Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dysk WD Blue 1TB, problem z partycjami.

Olsenowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem, otóż mam dwie nieprzydzielone partycje po 100mb i chciałem o te 200mb rozszerzyć istniejącą już partycję jednak nie mogę. Nie mogę również gdy stworzę jedną partycję 100mb rozszerzyć jej o te kolejne 100mb. Macie może jakiś pomysł?

post-1440533-0-92051700-1465759867_thumb.png

Opublikowano

Zapewne jedna setka to była partycja systemowa zarezerwowana, której pod żadnym pozorem nie wolno ruszać, bo możesz już nie odpalić pc, a druga to nie wiem z czego. Może nieudolnie aktualizowałeś / formatowałeś system i starą systemową zostawiłeś. Ogólnie musiałbyś mieć czyste te 100MB i rozszerzyć partycję D, bo muszą być te fragmenty obok siebie, żeby dało się je złączyć, ale jak już pisałem, może mają zabezpieczenia, przez które nie da się ich ruszyć, nigdy nie tykałem systemowych partycji xD

436951440626370320491.png

Opublikowano

Zapewne jedna setka to była partycja systemowa zarezerwowana, której pod żadnym pozorem nie wolno ruszać, bo możesz już nie odpalić pc, a druga to nie wiem z czego. Może nieudolnie aktualizowałeś / formatowałeś system i starą systemową zostawiłeś. Ogólnie musiałbyś mieć czyste te 100MB i rozszerzyć partycję D, bo muszą być te fragmenty obok siebie, żeby dało się je złączyć, ale jak już pisałem, może mają zabezpieczenia, przez które nie da się ich ruszyć, nigdy nie tykałem systemowych partycji xD

Nie. Nie jest to partycja systemowa. Była by ona inaczej oznaczona - nie wolne, ani nieprzydzielone.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Nie. Nie jest to partycja systemowa. Była by ona inaczej oznaczona - nie wolne, ani nieprzydzielone.

Tylko pytanie skąd mu się wzięły 2 partycje po akurat 100MB?

Anyway są one obok siebie, to poprzez rozszerzenie partycji D powinny spokojnie się wsiąknąć, przynajmniej ta po prawej.

Opublikowano

Problemu nie było wcale dopóki użyszkodnik się nie zabrał za kombinowanie.  System sam sobie stworzył partycje to byłe je tak zostawić, możliwe że były wcześniej łączone partycje i nie ma teraz żadnej możliwości zrobienia innych partycji poza usunięciem wszystkich.  

Dysk najlepiej killnąć całkiem i postawić system jak należy z pena albo cd, ten był stawiany z pod systemu. 

p.s. Pewnie po restarcie system się nie uruchomi, czary mary zrób restart kompa.  ;) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Tylko pytanie skąd mu się wzięły 2 partycje po akurat 100MB?

Anyway są one obok siebie, to poprzez rozszerzenie partycji D powinny spokojnie się wsiąknąć, przynajmniej ta po prawej.

Ja też tak mam. Nie mogę przydzielić 100MB. Po prostu nie da się, pomimo faktu, że nie jest to dysk systemowy, a zwykły na dane.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Ja też tak mam. Nie mogę przydzielić 100MB. Po prostu nie da się, pomimo faktu, że nie jest to dysk systemowy, a zwykły na dane.

A nie został Ci on po systemowym właśnie po formacie, albo aktualizacji systemu? Bo nie mogę wykminić po co Wam instalator zostawił puste 100MB

Opublikowano

Nie wszyscy tak mają, nowsze instalko windows 8 czy 10 potrafią najebać na dysku jak cholera. U mnie np po 2 miesiącach najebało dodatkowo aż trzy partycje 450 mb ( w10 ) 

Na dodatek nieumiejętnie zrobiony dysk też nie pozwala odpowiednio zainstalować system ( ten akurat  jest ZJEBANY bo nie ma UEFI jeśli to jest nowy komp  ) 

UP @ bo zawsze zostrawia 100 dd 500 mb w zależności od wersji systemu, systemu co był czy systemu co będzie i jaki jest tryb systemu plików  ( UEFI  czy MBR ) 

Autor coś sie nie oddzywa, pewnie padł mu dysk i nie rusza po restarcie...  hehe czary mary żeby tak wirusy działały, piszesz i pada  ;)  

Opublikowano

No właśnie dysk działa i ma się dobrze. Może dlatego o temacie mi się zapomniało. Właśnie instaluje win10, a jutro mam zamiar zrobić formata, czy jak go zrobię i sformatuję oba dyski to będę mógł jeden rozszerzyć o te 200mb?

Opublikowano

Nie, trzeba partycjonoać. 

W sumiejak w10 instalujesz to jeszcze prybędzie trochę partycji jak jest dobrze ustawiona płyta i działa UEFI

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...