Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Minecraft a odgrywanie ról?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zanim przejdę do sedna tematu wytłumaczę pokrótce czym jest odgrywanie ról. Po angielsku jest one nazywane Role Play, w skrócie RP. Jest to wcielanie się przez gracz w utworzone przez siebie postacie i opisywanie różnych scen z życia tamtejszych postaci. Taka gra wyobraźni, pobudza umysły, daje dużo zabawy i pozwala poznać wielu ciekawych ludzi o podobnych zainteresowaniach. Jeśli jest zaś niepoprawnie prowadzona, pełna zbyt wielu nieścisłości może doprowadzić do wytworzenia negatywnej atmosfery, która najpierw rozwija się na serwerze, a później wychodzi poza niego. 

Obserwowałem co się mniej więcej ostatnio działo na polskiej arenie serwerów minecraft i choć serwery z odgrywaniem ról nie cieszą się zbytnią popularnością, tam łatwiej jest zdobyć stałych graczy ze względu na przywiązywanie się do postaci i wszechobecnej pozytywnej atmosfery. Bardzo łatwo jest ją zniszczyć poprzez niepoprawne prowadzenie serwera, dobór nieodpowiednich osób do ekipy, bądź też samo nastawienie graczy. Traktowanie serwerów z odgrywaniem ról jako "wyższe" jest błędem, który doprowadził do klęski nie jednego z nich. 

Zaś na niektórych z nich mało aktywni gracze odchodzą ze względu na wymuszanie na nich aktywności przez serwer. Mówię teraz o pluginie Towny i według mojej osobistej opinii gracze, którzy mają mało czasu na grę, na przykład kilka wieczorów na cały tydzień muszą sobie odpuścić taki typ serwera, bo nie są w stanie tam zbyt wiele osiągnąć. Wiele osób pewnie się ze mną nie zgodzi i jestem w stanie to zaakceptować, każdy ma swoje zdanie, jednego coś zafascynuje, drugiego zaś zniechęci. 

Na chwilę obecną pragnę zebrać informacje na temat tego, czy Wy, potencjalni gracze, oczekujecie następnego serwera role play, który wprowadzi jeszcze inny tryb rozgrywki? Nie chodzi mi o duplikację jednego serwera, który odniósł już sukces. Chodzi mi o odgrywanie ról z jeszcze inną mechaniką. Każdy serwer role play w Polsce ma swój unikalny styl. Próby skopiowania go kończą się fiaskiem, negatywną atmosferą i szybkim upadkiem po kilku miesiącach. Zrobienie zaś czegoś nowego daje szanse na sukces. Mam w swoim rękawie karty, które będę mógł wyłożyć na stół, ale nie chcę zaszkodzić innym istniejącym już serwerom role play. W tym celu utworzyłem poniższą ankietę:

http://www.strawpoll.me/10573677

Moim zamierzeniem nie jest odebranie graczy z istniejących na tą chwilę serwerów role play. Chcę dać nową opcję tym, którzy są zainteresowani odgrywaniem ról, ale żaden z istniejących serwerów im nie odpowiada. I to nie jest tak, że jeden serwer jest lepszy od drugiego. Skoro każdy serwer ma coś swojego, oznacza to że każdy jest super. A jeśli wszystkie są super... to żaden nie jest. Do tego powoli zmierzałem, serwery Role Play są osobnym, zwyczajnym trybem w minecrafcie. Tak jak Survival, Survival + Gildie, Freebuild, RPG, SkyBlock, Minigames... Po prostu jest ich mało, dlatego tak szybko traktujemy je za coś wyjątkowego. Ciekawi mnie jakie są Wasze opinie na temat odgrywania ról w minecrafcie. Zapraszam Was wszystkich do dyskusji, tych którzy mają serwery i tych, którzy wciąż szukają tego, który ich zainteresuje. Jeśli nie tutaj, to na PW.

Opublikowano

Jak nie będzie pvp to nikt nie będzie grać. Na serverach liczy się teraz klepa.

A poza tym sądzę że Unia Europejska musi być zniszczona.

Q8eOMob.png

Opublikowano

Sam jestem w trakcie tworzenia serwera RPG, ze wszystkich typów serwerów, które wymieniłeś, ten daje najwięcej możliwości, ale jest też najtrudniejszy w przygotowaniu, żeby był ciekawy i niepowtarzalny. Głównie liczy się wyobraźnia, którą można podsycić questami, fabułą i stworzeniem odpowiedniej atmosfery.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...