Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

"Pakowanie"

Zeph

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek przydało by się przywitać więc cześć. :D

Od jakiegoś czasu ćwiczę sobie ramiona, nie liczę serii ani po ile robię, uginam do tego momentu aż nie mogę podnieść kolejny raz.

Moje pytanie kieruję do Was ponieważ nie jestem w tym obeznany.

Czy pomiędzy tymi seriami mogę robić sobie przerwy jakoś do 30min? Bo słyszałem, aby ćwiczenia dały efekty przerwa musi wynosić od 30 - 1.5 minuty. Oczywiście czas jest dobrany do każdego rodzaju ćwiczeń.

Czy trzeba sobie robić jakieś przerwy, na przykład ćwiczę od poniedziałku do piątku a wolne robię sobie w sobotę i niedzielę, za mało czy za dużo?

Po jakimś czasie treningu mięśnie się meczą, więc po jakim czasie mogę zobaczyć efekty na przykładzie pompek, czy dam radę zrobić ich więcej?

Opublikowano

Przerwy po 30min? :D Przerwy między seriami powinny wynosić 15-30sek. Możesz robić dłuższe, jeśli nie dajesz rady. Przerwy od ćwiczeń, powinieneś ustalić sam na podstawie własnych doznań po treningu. Powinny wynosić 1-2 dni, w zależności jak ćwiczysz, z jakim ciężarem i intensywnością. W ogóle, mógłbyś opisać bardziej swoje ćwiczenia. Ćwiczysz tylko z ciężarem swojego ciała, domowymi hantlami, czy na siłowni? Jaki jest cel twojego treningu, pod masę, wytrzymałościowy, czy po prostu ćwiczysz z nudów. Dla początkujących jest od groma filmików na yt z całym przebiegiem treningu, opisem i wyznaczonymi przerwami.

Opublikowano

Przerwy po 30min? :D Przerwy między seriami powinny wynosić 15-30sek. Możesz robić dłuższe, jeśli nie dajesz rady. Przerwy od ćwiczeń, powinieneś ustalić sam na podstawie własnych doznań po treningu. Powinny wynosić 1-2 dni, w zależności jak ćwiczysz, z jakim ciężarem i intensywnością. W ogóle, mógłbyś opisać bardziej swoje ćwiczenia. Ćwiczysz tylko z ciężarem swojego ciała, domowymi hantlami, czy na siłowni? Jaki jest cel twojego treningu, pod masę, wytrzymałościowy, czy po prostu ćwiczysz z nudów. Dla początkujących jest od groma filmików na yt z całym przebiegiem treningu, opisem i wyznaczonymi przerwami.

Ćwiczę pod masę, aby te moje zgrabne rączki troszkę urosły no i bicek też. Ćwiczę w domu dwoma hantlami aktualnie po 8kg obciążenia.

Co do tych 30 sekundowych przerw, przypuśćmy, że zacznę ćwiczyć te serie i co 30 sekund przerwy, zrobię znowu i tak kilka razy, potem znowu to samo za godzinę i znowu za godzinę, tak 3 razy dziennie, zależy czy będzie mi się chciało więcej.

Opublikowano

15-30 sekund - pod rzeźbę.

30-45 sekund - pod masę.

45-60 sekund - pod siłę.

Mięśnie musisz czuć cały czas, tak żeby po treningu na przykład bicepsa, czuć było go na przykład przy myciu rąk etc.

Pamiętaj, żeby nie przesadzić, gdyż za ciężkie treningi nie są też dobre.

Nie rób tyle ile dajesz radę - nie warto. Robisz masę, to robisz trening progresywny, czyli zaczynasz od najmniejszego ciężaru i dużej ilości powtórzeń, a kończysz na największym jakim uniesiesz i małej ilości powtórzeń.
W przypadku kiedy uprawiasz kalistenikę, to zrób podobnie - zwiększaj ilości powtórzeń z każdą serią, bo tu akurat ciężar zawsze będzie ten sam.

EDIT:
Co do sekund mogłem się pomylić, gdyż to tak działa z moim ciałem. W przypadku kiedy jesteś ektomorfikiem, to:
45-60 sekund - pod masę.

60-75 sekund - pod siłę.

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

30-45 sekund - pod masę.

45-60 sekund - pod siłę.

Mięśnie musisz czuć cały czas, tak żeby po treningu na przykład bicepsa, czuć było go na przykład przy myciu rąk etc.

Nie rób tyle ile dajesz radę - nie warto. Robisz masę, to robisz trening progresywny, czyli zaczynasz od najmniejszego ciężaru i dużej ilości powtórzeń, a kończysz na największym jakim uniesiesz i małej ilości powtórzeń.

W przypadku kiedy uprawiasz kalistenikę, to zrób podobnie - zwiększaj ilości powtórzeń z każdą serią, bo tu akurat ciężar zawsze będzie ten sam.

EDIT:

Co do sekund mogłem się pomylić, gdyż to tak działa z moim ciałem. W przypadku kiedy jesteś ektomorfikiem, to:

45-60 sekund - pod masę.

60-75 sekund - pod siłę.

Tak, a kurczaka jak robisz to odliczasz pewnie co do setnej sekundy? :)

Ogólnie przy masie stara szkoła mówiła o 1.5 min do 2 min przerwy. Przy redukcji natomiast zazwyczaj wrzuca się dropy, więc i przerwy się inaczej robi. :) Teorii z przerwami 30 min to jeszcze nigdy nie słyszałem.

Ps. Nie ćwicz do upadku mięśniowego, szczególnie jak jesteś początkującym. :)

Opublikowano

Tak, a kurczaka jak robisz to odliczasz pewnie co do setnej sekundy? :)

Twoja ironia jest wyjątkowo nieśmieszna i żałosna.

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

30-45 sekund - pod masę.

45-60 sekund - pod siłę.

EDIT:

45-60 sekund - pod masę.

60-75 sekund - pod siłę.

Bardziej chodzi mi pod siłę, co do tego ektomorfika, to raczej nim jestem, jestem typem chudzielca i bardzo trudno mi przytyć ze względu na szybki metabolizm. Przypuśćmy zrobię te ugięcia, potem te około 60 sekund przerwy i znowu, tak kilka razy i następny raz za jakieś 2 godziny, tak kilka razy dziennie w zależności czy będę chciał więcej, możesz ułożyć mi jakiś plan? Jeżeli oczywiście masz ochotę, do niczego nie zmuszam. :D

Opublikowano

Bardziej chodzi mi pod siłę, co do tego ektomorfika, to raczej nim jestem, jestem typem chudzielca i bardzo trudno mi przytyć ze względu na szybki metabolizm. Przypuśćmy zrobię te ugięcia, potem te około 60 sekund przerwy i znowu, tak kilka razy i następny raz za jakieś 2 godziny, tak kilka razy dziennie w zależności czy będę chciał więcej, możesz ułożyć mi jakiś plan? Jeżeli oczywiście masz ochotę, do niczego nie zmuszam. :D

Jak już zrobisz trening, to musisz odczekać od dwóch do siedmiu dni. Wszystko zależy od tego jak intensywnie ćwiczyłeś. Przy dwóch godzinach mięśnie się nawet nie zregenerują, a o rozroście to nie ma co mówić.

Plan wysłałem Ci w wiadomości. Zastosuj go jak typowy wzór.

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

30-45 sekund - pod masę.

45-60 sekund - pod siłę.

EDIT:

45-60 sekund - pod masę.

60-75 sekund - pod siłę.

Zabiłaby mnie sztanga gdybym robił takie przerwy pod "siłę". Do 5 minut można odpoczywać, na tyle aby tętno się uspokoiło, bo ćwiczenia siłowe są złożone, układ nerwowy dostaje bardzo po dupie i regeneracja jest chyba najistotniejsza przy takim treningu

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

EDIT:

45-60 sekund - pod masę.

60-75 sekund - pod siłę.

15-30 sekund - pod rzeźbę? Potrafisz zmienić rozmieszczenie przyczepów i kształt brzuścy?

Chłopie nie pisz w tym dziale, naprawdę nie pisz

JEŚLI CZEGOŚ NIE DA SIĘ ZROBIĆ, TO PRZYCHODZI WTEDY KTOŚ, KTO O TYM NIE WIE I TO ROBI.

Opublikowano

30-45 sekund - pod masę.

45-60 sekund - pod siłę.

EDIT:

45-60 sekund - pod masę.

60-75 sekund - pod siłę.

Zabiłaby mnie sztanga gdybym robił takie przerwy pod "siłę". Do 5 minut można odpoczywać, na tyle aby tętno się uspokoiło, bo ćwiczenia siłowe są złożone, układ nerwowy dostaje bardzo po dupie i regeneracja jest chyba najistotniejsza przy takim treningu

Jak kto woli, jak odpoczywałem ponad dwie minuty - brak efektów w przyroście siły, a także masie

EDIT:

45-60 sekund - pod masę.

60-75 sekund - pod siłę.

15-30 sekund - pod rzeźbę? Potrafisz zmienić rozmieszczenie przyczepów i kształt brzuścy?

Chłopie nie pisz w tym dziale, naprawdę nie pisz

Potrafię. Czep się tramwaja.

Dbmy4Vg.png?1

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hahah widzę mamy tu samych znawców, co do przerw między seriami, mam nadzieję, że nikt Was nie posłuchał, gimnazjalni kulturyści

Jasio90.png
Opublikowano

30-45 sekund - pod masę.

45-60 sekund - pod siłę.

EDIT:

45-60 sekund - pod masę.

60-75 sekund - pod siłę.

Co to za głupoty?

Możesz robić nawet i 3min przerwy lub 5 ważne żebyś wykonywał poprawnie ćwiczenie i dobrą ilość.

Opublikowano

Przerwe robisz do 1.5 min. Dluzsze przerwy walisz jak juz wchodza konkretne ciezary czy ten w treningu na sile.

Cwicz co 2 drugi dzien. Przy 5 razach to 0 regeneracji chyba ze lecisz na sterydach.

Co do zmeczenia miesni. Ja widze na silowniach typow co po 2h siedza. W. 30-45 min jestes w stanie porzadnie rozwalic miesnie. Wiec do 1.5h maaax siedz bo dluzej to przesada.

A efekty to zalezne od diety. Zwiekszaj ciezar to i silniejszy bedziesz

%5BW%5Die%5BV%5Du.png
Opublikowano

Przerwe robisz do 1.5 min. Dluzsze przerwy walisz jak juz wchodza konkretne ciezary czy ten w treningu na sile.

Cwicz co 2 drugi dzien. Przy 5 razach to 0 regeneracji chyba ze lecisz na sterydach.

Co do zmeczenia miesni. Ja widze na silowniach typow co po 2h siedza. W. 30-45 min jestes w stanie porzadnie rozwalic miesnie. Wiec do 1.5h maaax siedz bo dluzej to przesada.

A efekty to zalezne od diety. Zwiekszaj ciezar to i silniejszy bedziesz

Co 2gi trening niech dokłada ciężar.

Może chodzić te 5 dni, pytanie czy wytrwa...

Wiesz ćwicząc inne partie ciała codziennie, masz czas na regeneracje.

Opublikowano

Zle gadasz. Robiac klatke robisz tez barki i triceps. Robiac plecy robisz tez bicka. Chodzenie 5 razy na silke nie ma sensu. Lepiej zrobic split 4 dniowy i gitara. Nie koniecznie co 2 gi trening trzeba dokladac bo w w 2 treningi np. Klatk, w 3 ciezko bedzie dorzucic jak sie dochodzi do 90% max ciezaru. Co miesiac sobie robic progress i wszystko rosnie ;) pojdzie na silke, pochodzi z rok to obczai oco w tym chodzi.

%5BW%5Die%5BV%5Du.png
Opublikowano

Zle gadasz. Robiac klatke robisz tez barki i triceps. Robiac plecy robisz tez bicka. Chodzenie 5 razy na silke nie ma sensu. Lepiej zrobic split 4 dniowy i gitara. Nie koniecznie co 2 gi trening trzeba dokladac bo w w 2 treningi np. Klatk, w 3 ciezko bedzie dorzucic jak sie dochodzi do 90% max ciezaru. Co miesiac sobie robic progress i wszystko rosnie ;) pojdzie na silke, pochodzi z rok to obczai oco w tym chodzi.

No to nie wiem jak ty ćwiczysz, skoro na jednym treningu potrafisz zrobić polowe ciała. Albo robisz porządnie jedną partie, albo na odwal wszystko na raz.

Opublikowano

Podalem przyklad robiac cwiczenia na klatke. To idz na silownie 5-6 razy w tyg robiac na jednym treningu jedna partie i zobaczymy jakie gowniane efekty osiagniesz. A ja lece splitem

Klata+przod barkow+bok barkow

Plecy+ tyl barkow

Tric-bic

Nogi× lydki

Bez sensu zeby robic tylko 1 partie ciala na treningu.(chyba ze na sile robisz).

Zwrocilem tylko uwage ze podczas np. Wyciskania nie pracuje tylko klatka.

%5BW%5Die%5BV%5Du.png
  • 10 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...