Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nadmierne pocenie

pelikan222

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko, Mam 16 lat.
Od młodych lat strasznie się pociłem i ten problem nie ustaje, nic nie musze robić i tak się pocę. Oczywiście rozumiem że czasami trzeba się spocić po wysiłku fizycznym( i tak po rówieśnikach widzę, że tylko ja się pocę, bo po nich nadzwyczajniej nie widać) czy też gdy się stresuję. Higiene utrzymuję, w lato nawet większą myje się dwa razy dziennie. Rozmyślając nad tym jak bym mógł to zastopować zobaczyłem reklame w telewizjii Perspiblock i jeszcze tam jakiś lek tylko nazwy nie pamiętam. Na dodatek słyszałem od znajomych, że to jest ostre gówno, bo to w ogóle bym się nie pocił tylko ten cały pot by we mnie siedział i by mi się organizm przegrzewał i podobno poważne choroby po tym mogą być. I tak teraz chciałem się spytać was przed pójściem do lekarza z tym objawem, czy wy stosujecie ten lek, jak sobie radzicie, czy warto przyjmować lek, czy co.

Opublikowano

Ja niestety mam ten sam problem ale od roku I też mam 16lat I też niedawno zakładałem temat, co można zrobic, aby się nie pocic. Bo mi tak szczerze nawet jak 20 antiperspirantow użyje pod pachy to I tak się poce, albo nic nie musze robić I się poce, siedzie poce sie, stoję poce sie, patrzę poce się. A teraz na dodatek I mnie 50°C w cieniu i palmy kokosowe już pod blokiem mi rosną z uwagi na te upały I to sprzyja niestety potliwosci większej. Ale mysle, że to jest takie mocne pocenie w okresie dojrzewania. Najgorsze jest to jak się poce czasem na placach I to widać na koszulce.

Opublikowano

Nie masz problemów z tarczycą?

Dokładnie, polecam zrobić sobie badania TSH i pójśc do endokrynologa, bo jeżeli faktycznie ta potliwość jest powyżej normy, to możesz mieć problemy z nadczynnością tarczycy, a jeżeli to wina tarczycy to żadne specyfiki pod pachy nie pomogą i będziesz musiał się zastosować do zaleceń lekarza, i tak dalej...

Opublikowano

Znam przypadki, gdzie leki typu perspiblock pomagały lecz były też takie, że po kuracji 2-3 miesięcznej nie było widać żadnych efektów. Musisz osobiście spróbować, bo to zależne jest pewnie od organizmu człowieka.

Opublikowano

Ja mysle, nad zakupem medispirant albo antiblock bo perspiranty w 60% u mnie działają mimo że wypsikam całą butelkę pod jedna pachą xD

Weź blocker w kulce pod pachy firmy Ziaja, zadziała na 99%. 

Sam używam Perspiblock Forte(2 razy dziennie) i nawet działa. Nawet - czyli w chwili, kiedy nie ma kurewskich upałów, użyję do tego antyperspirantu i jest lepiej. Choć zanim zobaczysz pierwsze efekty to chwile minie. 

Opublikowano

ale mi nie chodzi o pachy bo stosuje dobrą kulke, chodzi mi o to, że z twarzy leje się strasznie, bardzo jest to uporczywe i jak z tym walczyć czekam na wasze rady :)

skądś się tam dowiedziałem że te leki perspiblock i te inne na przeciw poceniu to trochę są szkodliwe dla organizmu, bo zatrzymują ten cały pot w organizmie i organizm wtedy się przegrzewa. Ktoś coś wie?

Opublikowano

To przecież normalne, że przy temperaturze 35 stopni ci się ze wszystkiego leje. Każdemu się leje, nawet w cieniu. Pamiętam co kiedyś zdychałem na przystanku autobusowym... Lepiej już w sumie się ruszać w takim upale niż stać.

Zaakceptuj po prostu tą zajebistą pogodę oraz to, że się pocisz. Jeżeli będziesz śmierdział to raczej nie będziesz miał się czego wstydzić, albowiem każdy w twoim otoczeniu będzie śmierdział.

Używaj po prostu kulki i ci starczy.

Hehe, idź sobie pograj w gałę czy coś innego w taką pogodę to się dowiesz co to pot. :D :D :D

A co do tego trzymania potu w organizmie to nie wiem. Na google coś powinieneś znaleźć.

19.jpg

Opublikowano

To przecież normalne, że przy temperaturze 35 stopni ci się ze wszystkiego leje. Każdemu się leje, nawet w cieniu. Pamiętam co kiedyś zdychałem na przystanku autobusowym... Lepiej już w sumie się ruszać w takim upale niż stać.

Zaakceptuj po prostu tą zajebistą pogodę oraz to, że się pocisz. Jeżeli będziesz śmierdział to raczej nie będziesz miał się czego wstydzić, albowiem każdy w twoim otoczeniu będzie śmierdział.

Używaj po prostu kulki i ci starczy.

Hehe, idź sobie pograj w gałę czy coś innego w taką pogodę to się dowiesz co to pot. :D :D :D

A co do tego trzymania potu w organizmie to nie wiem. Na google coś powinieneś znaleźć.

Gosteczku nie mów do mnie co to pot, bo gram w klubie w piłkę ręczną i wiem co to pot. WIem że wszyscy się pocą, ale u mnie ten pot jest o wiele wiele większy. Po końcu meczu widzę, jak schodzimy z boiska, popatrze sie na kolegów to widzę że mają lekko mokre czoło, a ja? całe mokre włosy jakbym został polany wiadrem wody, więc wiesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...