Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana procesora - co i jak?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)
Jestem posiadaczem laptopa firmy Asus, model K53TK. W lapku jest procesor amd a6-3420m apu with Radeon hd graphic (tak jest on zapisany w menedżerze urządzeń :P ). Nie będę ukrywał, że jego wydajność mnie nie zadowala i chciałbym go wymienić na "nowszy model".

Jako że nie znam się na tym (prawie) wcale, kieruję do Was pytanie. Na jaki procesor mogę go spokojnie wymienić, bez obaw o problemy ze startem systemu?

Opublikowano

Szczerze mowiac na zaden, tym bardziej zeby pewnosc byla, roznie bywa. Zmien sprzet najlepiej, kup jakis lapek przynajmniej z i3/i5 i dedykowana karta.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Jeśli wydajność Cię nie zadowala (domyślam się, że chodzi tu o gry) to najlepszym rozwiązaniem będzie sprzedaż laptopa i kupno komputera. Taki laptop do najnowszych gierek w ustawieniach średnich to wydatek rzędu 4-5k, natomiast da się już złożyć kompa za 3k, który uciągnie niemal każdą grę na wysokich ustawieniach w 60fps :)

@down.

dlatego napisałem - NIEMAL KAŻDĄ GRĘ

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Szczerze mowiac na zaden, tym bardziej zeby pewnosc byla, roznie bywa. Zmien sprzet najlepiej, kup jakis lapek przynajmniej z i3/i5 i dedykowana karta.

Zależy też na jaką wydajność liczy - nie oszukujmy się, ale lapek z i3 nie wyciąga dobrych wyników (ba, nawet i5 nie kroją wysokich notowań). Jak chcesz coś przenośnego do grania w zadowalających wynikach (a nie jakieś 30-40fpsów np. w takim wiedźminie), to min. jakaś i7 na pokładzie w środku z dobrym dedykiem (mówiąc o laptopach).

Jeśli wydajność Cię nie zadowala (domyślam się, że chodzi tu o gry) to najlepszym rozwiązaniem będzie sprzedaż laptopa i kupno komputera. Taki laptop do najnowszych gierek w ustawieniach średnich to wydatek rzędu 4-5k, natomiast da się już złożyć kompa za 3k, który uciągnie niemal każdą grę na wysokich ustawieniach w 60fps :)

No tutaj bym się kłócił, że "niemal" każda gierka na wysokich w 60 fpsach. Chociaż masz rację - za 3 koła można stworzyć małego potwora. Ogólnie komp w cenie laptopa (dajmy na to te 3000PLN), będzie wydajniejszy o 100-150% (może i 200).

652461476122967357515.jpeg

Opublikowano

Zależy też na jaką wydajność liczy - nie oszukujmy się, ale lapek z i3 nie wyciąga dobrych wyników (ba, nawet i5 nie kroją wysokich notowań). Jak chcesz coś przenośnego do grania w zadowalających wynikach (a nie jakieś 30-40fpsów np. w takim wiedźminie), to min. jakaś i7 na pokładzie w środku z dobrym dedykiem (mówiąc o laptopach).

No tutaj bym się kłócił, że "niemal" każda gierka na wysokich w 60 fpsach. Chociaż masz rację - za 3 koła można stworzyć małego potwora. Ogólnie komp w cenie laptopa (dajmy na to te 3000PLN), będzie wydajniejszy o 100-150% (może i 200).

Troche glupoty gadasz tym bardziej, ze obecnie takie i5 6300HQ ma 4 rdzenie i to nie takie slabe, spokojnie radzi sobie w grach, juz nie trzeba wydac tyle na lapka zeby pograc w najnowsze gry bez problemow. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Troche glupoty gadasz tym bardziej, ze obecnie takie i5 6300HQ ma 4 rdzenie i to nie takie slabe, spokojnie radzi sobie w grach, juz nie trzeba wydac tyle na lapka zeby pograc w najnowsze gry bez problemow. 

No way. Mimo, iż jest to wydajny procek, to i tak nie wyciągniesz na nim 60 klatek w takim (tak, znowu porównuję do wiedźmina) wiedźminie. Ba, śmiem twierdzić iż na high nie wyciąga 40 stabilnych klatek na sekundę. Z tego co pamiętam (jakiś miesiąc - dwa temu) oglądałem ciekawy test. Wiesz ile tam taki "zestaw" z GTX 960M w full hd ciągnął na ultra? 15-20 fpsów (no to "nieźle" sobie radzi). Jak dla kogoś jest to super wydajność, płacąc 4 kafle za sprzęt, no to sorry. Prawda jest taka, że laptopy zawsze będą miały słabą wydajność i trzeba się z tym liczyć.

Zresztą to nie jest tematem tego pytania - udzieliłem odpowiedzi wcześniej już.

652461476122967357515.jpeg

Opublikowano

Zamierzam w tym roku zacząć studia, więc wolałbym coś "mobilniejszego" niż stacjonarka :D
Zdaję sobie sprawę, że wydajność komputera, a laptopa w tej samej cenie będzie się znacznie różniła, co w sumie jest logiczne.
Wahałem się nad kupnem lapka do gier za ok 4-5 kafli, ale nie znalazłem nic satysfakcjonującego (oprócz jednego asusa), dlatego postanowiłem się wstrzymać.
Czyli wymiana procka nie wchodzi w grę i mija się z celem? Wzrost wydajności byłby nikły? Szkoda. Myślałem, że jeszcze coś z tego lapka wyciągnę :P No chyba, że przed wymianą pobawię się w overclocking. Temperatura w fur mark wyniosła 83*C MAX (nie polecam tego laptopa - problemy z chłodzeniem i obudową).
Zawsze można wyciąć dziury w obudowie dla lepszej wentylacji i zamontować dodatkowe wymienniki ciepła :D
Dzięki panowie. Pomyślę nad obiema opcjami. Zawsze można kupić stacjonarkę do zabaw i mieć starego gruchota do Office'a i programowania :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...