Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak stworzyć napis ze zdjęć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym wykonać napis ze zdjęć tzn. "10 lecie" 10'tka miała by być wykonana z dużej ilości zdjęć i chciałbym aby po kliknięciu w któreś zdjęcie otwierało je w oryginalnym rozmiarze.

Zdjęć jest masa i nie mam pomysłu jak to zrobić w miarę sprawnie. 

Jak ktoś ma jakieś pomysły lub zna program który by mi to ułatwił to proszę o rady.

Opublikowano

Jeśli dobrze zrozumiałem, to chodzi Ci o coś takiego mniej więcej? (Prostokąty to zdjęcia)

J0V6Bn5.png

Jeśli tak, no to przykład rozwiązania:

- stworzyć klasę w CSS, pomniejszającą obrazki do konkretnych rozmiarów (możesz też ręcznie pomniejszyć obrazki do konkretnych rozmiarów ale to oznacza 2x tyle plików) a następnie ułożenie owych obrazków w pożądany napis

- wykorzystanie biblioteki JS typu Lightbox, np. Lightbox 2 by Lokesh Dhakar do tworzenia tzw. popup'ów z grafiką, czyli po prostu do wyświetlania oryginalnego rozmiaru.

Ogólnie można pokombinować co do rozwiązania, to tylko przykład ;)

Opublikowano

Jeśli dobrze zrozumiałem, to chodzi Ci o coś takiego mniej więcej? (Prostokąty to zdjęcia)

J0V6Bn5.png

- stworzyć klasę w CSS, pomniejszającą obrazki do konkretnych rozmiarów (możesz też ręcznie pomniejszyć obrazki do konkretnych rozmiarów ale to oznacza 2x tyle plików) a następnie ułożenie owych obrazków w pożądany napis

- wykorzystanie biblioteki JS typu Lightbox, np. Lightbox 2 by Lokesh Dhakar do tworzenia tzw. popup'ów z grafiką, czyli po prostu do wyświetlania oryginalnego rozmiaru.

tak o to chodzi

Mówisz o ręcznym ustawianiu pozycji każdego obrazka? Trochę tego nie widzę ;/ (https://scr.hu/klyDj6)

Opublikowano

Zamykasz to w jakimś divie z position: relative  i ustawiasz obrazkom position: absolute i lecisz po kolei z ustawieniem ich w odpowiedni sposób. Oczywiście RWD leży, ale jak już robisz coś takiego to raczej nie zależy Ci na tym.

Opublikowano

J0V6Bn5.png

tak o to chodzi

Mówisz o ręcznym ustawianiu pozycji każdego obrazka? Trochę tego nie widzę ;/ (https://scr.hu/klyDj6)

Dokładnie, tak jak kolega wyżej opisał.

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie co to te RWD ?

No i dzięki za pomoc

Responsive Web Design - dopasowanie układu strony do rozdzielczości urządzenia, z którego jest wyświetlana. Będzie się wyświetlała poprawnie na tablecie, telefonie, ekranie 4k - wszędzie bez potrzeby scrollowania po szerokości. Zerknij na bootstrapa, jeden z frameworków do RWD. Oczywiście możesz to ogarnąć w czystym css.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...