Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mainowanie postaci

KrakerSS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pisze ten temat z myślą, że pomoże mi ktoś dokonać wybór pomiędzy paroma postaciami i zacząć mainować jedną z tych postaci. A tak ogólnie to do tej pory grałem wszędzie dosłownie (doszedłem do p3, ale sprzedałem konto i gram od nowa) i chciałbym zacząć mainować jakąś postać na topie. I jeżeli mi zbanują daną postać, co proponujecie w zastępstwie. ( wiem, że wielu powie graj kontrami i miej większą ilość champów do wybrania lecz ja chce wy-mainować kogoś solidnie )

Mam tu parę postaci (poniżej), które mnie interesują i pomóżcie dokonać mi wybór, jeżeli macie pomysł zaproponujcie mi coś od siebie (na topa) i najlepiej opiszcie / uzasadnijcie swój wybór.

Postacie: Trundle, Renekton, Ekko, Irelia, Fizz, Gangplank, Vlad

Opublikowano

Z tych co wymieniles gralem Trundle i Renektonem, poziom tez platyna.

Dorzucilbym swaina do zestawu.

Jest typek co mainuje Renektona w sieci juz ponad 4 sezony. SoloRenektonOnly sie nazwal . Widac ze gosc ma pojecie o nim , wszystko na filmikach krok po kroku. Od niego sie nauczylem bardzo duzo o tej postaci. No i milo sie go slucha bo to starszy doswiadczony gracz ,nie jakis typek w stylu 20 lat co mysli ze zawladnie scena lola. Takze polecam ta Postac

Trundle bardzo mocny top . Grany przez najlepszych. Czesto widziany na roznych turniejach . Ogarniesz go , bedziesz mial przewage

A Swain jest OP w patchu 6.11 dlatego go dodalem.

Chociaz meta topa sie zmienia to Renekton i Trundle z tym przewaga na Trundle .

O tych 3 sie moge wypowiedz , co do reszty nie bede pisal bo nie gralem nimi,

Opublikowano

Hej hej, jako gracz toplane być może będe Ci w stanie troche pomóc w wyborach postaci. W poprzednim sezonie skończyłem w platynie 3 i powiem Ci myślałem, że będzie troche ciężej aczkolwiek nie jest tak źle. Najprzyjemniejszym w graniu na topie wg. jest to, że jestem usamodzielniony i zdany na siebie. Nikt nie musi Ci mówi co masz robić. Jeśli znasz swoje możliwości na danej postaci naprawdę uwierz mi, że jesteś w stanie wygrać w kilku gierke. Dla mnie słowo kontra nie ma znaczenia. Dlaczego? Dam CI przykład, czy Garen kontruje w dostateczny sposób Riven? Nie do końca. To zależy na jakim stopniu umiejętności stoi gracz operujący Riven.

Moim zdaniem warto poświęcić uwage postaciom poniżej:
Irelia ma swoje wady i zalety jednak ważny na niej jest atut wytrzymałości i prędkość ataku. Jest ona po części dobra ze względu na buff Trinity Force jednak jest podatna na CC i w team fightach może ona ulec drobnemu osłabieniu jednak to zależy ile kontroli tłumu/ tanków posiada przeciwny team.
Mundo dobry tank, może początku nie ma rewelacyjnego jednak z każdym zakupionym przedmiotem staje się "czołgiem". W pierwszych minutach gry podatny na slowy i kontrole tłumu ze względu na brak ucieczki. Jeśli lubisz takie postaci, które są wytrzymałe w team fightach to moge Ci go polecić.
Darius niestety troszkę osłabł z biegiem patchów jednak w pierwszych minutach jesteś w stanie zrobić bardzo szybko Pierwszą Krew. Snowball ma niesamowity z każdą minutą jednak podatny jest na CCki, brak ucieczki w chwili ganka.
Fiora mimo zwiększonych cooldownów jest prawie jak Riven, obrażenia ma dosyć duże no i jej atut to przede wszystkim parowanie kontroli tłumu. Osobiście polecam postać bo ja nawet grając przeciwko tej postaci jestem zmuszony grać pasywnie zbijając Ci pasywke dostajesz niezłego kopa.
Trudnle genialny pick jeśli chodzi o topa w tym patchu i pewnie w przyszłych. Dobry burst w early i w late gamie, po złożeniu kapturka za 1200 dostajesz sporego heala z pasywki i W. Możesz go złożyć pod tytaniczną lub zwykła hydre wtedy jeszcze bardziej wzrośnie twój heal. Dobry do inicjacji team fightu no i przede wszystkim wytrzymały.
Ekko pod tanka jak najbardziej dobry, inicjator team fightu, cholerny movement speed z pasywki, wytrzymały 1v1, jeśli w przyszłych patchach nic z nim nie zrobią to będzie dobrym kandydatem na maina.
Fizz wydaje mi się, że jest podobny do ekko jednak bez tych kontroli tłumu, ograniczony escape, w early nie ma tak źle tylko musisz wyczekać odpowiedni moment żeby obić przeciwnika lub go zabić. Problemów żeby uciec z ganku nie ma bo to w końcu nasza skakająca rybka. Posiadam na nim 6 maestrie i na chwile obecną nie myśle o tym, aby przestać nim grać.
Gangplank ogromny burst, moze być inicjatorem team fightu lub też zacząć obijać przeciwnika. Jeśli lubisz obrzydliwe obrażenia i strzelać do beczeki, które zadają ponad 1200 obrażeń to jest idealny. Na ganku troche słabszy jednak zalezy od przeciwnego dżunglera, przyjemne farmienie.
Vladimir nasz kochany wrócił do łask po reworku przedmiotów dla magów i postaci, leczenie się po 1400 jest nie lada frajdą dla mnie jak i pewnie dla ciebie, przyjemne early i z każdą minutą robi się AP tankiem. Skalujący się jego AP z HP idealnie nadaje się obiajania przeciwników jak i zabijania solo, polecam postać.

Jeśli zechcesz będe mógł jeszcze wypowiedzieć się na temat postaci, które mi napsizesz pod tematem ;)

mogNI2J.jpg

Opublikowano

Ciężko jest wybrać pomiędzy tak dobrymi postaciami to już od Ciebie i Twojego upodobania zależy czy lubisz grać AP Tankiem czy też Off Tankiem. Ekko jak wyżej kolega napisał też nie jest złą opcją i warto poświęcić mu chwile uwagi bo naprawdę jest solidnym czołgiem, którym możesz pocarrować gierki ;)

mogNI2J.jpg

Opublikowano

Majnowanie postaci to klucz do sukcesu, przed nerfami Kayle zagrałem nim 100 gier <69% win rate, platyna 3>. Dojście z silvera V do platyny V zajęło mi kilka miesięcy. Z platyny V do platyny III doszedłem w trzy dni - ogólnie przyjemniej gra się na wyższym elo, nikt nie feeduje i szanse są bardziej wyrównane przynajmniej jeśli chodzi o itemizację - w ten sposób na solo zabijałem dwóch enemy bez problemów, w teamfightach zadawałem najwięcej dmg. W platynie III prawie każda gra była wygrana poczym coś mi odbiło po tym jak dowiedziałem się o skryptach, zacząłem tego używać i ban -> mój skill był wtedy naprawdę duży - a nawet nie orbwalkowałem tylko PPM - czuję że szybko doszedł bym wtedy do diamondu. Też głupio powiedziałem - skill to nie samo klikanie ale rozsądne granie, jeśli kogoś nie ponoszą emocje i w odpowiednich sytuacjach potrafi być jak najbardziej agresywny brąz ale z mózgiem to diamond w kieszeni.

Zauważyłem że wielu graczy naprawdę ogarniętych ma problemy z wydostaniem się elohell a jak dochodzą do plat to ich elo zaczyna drastycznie wzrastać i w szybkim tempie dochodzą do challanger - spotkałem kilka takich osób - oni też majnowali jedną postać.

Jeśli chodzi o wybór postaci to ja wynalazłem Kayle po lolkingach, op.gg - patrzysz na statystyki postaci i one wszystko mówią - i to naprawdę się sprawdza, nie żadne tier listy które są oparte na jakichś głosowaniach brązów. W czasie w którym nikt nie chciał grać Kaylem ja zauważyłem w nim potencjał, po dojściu do p3 nagle postać stała się popularna, RITO nałożył nerfy - i to chyba wtedy podjąłem decyzję o używaniu skryptów.

Jeśli miałbym wybierać to Irelia, Darius, Kayle, Pantheon. Swain na plat+ ma już niższy współczynnik win rate <dostała sporo nerfów, szczególnie na uleczanie z ulta> to samo z fizzem - na niższym elo ludzie nie radzą sobie z tymi postaciami więc w elohell Swain, Fizz dają radę. Dlaczego nie Fizz ? Bo w większości gier jest pełno tanków i brakuje mu nieuchronnych obrażeń - choć z jego E możliwości dojścia do apc czy adc są najlepsze ze wszystkich postaci w grze do tego zawsze może wycofać się z teamfightu 2xE. Pantheon bo może robić świetne ganki na mid czy bot z ultem (takie podwójne tp) do tego ogromne obrażenia. A kayle bo w sekundę może zadać ogromne ilości obrażeń wszystkim enemy i do tego ma ulti jedno z najlepszych w grze - nawet jeśli nas zabiją to zadamy tak duże obrażenia że nasi sojusznicy powinni sobie już dać radę - jeśli enemy mają zbyt dużo tank cc to nie opłaca się go brać nawet jeśli się go majnuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...