Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ćwiczenie w domu

Szymon.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

Chciałbym zacząć ćwiczyć (najlepiej w domu), bo mam na prawdę słabą kondycję, jednak za bardzo nie wiem jak od tego zacząć. Z powodów zdrowotnych długi czas wcale nie cwiczylem (pisząc nie cwiczylem, mam na myśli brak jakichkolwiek ćwiczeń poza noszeniem reklamowek z zakupami lub kopaniu sobie ziemi na działce), a teraz dobrze byłoby zacząć. Najbardziej zależy mi na poradach nie dotyczacych ćwiczenia nóg, bo z tym akurat jakoś sobie radzę. Ciężko jest mi zrobić kilka pompek czy podcisgniec na drążku. Jakoś bardzo gruby nie jestem - 73 kg przy prawie 2 m. wysokości (:D), a lat mam 16. Zaznaczę jeszcze raz, że ten początek chciałbym przećwiczyć w warunkach domowych.

Opublikowano

Warunki domowe, ale ze sprzętem czy bez i jakie konkretnie porady?

Opublikowano

@@szymo02

Ja preferuję ćwiczenie ze sprzętem, ławeczka, hantelki i gryf prosty wystarczy. Jak masz pufy czy coś w tym stylu to nawet bez ławeczki możesz. Do tego oczywiście trochę nakładu. Ćwiczenia to wiadomo na serie i nie codziennie żeby mięśnie miały czas się regenerować.

Opublikowano

@@szymo02

Ja preferuję ćwiczenie ze sprzętem, ławeczka, hantelki i gryf prosty wystarczy. Jak masz pufy czy coś w tym stylu to nawet bez ławeczki możesz. Do tego oczywiście trochę nakładu. Ćwiczenia to wiadomo na serie i nie codziennie żeby mięśnie miały czas się regenerować.

Mógłbyś trochę konkretniej (jaka waga hantli jest dobra na start, po ile serie, ile serii itp.) ew. jakiś link

Opublikowano

Do kupienia to: http://allegro.pl/zestaw-sztanga-promax-80-kg-gryf-182-bielsko-biala-i5249619577.html lub to: http://allegro.pl/zestaw-sztanga-promax-115-kg-gryf-182-stal-hantle-i5270171261.html

W drugim masz więcej ciężaru, to jest jedyna różnica.

Tu masz hantle, w których regulujesz sobie ciężar, więc nakładasz ile chcesz. Wszystko zależy od ćwiczenia jakie wykonujesz, znajdziesz je w necie. Nakładaj tyle, żeby mięśnie były bardzo zmęczone po wszystkich ćwiczeniach, ale żebyś dawał radę do końca. Serie i powtórzenia sam sobie dopasujesz albo tam gdzie sprawdzisz ćwiczenia zobaczysz. Pierwsze kilka dni możesz robić małymi ciężarami, żeby przygotować mięśnie. Dokładnych liczb nie mogę Ci podać, bo wzrost i waga nic nie mówią o Twojej sile.

Opublikowano

@@szymo02

Mógłbyś trochę konkretniej (jaka waga hantli jest dobra na start, po ile serie, ile serii itp.) ew. jakiś link

5k hantle najlepiej rozkręcane sobie kup żeby poźniej móc normalnie dorzucić sobie ciężaru do tych hantli.

Masz w atlasie ćwiczeń na necie pełno sposób 'jak można ćwiczyć hantlami' - polecam również ogladanie odcinków domatorów osób które również cwiczą w domu. ;)

Opublikowano

I jeszcze jedno zasadnicze pytanie. Czy przy hantlach, jakimś drążku rozporowym i np. gryfie, da się ćwiczyć równie skutecznie jak na tych wymyślnych urządzeniach na siłowni?

Opublikowano

Oczywiscie ze tak. Sam drazek i hatle ewtualnie bieznia w zupelnosci wystarcza na poczatek. Na drazku mozna cale cialo cwiczyc.

Opublikowano

Oczywiscie ze tak. Sam drazek i hatle ewtualnie bieznia w zupelnosci wystarcza na poczatek. Na drazku mozna cale cialo cwiczyc.

miałem bieżnie, ale zrezygnowałem na rzecz biegania po mieście. Poczytam jeszcze trochę o tym na necie, i biegnę do sklepu kupić drążek. Z gryfem jeszcze się powstrzymam, bo może na początek nie będzie takiej potrzeby. Dzięki wszystkim za porady. Jeżeli ktoś chciałby jeszcze coś napisać, to zapraszam.

Opublikowano

I jeszcze jedno zasadnicze pytanie. Czy przy hantlach, jakimś drążku rozporowym i np. gryfie, da się ćwiczyć równie skutecznie jak na tych wymyślnych urządzeniach na siłowni?

Jak dobrze ćwiczysz to spokojnie Ci wystarczy tylko musisz ćwiczyć każdą partię mięśni, bo inaczej to kiepsko wygląda i kończysz jako mem "Nigdy nie omijaj dnia nóg". Zapamiętaj jedno, ciężary nie są do rzucania tylko do podnoszenia, to nie piłki.

Opublikowano

Wlasnie odpowiedz sobie na pytanie czy nie przeszkadza Ci cwiczenia samemu. Ja np wole wyskoczyc na silownie pogadac z roznymi ludzmi. Bo nudno tak samemu w domu caly czas. A na silowni masz i cwiczenia i socjalny jestes . W domu to trzeba lubic cwiczyc . Mysle ze warto jak ma sie mozliwosc wychodzic do ludzi i poprostu sie itegrowac z nimi.

W domu u mnie jest za duzo Pokus . Dlatego wole silownie. Bo w domu to pobiegam 20-30 min i wracam na kompa . Pozniej obiad i juz mi sie nie chce dalej.

A na silowni to inaczej , cwicze gadam jakos i wiem ze musze wykonac wszystko zanim wroce na chate ^^

Opublikowano

Kup sobie karnet na siłownie, wyjdzie taniej, poznasz wielu ludzi i będziesz miał się kogo radzić na miejscu :) Jakbyś miał pytania co do samego treningu to wal na pw.

Opublikowano

Kup sobie karnet na siłownie, wyjdzie taniej, poznasz wielu ludzi i będziesz miał się kogo radzić na miejscu :) Jakbyś miał pytania co do samego treningu to wal na pw.

Czemu wyjdzie taniej lol?

Tak jak wyżej pisali - na start wystarczą mu drążek i hantle, a skoro nigdy nie ćwiczył, to z tymi dwoma urządzeniami powinien się lekko "wyrobić". 

Opublikowano

Co zrobi tymi hantlami? Mięsień przyzwyczai się szybko i będzie stał w miejscu. Podstawą rozwoju jest stopniowa progresja ciężaru. Drążek? Spoko, tylko sam w sobie nie rozwinie "całości". Gdzie zrobi MC, WL, Squats? Z własnego doświadczenia: kupiłem hantle, drążek. Robiłem wiosłowanie hantlami po 20kg, podciągałem się. Progres był przez pierwszy miesiąc czy dwa, po czym zabrakło ciężaru. Dużo lepszy efekt przynosiło mi wiosłowanie jednorącz z ciężarem 50kg 8 ruchów w serii niż 20kg z 30 ruchami. Druga sprawa to ćwiczenia globalne: robiąc tylko martwy ciąg, podciąganie, przysiad, wyciskanie leżąc i wyciskanie żołnierskie z głową, będzie progresował w bardzo szybkim tępie przez pół roku co najmniej. Potem może zacząć zwracać uwagę na poszczególne partie z osobna, wrzucić ćwiczenie na biceps, triceps i tak dalej. Trzecia sprawa: mając karnet będzie miał większa motywację, nie opuści dnia bo mu ucieka czas i pieniądze. Nie wiem jak silną wolę ma kolega, najczęściej bywa tak gdy ćwiczy się w domu "Jutro zrobię trening, dziś wyjdę z kolegami na browarka".
Jeśli ma kupować dwa "urządzenia" by się "lekko wyrobić" to już lepiej, żeby poszedł na trzepak i spróbował coś z kalisteniką...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...