Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polskie prawo jazdy za granicą.

Gość Marcelovsky7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, bo za jakiś czas zamierzam emigrować, ciekawi mnie jedna sprawa czy żeby prowadzić samochód w Irlandii ( tam zamierzam wyjechać ) potrzebuję tamtejszego prawa jazdy? Czy moje Polskie też byłoby uznane?

Opublikowano

Jeśli jedziesz do państwa UE i prawko Ci wydali w państwie UE to możesz śmigać na tym co masz, żadnego innego nie potrzebujesz. Irlandia jest w UE, więc możesz na tym jeździć.

Opublikowano

Jeśli jedziesz do państwa UE i prawko Ci wydali w państwie UE to możesz śmigać na tym co masz, żadnego innego nie potrzebujesz. Irlandia jest w UE, więc możesz na tym jeździć.

Okej dzięki, bo zastanawiało mnie to, w końcu mają ruch lewostronny, a jeszcze inne pytanko, bo mam stare Audi TT z kierownicą po lewej stronie, chciałbym to autko ze sobą zabrać, wolno tam prowadzić samochód z kierownicą po lewej stronie?

Opublikowano

Tego nwm, ale z tematów ludzi to wynika, że auto trzeba przerejestrować na numery kraju(tu wynika, że Irlandia ). I niby, że można 6 msc jeździć jeszcze na PL rejestracji od przybycia nim do kraju. Lepiej się dowiedź prawnie co i jak od kogoś doświadczonego bo pojedziesz i Ci zabiorą fure i na złom pójdzie albo zabulisz. Ale nwm czy jest sens brania fury z PL do IR jak tam samochody są w miare tanie i wyprzedzanie z kierownicą po złej stronie jest trudne jak np. masz tira przed sobą i jedziesz sam.

Opublikowano

Nie zawsze  można jeździć na polskim prawie jazdy, np jeśli pracuje albo jest dłużej niż 185 dni w Irlandii lub zameldowany na pobyt stały.  

Nie jest tak strasznie wymagana zmiana w Irlandii ale to już problem zmieniającego czy chce mieć zniżki dodatkowe. Ja by nie było wszystkie punkty karne nabijają sie identycznie jak w Polsce na prawo jazdy polskie.

Bezsensem jest branie swojego samochodu, lepiej kupić i zmienić prawko. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

nie wiem czy u nich możesz z kierownicą na lewo, ale u nas możesz z kierownicą po prawej.

NIE BOJĘ SIĘ BOGA

Opublikowano

Nie ma przecież żadnych zakazów co do kierownicy w samochodzie po której stronie ma być.

Opublikowano

Co do jednego jestem pewnien po której str. masz kierownice to bez znaczenia. Tak samo w pl możesz jeżdzić z kierownicą po prawej str. oczywiście jeśli to Ci nie utrudni prowadzenia. 

Opublikowano

Tego nwm, ale z tematów ludzi to wynika, że auto trzeba przerejestrować na numery kraju(tu wynika, że Irlandia ). I niby, że można 6 msc jeździć jeszcze na PL rejestracji od przybycia nim do kraju. Lepiej się dowiedź prawnie co i jak od kogoś doświadczonego bo pojedziesz i Ci zabiorą fure i na złom pójdzie albo zabulisz. Ale nwm czy jest sens brania fury z PL do IR jak tam samochody są w miare tanie i wyprzedzanie z kierownicą po złej stronie jest trudne jak np. masz tira przed sobą i jedziesz sam.

Ja raczej jestem spokojnym kierowcom. ;) Oczywiście auto bym przerejestrował.

Nie zawsze  można jeździć na polskim prawie jazdy, np jeśli pracuje albo jest dłużej niż 185 dni w Irlandii lub zameldowany na pobyt stały.  

Nie jest tak strasznie wymagana zmiana w Irlandii ale to już problem zmieniającego czy chce mieć zniżki dodatkowe. Ja by nie było wszystkie punkty karne nabijają sie identycznie jak w Polsce na prawo jazdy polskie.

Bezsensem jest branie swojego samochodu, lepiej kupić i zmienić prawko. 

Czyli jeżeli zamierzam tam wyjechać na stałe to nie mogę jeździć na polskim prawku? Jeżeli tak to jakie są koszty wyrobienia tamtejszego prawa jazdy? Mieszkasz obok to może coś wiesz. :p

Opublikowano

Sprawdź sobie sam, informacji po polsku nie brak np na stronie http://www.citizensinformation.ie/  , google raczej też działa przez 24h. 

To że Irlandia jest częścią Wielkiej Brytanii nie znaczy że są identyczne przepisy, w samej Anglii są bardziej zawiłe 

Opublikowano

Sprawdź sobie sam, informacji po polsku nie brak np na stronie http://www.citizensinformation.ie/  , google raczej też działa przez 24h. 

To że Irlandia jest częścią Wielkiej Brytanii nie znaczy że są identyczne przepisy, w samej Anglii są bardziej zawiłe 

A po co to chamstwo, wystarczyło zarzucić linkiem, dziękuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...