Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polskie Kodowanie W Mysql

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

już kiedyś dawno miałem napisać o tym jak zrobić polskie kodowanie w bazie MySQL ale nie miałem czasu...

Powód dlaczego przydało by się to mieć?

Prosty przykład...

Osoba która robi sowie konto i daj nick np. Małgorzata to w bazie jej nazwa zapisuje się jako: Ma格orzata.

Więc przydałoby się polskie kodowanie. Potrzebne to jest też nie tylko do tego ale innych przydatnych rzeczy.

Jak dodać polskie kodowanie do bazy MySQL?

1)Wchodzimy do MySQL przez Navicat.

2)Otwieramy główną baze Player i w niej zaznaczamy tabele w której chcemy zmienić kodowanie np. attr, item_proto, mob_proto, player, player_index itd..

3)Z pod prawego przycisku mysz wybieramy opcje "EDYTUJ"

4)Pojawia nam się kreator w którym wybieramy "OPCJE" tam mamy opcje zmiany kodowania która nam się przyda.

"kodowanie:" I "Kolacja:"

Kodowanie: pewnie każdy ma: big5 -- Big5 Triaditional Chinese zmieniamy na: UTF8 -- UTF-8 Unicode

Kolacja: ustawiamy utf-8_polish_ci

SCREEN:

kodowanie.jpg

5)Zapisujemy wszystkie zmiany i najlepiej wyłączyć i włączyć na nowo bazę MySQL by załapała poprawnie wszystkie wprowadzone zmiany.

Jak zwiększyć wielkość pola zapisu? np. Nick

Do czego nam to się przyda? Można tak edytować tabele item_proto i często jak ktoś zauważył w grze pisze:

Otrzymałeś: Zbroja z Czarnej Stali +

i końcówkę ucina... Jak dodamy odpowiednią długość to nie powinno być tego błędu na serwerze podczas wyświetlania.

1)Otwieramy tabele player tak samo jak jest opisane wyżej

2)Zmieniamy w długości nazwy z 12 na przykładowo 15.

SCREEN:

kodowanie2.jpg

3)Nasz i graczy nick może mieć max 15 znaków.

Informacja:

*Jak ktoś ustawi sobie odpowiednie kodowanie (nie bawiłem się w to ale na pewno się da) to będzie mógł przy nicku robić sobie znaczki ASCII np. ¤ ™ itd..

Poradnik By Bambus3k.

307681428489538142351.png

Metin2 Balmora Staff

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mozna wiedziec jakiej wersji Navicata uzywasz ? Ja posiadam wersje angielska i tam nie ma zadnego Edit itp po kliknieciu prawym na tabele <_<

Opublikowano

Witam,

już kiedyś dawno miałem napisać o tym jak zrobić polskie kodowanie w bazie MySQL ale nie miałem czasu...

Powód dlaczego przydało by się to mieć?

Prosty przykład...

Osoba która robi sowie konto i daj nick np. Małgorzata to w bazie jej nazwa zapisuje się jako: Ma格orzata.

Więc przydałoby się polskie kodowanie. Potrzebne to jest też nie tylko do tego ale innych przydatnych rzeczy.

Jak dodać polskie kodowanie do bazy MySQL?

1)Wchodzimy do MySQL przez Navicat.

2)Otwieramy główną baze Player i w niej zaznaczamy tabele w której chcemy zmienić kodowanie np. attr, item_proto, mob_proto, player, player_index itd..

3)Z pod prawego przycisku mysz wybieramy opcje "EDYTUJ"

4)Pojawia nam się kreator w którym wybieramy "OPCJE" tam mamy opcje zmiany kodowania która nam się przyda.

"kodowanie:" I "Kolacja:"

Kodowanie: pewnie każdy ma: big5 -- Big5 Triaditional Chinese zmieniamy na: UTF8 -- UTF-8 Unicode

Kolacja: ustawiamy utf-8_polish_ci

SCREEN:

kodowanie.jpg

5)Zapisujemy wszystkie zmiany i najlepiej wyłączyć i włączyć na nowo bazę MySQL by załapała poprawnie wszystkie wprowadzone zmiany.

Jak zwiększyć wielkość pola zapisu? np. Nick

Do czego nam to się przyda? Można tak edytować tabele item_proto i często jak ktoś zauważył w grze pisze:

Otrzymałeś: Zbroja z Czarnej Stali +

i końcówkę ucina... Jak dodamy odpowiednią długość to nie powinno być tego błędu na serwerze podczas wyświetlania.

1)Otwieramy tabele player tak samo jak jest opisane wyżej

2)Zmieniamy w długości nazwy z 12 na przykładowo 15.

SCREEN:

kodowanie2.jpg

3)Nasz i graczy nick może mieć max 15 znaków.

Informacja:

*Jak ktoś ustawi sobie odpowiednie kodowanie (nie bawiłem się w to ale na pewno się da) to będzie mógł przy nicku robić sobie znaczki ASCII np. ¤ ™ itd..

Poradnik By Bambus3k.

A ja się dziwiłem czemu kamer mi mówił że wywala z twojego serwera . . . To jest rozwiązanie nie na długą metę dlatego że i tak czy siak przerabia ci kodowanie przez /home/game/db/ na big5 :]

30.01.2010 - 16.06.2013 - Główny technik i administrator Yitian2/XLasT. <3

Tworzę i sprzedaje: Lib'y, Questy, GUI, nowe systemy, funkcje bla bla bla. Wszystko prócz grafiki i przeniesienia metina na nowy silnik graficzny.

Kontakt na PW.

• 2 miesiące temu...
Admin Cienia
Opublikowano

Odkopujecie na chama, sprawdzaliście chociaż czy działa? Pewnie nie.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

To jest GLOBAL MODERATOR gnoju. ProElo spierdalaj jak Ci sie nie podoba on wie wiecej niż ty nic nie umiejąca Pijawko. ahashhasdh 19 postów i kozak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...