Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nota prawna odnośnie udostępniania publicznego posta?

Arthia.eu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam takie zapytanie odnośnie jak to wygląda z udostępnianiem publicznego posta na facebooku.

Dokładnie chodzi mi o to, że jestem dziennikarzem i w swoim artykule zamieściłem wpis z facebooku jednego z miejscowych fanpage. Nie skopiowałem opisu, tekstu, zdjęć tylko po prostu udostępniłem za pomocą kodu, który udostępnia facebook

Poniżej przedstawiam jak to wygląda w artykule:

2591814661696841500179.jpeg

Według posiadanej przeze mnie wiedzy i doświadczenia jeżeli post na innym fanpage niż mój został dodany publicznie mam prawo go udostępnić, ponieważ facebook daje Nam taką możliwość i tak samo mam prawo do tego, aby wstawić post w artykuł, np. w celu uwiarygodnienia faktów :). Otóż sprawa wygląda tak, że osoba zajmująca się wolontariatem w.w osądza mnie o brak kultury i publikowanie jej wpisu bez uprzedniej zgody. Czy, aby udostępnić taki post wymagana jest zgoda? Wiem głupi temat, ale chcę się po prostu upewnić i przedyskutować tą sprawę.

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

No kurde, jeśli pod spodem masz opcje udostępnij to chyba nie jest ona zakazana...

Notatka była "zakaz udostępniania"? no raczej nie...

Dodaj post, jeśli ktoś go udostępni podaj do sądu za brak zapytania -.-

No jasne że masz prawo to udostępnić.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

No kurde, jeśli pod spodem masz opcje udostępnij to chyba nie jest ona zakazana...

Notatka była "zakaz udostępniania"? no raczej nie...

Dodaj post, jeśli ktoś go udostępni podaj do sądu za brak zapytania -.-

No jasne że masz prawo to udostępnić.

I jeszcze ten dopisek Pani żalącej się, że jestem człowiekiem bez kultury i wgl. xD.

Dzięki kolego ;)!

Opublikowano

Taki wolontariusz, to raczej powinien podziękować za rozgłos takiej akcji niż pisać swoje zażalenia. Wszystko co pojawia się na facebooku, może zostać udostępnione dalej (jeżeli nie ma dopisku o zakazie publikacji poza obręb serwisu).

Opublikowano

Osoba wrzucajaca cokolwie zgadza sie na mozliwosc udostepniania tresci przez osoby trzecie - po to jest opcja udostepnij. Pozderki :)

CPU: i5 6500 / RAM: 8GB / GPU: GTX 1070 / MOBO: MSI H110M / HDD: 1TB / SSD: Iridium PRO 

BLACKPRISON.HOSTMC.PL - najlepszy serwer prison w Polsce

Opublikowano

Wszystkie posty na Facebooku należą do właściciela witryny czyli Facebooka. Jeśli użytkownik publikujący post nie życzył by sobie udostępnienia zaznaczył by sobie tą opcją dla postu, jeśli tego nie miał każdy ma możliwość udostępnienia postu i nie jest to nigdy żadnym łamaniem jakichkolwiek regulaminów.

Spytaj sie jej o co jej chodzi skora sama zgodziła się na udostępnienie publikując post w witrynie organizacji społeczne z dostępem dla każdego. 

Tak dla żartu, spytaj się jej kto ją upoważnił do kontaktu z Tobą orze Facebook skoro nie posiadała na to twojego pozwolenia. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Masz prawo to zrobić, lecz naprawdę grzeczniej byłoby zapytać ;x Lecz zresztą to wolontariat więc raczej to oni powinni dziękować bo podobno "każda pomoc się liczy" xD

33eHdSv.png

"Apetytu nie mam, nie muszę dużo zjeść
A na przykład twoja łydka przypomina kurzą pierś
Usiądź gdzieś nad miską, naprawdę to banał
Po prostu się skup i tnij poniżej kolana"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...