Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Vr z galaxy s6 edge czy xperia z5 premium?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jakiś czas temu zakupiłem vr box. Niestety nie jestem zadowolony z jakości połączenia mojego telefonu z vr boxem (zdjęcie na dole). Pierwszą rzeczą która mi przeszkadza są widoczne piksele co przy rozdzielczości mojego ekranu jest oczywiste gdyż moja xperia z1 ma rozdzielczość full HD. Drugą rzeczą są soczewki a dokładnie powiększenie jakie dzięki nim uzyskuje. W recenzji jakiegoś kartonowego Google cardboard usłyszałem że po powiększeniu każde oko widzi tylko pole ekranu wielkości około 2cm x 2cm. W moim przypadku jest inaczej. Nie dość że widzę całą połowę telefonu to ścianki wnętrza obudowy vr boxa przez co strasznie szybko zaczynają boleć mnie oczy i czasami po 30 min korzystania głowa boli mnie przez pół dnia. Jako że na matrycy aparatu w mojej z1 pojawiły się czarne kropki, kupuje nowy telefon z rozdzielczością quad HD lub 4k. Zastanawiam się między Samsung Galaxy s6 edge z Samsung gear vr lub Sony xperia z5 premium z vr boxem który mam z wymienionymi soczewkami. Tylko że nie wiem gdzie takie soczewki kupić i na co zwracać uwagę przy zakupie. Znalazłem kilka ofert na allegro, niektóre soczewki tylko za 10 zł, ale nie chciałbym znowu kupować kota w worku i nie potrzebnie marnować pieniądze. Osobiście wolałbym z5 bo bardziej podoba mi się wygląd, nakładka oraz aplikacje multimedialne w sony niż w samsungu. Według was jest szansa na uzyskanie podobnej jakości z wymienionymi soczewkami do tej która jest w samsung gear vr? I która opcja wg was wydaje się być lepsza, ta z s6 czy z5? Z góry dzięki za odpowiedź ;)

VR-BOX.jpg

Opublikowano

Z5 premium bym sobie odpuścił. Niby ekran 4k, ale jedynie co na nim poprzegladasz to zdjecia i filmy, reszta jest w full hd jak w twojej Z1. Czyli jedyne co sobie zafundujesz to throttlujaca, goraca, krotko trzymajaca Z3. Tak, Z3, gdyż w zasadzie sporego postępu od udanej Z3 nie ma. 

Skoro tak bardzo VR Cię kręci to już lepiej S7 aniżeli S6 edge. Nie wiem czy warto rezygnować z S7 (ta sama cena) na rzecz S6 edge tylko dla zakrzywionego ekranu. Dodając do tego moduł VR dołączany do S7 to widac co w twoim przypadku jest bardziej oplacalne. 

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...