Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Wirus encrypter... czy jak to tam się nazywa

vUq.!

Pytanie

Opublikowano

Witam,

wczoraj złapałem wirusa, który większość plików koduje i dodaje rozszerzenie .enc w związku z czym nie można ich otworzyć, podobno wyskakują komunikaty, żeby zapłacić daną kwotę aby otrzymać hasło ale ja takich komunikatów nie mam. SpyHunter już mi go usunął ale mam pytanie jak mam teraz przywrócić te pliki? One nadal mają końcówkę .enc i nie mogę nic zrobić...

nazywa się TrueCrypter

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
-<Config>-<Infos><Encrypted>False</Encrypted><Submitted>False</Submitted><Wallpaper>False</Wallpaper></Infos>-<General><PublicKey>BgIAAACkAABSU0ExAAgAAAEAAQBzW1cUEFitH3rEhgUJl4LFDtNsaes6CiH6YqCroc4b/NmzXkngRpNGP6xHvXj02+cExLoqfGVOfrWXuBdLxRaFqhvTveE3tEf1NZi6ENybCU9HszoilPUajFMFCrh311EEjSoEoF3EDARUlNTYl5evNjrN/YZaWQZlTyzF04XFPClgq1ZfhUtsyKTm7EKrOA5cyxJMrpAQdAUM2yZfKSfhHm1UugRLf8bqkA5JSnwe3uLPUaVyM9Hh1pYQhIu4OWWIX0NFuyqFDzC0Po+SJ+Yzbv3e+RVuxeYFIoD4SAll/W6yS2dr/2VhBDhVGZzvxUO+Ci4gVNKZj8OEKUMQ6kCj</PublicKey></General></Config>

znalazłem taki plik .xml w plikach wirusa, czy to może być to hasło? xD nie wiem nie znam się

https://scr.hu/ZK6nk1

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dekryptor nie jest problem zrobić dla programisty jak posiada źródła wirusa, widziałem w serwisie jak bez problemu odkodowywali całe dyski. Wiadomo usługa sobie kosztuje czasami tyle co nowy komp. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nijak , bez znajomości algorytmu i sposobu szyfrowania dosłownie jesteś w dupie. 

Format wszystkiego i od nowa system albo bulisz kasę jak za zboże. 

Opublikowano

A co ma  PRZYWRACANIE SYSTEMU do twoich płków ?

Jeśli sam nie zrobiłeś kopii to jak napisałem jesteś naprawę głęboko w czterech literach. 

Znając życie pewnie wirus je przywraca, wystarczy że go zainstalujesz znowu. ;) 

Opublikowano

Możesz jeszcze spróbować odzyskać pojedyncze pliki przy pomocy programu ShadowExplorer, ale już jest raczej po ptokach...

"Let them fight."

1eJyg6V.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...