Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymagania a twój sprzęt

MrSanten

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, piszę to w związku z tym że na forum często zadawane są pytania w stylu:
"Czy gra {wpisać nazwę gry} będzie mi działać?"

albo

"Na jakich ustawieniach {wpisać nazwę gry} będzie mi działać?"

Oto jest potężne narzędzie które pozwoli wam porównać wasze urządzenia z wymaganiami gry.

Can You RUN it

Zasada działania

Program instaluje się na waszym komputerze, sprawdza podzespoły waszego komputera, ich działanie i porównuje je z wymaganiami wybranej, wcześniej na stronie, gry. Proste i piękne.

Program pokazuje w jakim stopniu spełniamy wymagania danej gry. Czyli mamy porównanie w mniej/więcej jakiej jakości możemy grać.

Jeżeli nie chcemy pobierać programu możemy zobaczyć same wymagania gry na stronie.

(')(.)(;)

Opublikowano

Tego typu stron jest masa na internecie np. game-debate.com . Nie musisz pobierać żadnego programu - tylko wklepujesz co masz w kompie i wyskakują ci wyniki. Poza tym duża część osób pyta się o FPS w danej grze (ile ich będzie miał i.t.p.) - żaden program ci tego nie sprawdzi. Trzeba patrzeć na filmiki na YT z podobną konfiguracją.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Tego typu stron jest masa na internecie np. game-debate.com . Nie musisz pobierać żadnego programu - tylko wklepujesz co masz w kompie i wyskakują ci wyniki. Poza tym duża część osób pyta się o FPS w danej grze (ile ich będzie miał i.t.p.) - żaden program ci tego nie sprawdzi. Trzeba patrzeć na filmiki na YT z podobną konfiguracją.

Bardzo często (i wiem to na swoim przykładzie) porównywanie z YT jest bezsensu. Ludzie mają podkręcone podzespoły i nie piszą o Tym. W dodatku nie piszą dokładnej nazwy, tylko np. "TTX 1800 pro Gaming" (zmyślona nazwa) a są różne tego typu karty (1,2,4 GB).  Takie coś służy tylko orientacyjnie.

@Topic.

Powiem szczerze, że nawet nie wiedziałem o istnieniu takich programów.

Jednak jak napisał użytkownik wyżej, lepsza jest strona od programów, gdyż nie trzeba "zaśmiecać" komputer. 

Chcesz coś ode mnie? Oznacz mnie w poście, a szybciej to zobaczę!

Opublikowano

Bardzo często (i wiem to na swoim przykładzie) porównywanie z YT jest bezsensu. Ludzie mają podkręcone podzespoły i nie piszą o Tym. W dodatku nie piszą dokładnej nazwy, tylko np. "TTX 1800 pro Gaming" (zmyślona nazwa) a są różne tego typu karty (1,2,4 GB).  Takie coś służy tylko orientacyjnie.

@Topic.

Jednak jak napisał użytkownik wyżej, lepsza jest strona od programów, gdyż nie trzeba "zaśmiecać" komputer. 

Dlatego trzeba patrzeć na wiele testów. Wiadomo, różni producenci kart graficznych to i wyższe taktowania, a tym samym wyniki w grach. Nie zmienia to jednak faktu, że strony jak ta podana w tym topic'u po prostu patrzy po wymaganiach sprzętowych, a te są często zawyżone.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

@Topic.

Dlatego trzeba patrzeć na wiele testów. Wiadomo, różni producenci kart graficznych to i wyższe taktowania, a tym samym wyniki w grach. Nie zmienia to jednak faktu, że strony jak ta podana w tym topic'u po prostu patrzy po wymaganiach sprzętowych, a te są często zawyżone.

Po prostu trzeba myslec wlasnie, ogarniac ktore testy moga byc rzetelne.

Co do "poradnika", STANOWCZNO NIE, PROSZE SIE NIM NIE KIEROWAC, dlaczego? Poniewaz strona lubi klamac, a przy okazji kieruje sie tylko czystymi danymi z kartki, gdzie na moim starym pc (i3 SB + 4gb ram + gtx 660), wiedzmin 3, ktory "nie poszedlby za zadne skarby", wedlug takich stron ofc, chodzil w full hd na powiedzmy srednich detalach, bez wiekszych problemow. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Ta stronka "can u run it" i inne podobne są o kant dupy potłuc, jak wyszło GTA 5, chciałem sprawdzić czy mi pójdzie na moim PC to wyskoczył alert, że "na tym gównie nie zagrasz i możesz wypierdalać",  lecz jak się okazało gra śmigała na średnich ustawieniach. Więc trzeba sprawdzać samemu czy gra pójdzie czy nie, ofc. w granicach grywalności. Sprawdzić minimalne wymagania gry i porównać ze swoim PC.

Opublikowano

To ja tez coś powiem. Również ja uważam, że ta strona to g****o. Porównuje tylko twoje podzespoły z zapisanymi wymaganiami gry. Masz lekko słabszy procesor i juz ci pokazuje, ze nie zagrasz. Ja sam umiem ocenić, czy spełniam wymagania itp, ale czasami się tylko upewniam zadając pytanie komuś innemu lub po prostu sprawdzam podobną konfiguracje PC na Youtube, jak podał miszkurkam. Jak dla mnie to juz lepiej sprawdzać samemu na Google zadając pytania typu Mój procesor vs Procesor w wymaganiach i tak samo z kartą graficzną.

Mój PC tez nie spełnia wymagań Wiedźmina pod każdym względem(trzy rdzeniowy procesor,hd7770,4GBram), a mogę sobie pozwolić na grę na średnich ustawieniach graficznych.

A ta strona z poradnika, powiedziałaby mi, że mogę sobie zapomnieć o grze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...