Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Namieszalem w msconfig i laptop sie nie uruchamia.

Thorgal7PL

Pytanie

Opublikowano

Witam posiadam laptopa acer aspire 5560g na win7. Mialem problem z ramem bo pokazywalo mi ze mam 4 zamiast 8, ale gdy to juz naprawilem wykorzystanie ramu skoczylo do 98% i nie chcialo zejsc a dysk byl na 3%. Wiec zaczalem cos patrzec w msconfig i przestawilem opcje w rozruchu na bezpieczny rozruch i przestawilem ilosc procesorow na 1 i ilosc pamieci ram na 8192mb czyli te moje 8gb. Sek w tym ze laptop juz nie chce sie uruchomic, wlacza sie logo acer i sie wylacza, przejscie w biosa mam nie mozliwe, klikam f2 cos piknie i nagle sie wylacza. Format tez nie gra roli poniewaz nie czyta mi plytek z windowsami probowalem na win7 i xp.Nie da sie wejsc w tryb awaryjny klikajac f8. Resetowalem bios 2 razy ta bateryjka po 30minut i bez skutku. Prosze o pomoc i z gory dziekuje

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nagralem system na pena wkladam pena i jak przy plycie jest czarny ekran przez jakis czas to przy penie odrazu napis acer jest. Moim zdaniem najgorsze bo plyta glowna pewnie siadla.

Opublikowano

Jak spieprzyłeś laptopa to tylko serwis , jeśli to tylko system pozostaje instalka z pena. Nagraj sobie system na pena i prubuj przywracać poprzednie konfiguracje. 

Na przyszłość ustawienia w msconfig nie służą i nie są dla zwykłych użytkowników i nie powinni oni nawet tego ruszać nie mając pojęcia do czego są. Na pewno nie służą do wzrostu wydajności tylko głównie zmniejszenia wydajności i poprawienia kompatybilności.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To chyba logiczne jakby była uszkodzona to by wcale nie działał laptop. 

Nagraj jak należy instalkę jakiegokolwiek windowsa na pena i zainstaluj, bo ta co masz jest chyba zła 

Jak masz recowery to je też próbuj uruchomić. Pewnie w instrukcji obsługi pisze jak. 

Najpierw to postaraj sie dostać do biosu, rozbierz laptop i po kolei odłączaj dysk i pamięci, może po ponownym zamontowaniu zadziała. Jeśli nie to całkowity demontaż laptopa i zresetowanie biosu. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Reset biosu wykonywalem 3 razy wyciagnieciem samej bateryjki i 2 razy poprzez zwarcie jonu dodatniego i jonu ujemnego przez minute ale nic nie dalo do biosu nie da sie wejsc zadnym klawiszem. Jak klikne f2 to pisze please wait cos piknie i sie wylacza. Instalka jest 100% dobra jedynie ze zle nagrane na pena jutro sie z tym pobawie, na pewno dobra bo lapek na tym windowsie byl formatowany z miesiac temu a inny juz z 5 razy i zawsze dzialalo wszystko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...