Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór języka? Jaki język pierwszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich bardzo serdecznie!

We wstępie chciałbym bardzo przeprosić, jeżeli temat, który został utworzony przeze mnie jest utworzony w złym dziale. Proszę w ten czas jakiegoś Moderatora o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. Dziękuję.

Wracając do sedna. Jestem w I Technikum. Profil Informatyczny. Programowaniem zajmuję się od nie dawna. Można by powiedzieć, że wdrażam się dopiero w Te "rejony". Zacząłem od HTML5, poznałem go trochę i przeszedłem od razu do CSS. Nie wystarcza mi to za bardzo, gdyż pisanie stron w tych językach jest dość mozolne, a jeżeli chcę napisać jakąś "MEGA" wybitną stronę potrzeba sporo czasu, a strona i tak nie będzie AŻ tak piękna, jak przy użyciu gotowca typu bootstrap. Przeszedłem nie dawno do niego ( jest to Framework, czyli gotowe klasy CSS, HTML, JS).  Od nie dawna, czyli jakieś 10-20 dni. Poznaję podstawy. I tu się zatrzymuję i mam pytanie do osób, które programują w tych rejonach i nie tylko.

Zastanawiam się nad wyborem języka i chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.

- Czy szkolić się dalej w HTML/CSS, a następnie bootstrap 3?

- Zastanawiam się nad wyborem języka PHP. Czy to dobry wybór? Czy może jednak JS/C#/C++(ponoć ten ostatni to podstawa podstaw języków typu C#, JS)

Moim zainteresowaniem jest w głównej mierze pisanie stron WWW (aktualnie), lecz może się to zmienić, gdyż zależy mi na tym, by opanować język, który ma przyszłość, dzięki któremu będę miał rozsądne zarobki i nie tylko.

Także reasumując proszę programistów o to, aby napisali pod tym Tematem, jaki język wybrać na sam początek. Dziękuję.

Pozdrawiam!

Opublikowano

HTML5 + CSS3 <=> Bootstrap 3/4. Używając frameworka Bootstrap będziesz poznawał również podstawy HTML5 i CSS3.

Odnośnie drugiego pytania - C++ raczej odpada jeżeli chcesz tworzyć strony internetowe - chyba nigdy nie spotkałem takiej sytuacji, aby ktoś korzystał w produkcji z C++ po stronie serwera. Ja bym Ci polecał naukę JavaScript, a następnie TypeScript. JavaScript jest bardzo uniwersalny, można bowiem używać go zarówno po stronie klienta, jak i po stronie serwera.

Opublikowano

HTML5 + CSS3 <=> Bootstrap 3/4. Używając frameworka Bootstrap będziesz poznawał również podstawy HTML5 i CSS3.

Odnośnie drugiego pytania - C++ raczej odpada jeżeli chcesz tworzyć strony internetowe - chyba nigdy nie spotkałem takiej sytuacji, aby ktoś korzystał w produkcji z C++ po stronie serwera. Ja bym Ci polecał naukę JavaScript, a następnie TypeScript. JavaScript jest bardzo uniwersalny, można bowiem używać go zarówno po stronie klienta, jak i po stronie serwera.

Bootstrap nie jest do nauki HTML i CSS, co to za brednie.

Skoro umiesz już HTML5 i CSS3 to pora na JS a następnie Sass/Less + Gulp/Grunt aby ułatwić sobie prace. No chyba, że wolisz od razu walić w backend to po JS PHP albo Node

Opublikowano

Właśnie udowodniłeś, że tak naprawdę nie pojmujesz ideii Bootstrapa, jeśli używasz go jedynie jako frameworka który zawiera zbiór gotowych elementów.

Opublikowano

Właśnie udowodniłeś, że tak naprawdę nie pojmujesz ideii Bootstrapa, jeśli używasz go jedynie jako frameworka który zawiera zbiór gotowych elementów.

Od kiedy wykorzystywanie gotowych elementów metodą "Kopiuj, wklej" uczy? Uczyć będzie dopiero, jak przeanalizujesz daną deklarację linijka po linijce.

Bootstrap dostarcza Ci gotowych elementów - fakt, ale co w momencie, jeśli będziesz potrzebował zmienić dany element? Nie znając CSS nie zrobisz tego albo będziesz latał po necie szukając rozwiązania. To samo tyczy się HTML - bootstrap daje Ci klasę, ew. gotową strukturę w przypadku niektórych elementów (np. navbar, panel, accordion, itp.) ale nie złoży Ci strony zgodnej ze standardami, a dzisiaj bez standardów to Internet Cię nie polubi ;)

To na marginesie, a wracając do pytania autora, możesz iść taką drogą (osobiście taką wybrałem i bardzo fajnie przyswajałem)

HTML5 + CSS3 -> JS -> Sass/Less (osobiście korzystam z Sass + Compass) - i to masz pakiet na tworzenie stron WWW, jeśli spodoba Ci się JavaScript, to możesz też zainteresować się jakimś framework'iem typu Node.js, AngularJS, ReactJS, itd.

później możesz wybrać: Java / C++ / C# / PHP - to już do wyboru (znajomość C++ bardzo ułatwi Ci przyswajanie C# czy javy)

Opublikowano

Dziękuję Wam bardzo za poświęcony czas. Chyba jednak zostanę przy HTML/CSS. Po opanowaniu tych dwóch języków wezmę się za PHP. Bardziej się on jednak przyda do logowań na stronę, bądź co bądź systemu newsów itp. Co o tym myślicie? To dobre rozwiązanie?

Opublikowano

Dziękuję Wam bardzo za poświęcony czas. Chyba jednak zostanę przy HTML/CSS. Po opanowaniu tych dwóch języków wezmę się za PHP. Bardziej się on jednak przyda do logowań na stronę, bądź co bądź systemu newsów itp. Co o tym myślicie? To dobre rozwiązanie?

Jeśli chcesz sam stworzyć jakąś aplikację/grę webową, to znajomość HTML/CSS jest w zasadzie wymagana - przynajmniej w stopniu podstawowym, ale nie są to trudne języki więc myślę, że warto zainteresować się nimi bardziej ;)

Opublikowano

Jeśli chcesz sam stworzyć jakąś aplikację/grę webową, to znajomość HTML/CSS jest w zasadzie wymagana - przynajmniej w stopniu podstawowym, ale nie są to trudne języki więc myślę, że warto zainteresować się nimi bardziej ;)

Racja łatwe, dlatego też od razu, gdy poznałem te dwa języki, wziąłem się za coś innego. Miałem w planach stworzenie takowej gry, ale to też znajomość języka C++/c#, co nie? :)

Opublikowano

Racja łatwe, dlatego też od razu, gdy poznałem te dwa języki, wziąłem się za coś innego. Miałem w planach stworzenie takowej gry, ale to też znajomość języka C++/c#, co nie? :)

Jeśli chodzi o grę to w PHP też dasz radę, ale w C++ i C# masz większe możliwości w tej kwestii.

Opublikowano

Zależy ogólnie w co celujesz: frontend czy backend. Innymi słowy, chcesz robić dobre layouty z fajnymi menu rozwijanymi itp. czy wolisz robić bezpieczne systemy rejestracji i logowania, utworzyć własne forum, grę...

Na frontend polecam HTML5 + CSS3 -> JS + jQuery. Pierwsze dwa do tworzenia layoutu, a JS i jQ do takich gadżetów jak rozwijane menu itp.

Dodam przy okazji, że przydałaby się chociaż podstawowa znajomość PHP; np. co się dzieje jak się wyśle formularz, jak wypisać te informacje... itp.

Co do backendu: HTML + CSS -> PHP 7 + JS. Do backendu raczej nie musisz znać perfekcyjnie CSS. Ważnym jest jednak, abyś znał jakiś język po stronie serwera jak np. PHP. I przy okazji JS się może mocno przydać. Z taką kombinacją można wiele zdziałać.

Co do języków C* - one raczej nie są wykorzystywane do tworzenia stron internetowych. Co prawda PHP jest napisany w C, ale raczej nie tworzono PHP po to aby zamiast niego używać C?

Co do gry to raczej potrzebujesz wszystkich tych rzeczy - HTML, CSS, JS, jQuery, PHP i jakaś baza danych, np. MySQL. Taka kombinacja jest według mnie raczej dość dobra.

19.jpg

Opublikowano

Pierwszy język powinien wg mnie być przede wszystkim prosty składniowo i koncepcyjnie, tak by uczyć się właściwego programowania a nie syntaxu i zawiłości języka - z tego względu taka krowa jak C++ wg mnie odpada.

Drugą kwestią jest też rodzaj paradygmatu od jakiego powinniśmy zacząć - w uproszczeniu są dwie opcje:

a. podejście oddolne: programowanie strukturalne -> programowanie obiektowe -> programowanie funkcyjne
b. podejście odgórne: programowanie funkcyjne -> programowanie obiektowe -> programowanie strukturalne

Wg mnie lepsza jest opcja "b", ponieważ nawyki nabrane w językach bardziej deklaratywnych procentują w językach bardziej imperatywnych, natomiast w drugą stronę działa to raczej negatywnie. Oczywiście można też zacząć od środka, to najbardziej popularny obecnie paradygmat.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Biorąc pod uwagę prostotę i wartość edukacyjną polecam następujące języki dla każdej z kategorii (oczywiście paradygmaty się częściowo w tych językach zazębiają, można jednak wyodrębnić dominujące podejście):

1. programowanie funkcyjne: Scheme - niesamowicie prosty dialekt Lispa, nie ma tu praktycznie w ogóle składni, jednocześnie bardzo potężny i uczący dobrych praktyk - język używany do nauki programowania m.in na MIT -> KLIK  + genialna książka online ucząca programowania: KLIK  (ewentualnie może być Racket, język bardzo podobny, trochę bardziej rozbudowany -> KLIK )

2. programowanie obiektowe: Python - bardzo prosty i intuicyjny, wymuszający dobre formatowanie kodu, "nie przeszkadza" w programowaniu -> KLIK + bardzo dobry kurs: KLIK

3. programowanie strukturalne: C (nie C++) - prosty, zwięzły i czytelny na tyle, na ile może być język niższego poziomu (pracujący bliżej sprzętu, z ręcznym zarządzaniem pamięcią) -> tu nie jestem dobrze zorientowany, to wygląda ok: KLIK , jest też kurs z serii "hard way" (jeszcze "in progress", ale już wygląda nieźle) -> KLIK

Dla każdego z powyższych języków możesz skorzystać z edytora / konsoli online -> KLIK  (nie musisz nic instalować by przetestować i pouczyć się podstaw)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Jeśli natomiast masz w głowie jakś projekt, który chcesz koniecznie zrealizować to możesz wziąć się od razu za język, który to umożliwi.

Licz się jednak z tym, że możesz nabrać złych praktyk, a wiedzę powinieneś prędzej czy później uzupełnić - najgorsze co może zrobić programista to ograniczyć się do jednego języka / jednej technologii.

PS

Nie kieruj się na początku tym, który język da Ci rozsądne zarobki - język to tylko narzędzie, Twoim głównym skillem ma być umiejętność programowania, więc dobieraj pierwszy język pod katem edukacji, nie przyszłej pracy. Jak już poczujesz się swobodnie w programowaniu to dopiero możesz zacząć patrzeć na to bardziej pragmatycznie i dobrać sobie język i frameworki, które dadzą Ci dobrą pozycję na rynku.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...