Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pocztex - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamówiłem coś, płacąc od razu za towar i przesyłkę, dziś przyszedl mi SMS od pocztex.pl, że paczka jedzie. Nie będę musiał płacić nic jak mi przywiozą paczkęe, prawda?

1780114744926761191981.png

Opublikowano

Nie byłem pewien, czy sklep nie pomylił mi metody dostawy.

Inne pytanie: jakby mnie nie było w domu to może ktoś inny z rodziny odebrać? Czy będę musiał iść do urzędu pocztowego?

1780114744926761191981.png

Opublikowano

Nie ma z podpisem problemu. Ja ostatnio pocztę odbierałam właścicielce mieszkania, gdzie oczywiście jest różnica nazwisk. I skoro zapłaciłeś i za to i za to, to znaczy że zapłacą z góry za przesyłkę z pieniędzy, które ty sam im wpłaciłeś.

@1373230489-U611928.pngTroLLu zawsze wymagają podpisu. Nie dają paczki na ładne oczy.

"Because I'm a full grown lonely cat in the world."

Opublikowano

@Ylayla

Pocztex wymaga podpisu podczas odbioru paczki. GLS jako kurier prywatny nie wymaga już żadnych podpisów. Zawsze przy odbiorze kurier z GLS zdziwiony, czemu pytam o podpis. Działają sobie w ten sposób trochę na swoją niekorzyść, bo nie mają wtedy dowodu potwierdzenia przekazania.

Opublikowano

Jesli by była płatna poproszono by w SMS o przygotowanie kwoty do zapłaty przy odbiorze.

U.P. 

Taa, czasami jak nie zastanie taki kogoś w domu to zostawia paczkę np pod domem albo w ogrodzie ! Szczyt bezczelności, znajomej tak zostawił w ogrodzie i zrobił zdjęcie paczki jak leży przerzucona prze płot na środku trawnika, wysłał jej MMS. Co ciekawe znajoma nie miała ogrodu przed domem.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Yatis Nie spotkałam się jeszcze z kurierem, który nie prosił o podpis. A też masę paczek z GLS odbierałam jakiś czas temu. Ale różni są ludzie. ;)

"Because I'm a full grown lonely cat in the world."

Opublikowano

Powiem szczerze, że tylko tutaj w naszym kraju spotykam się z czymś takim. Jak jestem w Anglii, to każdy tego typu odbiór, musi zostać pokwitowany. Może to taka mentalność, ale czasami kurier potrafi być trochę bezczelny. Trochę kultury niektórym by nie zaszkodziło, a podpisanie odbioru zajmuje 10-15 sekund.

Opublikowano

Weź pod uwagę że w Anglii poczta działa cały tydzień, niejeden raz dostawałem przesyłkę w niedziele i chyba tylko 8 dni w roku w bank holiday jest zamknięta.  Do tego listonosz może pracować od 7 do 22 , zwykle robi ok 6-8 h reszta nadgodziny jak bierze dodatkowe rewiry. W sumie listonosza nie obchodzi kto podpisuje przesyłkę ważne że ktoś kto mieszka pod danym adresem. Od specjalnych rzesyłek za potwierdzeniem jest specjalny listonosz albo awizo. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Bywalec
Opublikowano

Paczkę może odebrać nawet sąsiad, jeżeli paczka opłacona to napewno ktoś może odebrać. Jeżeli jednak nadawca się pomylił i kurier chce pobranie za paczkę to w tej sytuacji mówisz kurierowi ,,odmowa przyjęcia spowodowana wyjaśnieniem pobrania" zazwyczaj kurier dzwoni wcześniej że jedzie z paczką i o której godz. bedzie 

ps. info potwierdzone bo jestem kurierem w gls ;>

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...