnie z artykułem zawartym na stronie Microsoftu:

Zmieniłem na FXAA, wykonałem czysty rozruch na komputerze i nadal to samo

Zmieniłem na FXAA i wykonałem czysty rozruch na komputerze i nadal to jest to samo

Opublikowano

Sproboj wylaczyc filtrowanie anizotropowe.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

mam podobną konfigurację, tylko dysk ssd i 8GB RAM'u i powiem Ci tak, że czy na średnich czy bardzo wysokich mam zawsze 45-50fps xD aż wkurza bo wolałbym już grać na srednich w 60 a tak to z fps'ami tak samo na średnich jak na wyskich (laptop od Asusa, ROG)

Opublikowano

Może masz włączoną synchronizacje pionową (v-sync)?

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Może masz włączoną synchronizacje pionową (v-sync)?

A co ma do tego synchronizacja pionowa? To blokuje klatki, rzeczywiście, ale do takiego poziomu ilu Herc'owy jest monitor/wyświetlacz. Jak wyświetlacz ma 60Hz to się blokuje na tych 60FPS'ach, czyli karta nie wygeneruje ci więcej klatek (które i tak się zmarnują, bo monitor nie pokaże więcej jak 60 [o ile jest to dalej wyświetlacz 60Hz]). 

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Moze ci sie komputer przegrzewa sprawdz jakie masz temperatury podczas grania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...