Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Partycje - jak je zrobić?

kuba1300000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Otóż będę miał tuż tuż dysk talerzowy WD 1TB oraz jakiś SSD 120GB (nie wiem jeszcze jaki, bo dopiero mam zamiar kupić).

I teraz tak, na SSD mam zamiar trzymać Windowsa 10 co chyba oczywiste, na HDD gry, programy itd.

Teraz pytanie - czy zostawić SSD jako jedna partycja pod Windows, czy podzielić go np. na połowę?

Talerzowy podzieliłbym jeszcze na 3 partycje.

Więc do wyboru mam:

SSD - 2 partycje po 60GB

HDD - 3 partycje: 200GB, 400GB, 400GB.

lub

SSD - 1 partycja 120GB

HDD - 3 partycje: 200GB, 400GB, 400GB

Tylko w sumie sam nie wiem, bo na SSD chcę trzymać tylko Windowsa, ale jakbym miał jeszcze partycję 60GB wolną to mógłbym tam coś wrzucić żeby szybciej działało.

Jak Wy byście to zrobili?

Sam już nie wiem ;d

Pamiętaj!

Pisząc do mnie, dodaj

@kuba1300000

na sam początek postu.

W przeciwnym wypadku raczej tego nie przeczytam!

Opublikowano

Windows oddzielnie, reszta oddzielnie. W razie problemów z windowsem nie stracisz wtedy wszystkich plików.

Nie wiem ile tam gb waży windows 10, ale moja propozycja jest taka:

SSD - 2 partycje - jedna tyle, ile waży windows + te 50% zapasu, a reszta na gry(przydaje się mieć gry na ssd chociażby dla szybszego ładowania map)

hdd - podzieliłbym na 2 po 500gb, jeśli w ogóle jest sens dzielić :)

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

@DAx.

Właśnie potrzebuje mieć jedną partycję z HDD taką mniejszą, a dwie duże.

Pamiętaj!

Pisząc do mnie, dodaj

@kuba1300000

na sam początek postu.

W przeciwnym wypadku raczej tego nie przeczytam!

Opublikowano

No to jeśli odczuwasz taką potrzebę to nie widzę przeszkód byś miał tak nie zrobić

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...