Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

"Komendy/przypisania itd" pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Z wejscia chce przeprosic za temat byc moze zle objasnia o co mi chodzi ale jako poczatkujacy w C++ nie znam poprawnej nazwy :(

poszukuje listy objasniajacej kiedy stawiamy i jakie nawiasy w kodzie tak samo jak znaczenie *, & itd.

Prosze o zrozumienie poczatkujacego ktory bardzo chcial by sie tego nauczyc i prosze rowniez o polska wersje objasniajaca ze wzgledy na dobre zrozumienie.

Kursy C++ przerobilem 2 oczywiscie poczatkujace ale w zadnym nie bylo dokladnego wytlumaczenia badz ja nie zrozumialem.

Za wszelka pomoc z gory dziekuje! 

Opublikowano

Postaram Ci się to wytłumaczyć prostym językiem. ;)

Nawiasy "()" stawiamy po nazwach funkcji/metod gdy je deklarujemy/wywołujemy, na przykład:

void funkcja1() { ... } //Deklarujesz funkcję
funkcja1(); //Wywołujesz funkcję

W przypadku zmiennych (bezpośredni dostęp bez settera/gettera, który jest już funkcją/metodą) wpisujemy samą nazwę bez nawiasów.

int zmiennaInt;

zmiennaInt = 100;

W nawiasach dodatkowo można podawać argumenty funkcji.

Znaku "*" używamy przy wskaźnikach, na przykład:

Class1 *object = ...

W tym przypadku zmienna object wskazuje na jakąś instancję obiektu.

Wskaźnik ten możemy dowolnie przestawiać na inne instancję, lub "ustawić" na nullptr.

Znaku "&" używamy przy referencjach, na przykład gdy chcemy zwrócić/przekazać referencję do jakiejś zmiennej.

Na przykład możemy przekazać referencję int'a w argumencie funkcji:

void set(int &value) { value = 100; }

Dzięki temu mamy bezpośredni dostęp do tej zmiennej, zamiast dostawać jej kopie.

Co prawda są to podstawy, można rozpatrzeć wiele innych przypadków używania poszczególnych znaków, szczerze mówiąc to sprawiło mi kłopot tłumaczenie tego takim prostym językiem, mam nadzieje, że zrozumiałeś o co chodzi, w razie co pytaj ile wlezie. ;)

Opublikowano

Dziękuję bardzo za wytłumaczenie prostym językiem co prawda nauka się jakoś przyswaja xD

A znasz jakieś dobre quizy? To bardzo mi pomaga w szybszym znalezieniu błędów jak i zapamiętać gdzie co się stawia z podstaw nie mam już takiego problemu ale jak będę się pasował stopniami w górę to się bardzo przyda może być nawet jakąś aplikacja na tel chętnie w pracy na przerwie uczył bym się :)

Opublikowano

Zrób sobie za zadanie zrobić na przykład kalkulator w konsoli z użyciem switch do menu.

Właściwie to co Ci przyniesie wyobraźnia, gdy będziesz miał z czymś problem wtedy zaglądasz w google, czy gdzie kolwiek indziej i zdobywasz wiedzę, rozwiązujesz problem i będziesz już wtedy wiedział o tym na przyszłość.

http://cppquiz.org/

Wiele jest tego w google. :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...