Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Elektronik po zawodówce?

Timezpl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym was zapytać czy jest szansa po ukończeniu szkoły zawodowej na jakąś szkołę Elektronika? Aktualnie w zawodówce jestem na profilu Elektryka po ukończeniu dostanę czeladnika elektryka. I czy po takim czymś mógłbym pójść na wykształcenie jako Elektronik? O wiele bardziej mi się podoba Elektronik, a w technikum nie poradziłem sobie za dobrze. Z drugiej strony Elektryk oraz Elektronik mają podobne prawa typu Kierhoffa, Ohma. Tak więc istnieje możliwość po szkole zawodowej zmiany wykształcenia na Elektronika?

Opublikowano

Oczywiście. Po zakończeniu nauki możesz podjąć kolejną naukę, o ile znajdziesz szkołę/uczelnie która oferuje taki kierunek dla osób po szkole średniej/zawodowej/technikum.

Opublikowano

@DiabloXPL nie poradzę sobie aktualnie w technikum, które jest w mojej miejscowości plus zaczynałbym od pierwszej klasy teraz mi się już nie opłaca. Wolę przejść szkołę zawodową i iśc później na inne wykształcenie.

Opublikowano

@DiabloXPL nie poradzę sobie aktualnie w technikum, które jest w mojej miejscowości plus zaczynałbym od pierwszej klasy teraz mi się już nie opłaca. Wolę przejść szkołę zawodową i iśc później na inne wykształcenie.

To trzeba się uczyć chociaż troche... Bez nauki nic nie osiągniesz.

Opublikowano

Wiesz, chodziłem do technikum. To jedyne takie w mojej miejscowości. Było bardzo wymagające jedynie mat-fiz tam był, a ja z matematyki nawet na korepetycjach padałem. Gdyby było coś z mat-ang to może by jeszcze dało radę ale była też fizyka tam wymagająca. Nie miałbym szans nawet jeżeli bym tam zaliczył pierwszą to co w drugiej, hm? Nie opłacało mi się dłużek tam siedzoeć więc poszedłem do szkoły zawodowej gdzie odbuwam sobie praktyki tydzień, a szkoła drugi tydzień. Później dostanę Elektryka czeladnika więc najgorsze to wykształcenie nie jest. Tutaj mam wtedy 3 lata praktyk dzięki czemu mnie przyjmą do wielu prac. Mimo tego chciałbym tego elektronika zobaczyć jeszcze.

Musicie mi wybaczyć za błędy. Piszę aktualnie z komórki tak więc czasami zdarzają się błędy

Opublikowano

Jak by nie było po szkole średniej i tak trzeba będzie zdać maturę by iść na studia, po technikum o tym kierunku niema się żadnego konkretnego kierunku i nawet podstawowego wykształcenia ( bardziej to wstępnego, tytuł TECHNIKA bez studiów i licencjatu można sobie wsadzić wiesz gdzie )  by podjąć pracę dobrze płatną.  

UP. Ares2100 , jeszcze mu pozostaje wykuć dodatkowo na pamięć prawo Młota i ŁOMA, będzie elektroniczny elektryk, znajomość elektroniki będzie opanowana w 100% . Teraz to można kable kraść ( sorry KŁAŚĆ ) i komputery ruchać  ( ups ROBIĆ ) znajomym ze spacerniaka. ;) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jak by nie było po szkole średniej i tak trzeba będzie zdać maturę by iść na studia, po technikum o tym kierunku niema się żadnego konkretnego kierunku i nawet podstawowego wykształcenia ( bardziej to wstępnego, tytuł TECHNIKA bez studiów i licencjatu można sobie wsadzić wiesz gdzie )  by podjąć pracę dobrze płatną.  

UP. Ares2100 , jeszcze mu pozostaje wykuć dodatkowo na pamięć prawo Młota i ŁOMA, będzie elektroniczny elektryk, znajomość elektroniki będzie opanowana w 100% . Teraz to można kable kraść ( sorry KŁAŚĆ ) i komputery ruchać  ( ups ROBIĆ ) znajomym ze spacerniaka. ;)

w sensie to zalezy ile kto traktuje jako dobrze zarabiającą pracę. 5/6 koła to chyba nie jest mało po technikach nie? 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

To co że będzie miał pracę po technikum jak sobie ZAŁATWI taką pracę z takim zasobem wiedzy i doświadczenia. 

Jak widać on nie chce zrobić normalnego technikum ( 4-5 lat nauki ) nawet tylko jakieś zawodowe dla pracujących lub coś w tym stylu 2-3 letnie i pewnie wieczorowe. 

Po zawodówce elektryk z uprawnieniami ma lepszą szanse na pracę o większej stawce niż elektronik po licencjacie z tytułem nawet inżyniera.

Ciężko niektórym zrozumieć że technikum nie kształci żadnych specjalistów w danym zawodzie tylko ludzi z tytułem  technika do dalszej  edukacji. Jakie papiery sobie załatwi w czasie nauki w technikum to już jego problem czyli musiał by iść do technikum specjalistycznego po którym będzie miał zawód technik elektronik z uprawnieniami. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Bierzcie zawodówkę a potem nie płaczcie, że zarabiacie 300 zł. W dzisiejszych czasach to więcej zarobisz w macu niz po zawodówce.

Zjebałeś sobie lata chłopie... Idz do technikum/liceum póki jeszcze możesz.

WHAT xD... większego idiotyzmu nie słyszałem

po zawodówce masz pewną robotę , bo brakuje ludzi z fachem, mamy za dużo gości co rządzą a za mało fachowców

dobrze wybrałeś 

A co do tematu to możesz iść na zaoczne 2 lata się chodzi po zawodówcei wtedy dostaniesz średnie

Opublikowano

elektryk -  prawa typu Kierhoffa,

:((  :(( XDDD :((

Ty się Kierhoffem przejmujesz, a tam są prawa Ohma xDDD

Bierzcie zawodówkę a potem nie płaczcie, że zarabiacie 300 zł. W dzisiejszych czasach to więcej zarobisz w macu niz po zawodówce.

Zjebałeś sobie lata chłopie... Idz do technikum/liceum póki jeszcze możesz.

xDDD

Dobre, szkoda, że mam w rodzinie kogoś takiego co takie mity obala, bo pracuje i owszem w kraju średnio z robotą, ale jak wyjedzie do normalnego kraju typu Niemcy to dostanie spokojnie kilkadziesiąt tysięcy ot kwestia kwalifikacji.

Kiedyś na serio brałem takie idiotyzmy, że po technikum, zawodówce, liceum czy nawet studiach nie masz pracy, nie pisząc o podstawowym, ale po tym faktycznie trudno z pracą. Tak naprawdę jak poszedłeś do dobrej szkoły, interesujesz się czymś co robisz w większym zakresie niż szkoła (ewentualnie taki sam, ale to szkoła musi być naprawdę dobra) to pracę znajdziesz.

Tak mówią dorośli, którym się przeważnie nie udało, a młodzi to łykają, bo usprawiedliwia to lenistwo, przyjemnie się myśli o wrogu, który poszedł do zawodówki itd.

To co że będzie miał pracę po technikum jak sobie ZAŁATWI taką pracę z takim zasobem wiedzy i doświadczenia. 

Jak widać on nie chce zrobić normalnego technikum ( 4-5 lat nauki ) nawet tylko jakieś zawodowe dla pracujących lub coś w tym stylu 2-3 letnie i pewnie wieczorowe. 

Po zawodówce elektryk z uprawnieniami ma lepszą szanse na pracę o większej stawce niż elektronik po licencjacie z tytułem nawet inżyniera.

Ciężko niektórym zrozumieć że technikum nie kształci żadnych specjalistów w danym zawodzie tylko ludzi z tytułem  technika do dalszej  edukacji. Jakie papiery sobie załatwi w czasie nauki w technikum to już jego problem czyli musiał by iść do technikum specjalistycznego po którym będzie miał zawód technik elektronik z uprawnieniami. 

Tak naprawdę po technikum byle co się umie, a sporą część doświadczenia trzeba zdobyć samemu lub/i na studiach.

­

pyhvh7E.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...