Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Drugi dysk.

kuba1300000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jakieś 4 miesiące temu zaczął psuć mi się dysk w kompie(czasami system sie nie wlaczal z niego i wywalalo błąd), więc kupiłem nowy. Stary wykręciłem i schowałem do pudełka (nic z nim nie robiłem, jest na nim caly czas Windows). Po wkręceniu nowego zainstalowałem nowy i działam do dzisiaj na jednym dysku.

Ostatnio chciałem wpiąć drugi - kupiłem przejściówkę molex > sata i drugi kabel sata. Podłączyłem go, przykręciłem dwa "piętra" niżej. Wszystko było podłączone dobrze, bo dysk po uruchomieniu kompa zaczął się kręcić. 

Komputer się włączał aż się zatrzymał. Doszło do momentu uruchamiania systemu (po tych ekranach memory check i wejścia do biosu) i się wyłączył.

Co mam zrobić?

Nie mam pojęcia. 

Zasilacz w kompie ma 450w (prawdopodobnie jakiś no name, ale nie wiem bo musiałbym go wyjąć całkiem z kompa).

Procek: pentium e5200 (2 rdzenie)

Grafa: nvidia inno3D 9500 GT 1GB

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pamiętaj!

Pisząc do mnie, dodaj

@kuba1300000

na sam początek postu.

W przeciwnym wypadku raczej tego nie przeczytam!

Opublikowano

Ale ten drugi dysk to był ten stary, czy jakiś nowy?

Próbowałeś odpiąć ten drugi dysk?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Wystarczy ustawić kolejność botowania dysków, domyślnie jest cały czas stary dysk botującym ! 

Można też wyłączyć drugi podpięty dysk, pod systemem się włączy. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ten stary.

Wystarczy ustawić kolejność botowania dysków, domyślnie jest cały czas stary dysk botującym ! 

W sensie mam odłączyć kabel, włączyć komputer, zaczekać aż się uruchomi windows i dopiero podłączyć kabel do dysku?

Pamiętaj!

Pisząc do mnie, dodaj

@kuba1300000

na sam początek postu.

Opublikowano

Ten stary.

W sensie mam odłączyć kabel, włączyć komputer, zaczekać aż się uruchomi windows i dopiero podłączyć kabel do dysku?

Ten nowy dysk,  na którym masz właściwy system wpinasz w SATA0 ten drugi w SATA1 i ustawiasz kolejność bootowania w bios. 

Opublikowano

@matej654321

Dzięki, spróbuję tak później.

Ale dlaczego komputer się wtedy wyłączył? Tak miało być?

Pamiętaj!

Pisząc do mnie, dodaj

@kuba1300000

na sam początek postu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...