Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Black desert online- Warto ?

Gość pluto20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Slyszalem troche o tej grze i duzo ludzi ja poleca. Jako ze mam sporo wolnego czasu szukam czegos dla siebie . Fajnie jakby ktos napisal cos wiecej o tej grze . Czy warto wydac te 200 zl z groszem na ta gre? Czym sie rozni pakiet za 30 a 50 euro? Wiem ze pisze na officjalnej stronie ale nadal mi to malo mowi. Jest wielka roznica? I widzialem ze za dodatki tez sie placi w grze. Czyli jakis item mall w grze jest? Chcialbym wiedziec czy gra warta swieczki w skrocie.

Daje lajki :)

Opublikowano

Gusty nie podlegają dyskusji, ale wg. mnie ta gra jest najzwyczajniej w świecie słaba. Jako f2p była by całkiem przyzwoita, ale za taką cenę to marnowanie pieniędzy.

• mało ogarnięty system walki, efektowny, ale można bić głową w klawiaturę a i tak wszystkich pokonasz
  • okropny voice acting/dubbing
  • problemy z wczytywaniem otoczenia (w3 działa mi bez problemu na wysokich, nawet na ultra mam 30 klatek)
  • brak systemu ekwipunku (od 1 do 50 wyglądasz w zasadzie tak samo)
  • zwykłe bezcelowe bieganie od punku a do b
  • automatyczne przemieszczanie się sprawia, że nie znasz mapy
  • brak szybkiej podróży (przydała by się chociaż taka jak w wiedźminie 3)
  • jedyne czym twórcy się chwalą to grafika i edytor postaci, a to drugie nawet nie jest tak sprawne jak miało być

Za tą cenę masz spokojnie pół roku abonamentu do WoW'a lub FFXIV, i masz gwarantowaną dobrą zabawę. Możesz też nie wydawać, i znaleźć jakieś

przyzwoite f2p. 

Na koniec dodam jeszcze raz, gusty nie podlegają dyskusji. Komuś się to może podobać, jest to moja subiektywna opinia.

Opublikowano

A ja kupiłem i nie żałuję. Pakiet 30, a 50 euro rożni się tym co widać w opisie przed zakupem - ten droższy daje Ci jedynie chyba więcej barwników do kolorowania ekwipunku, więcej kuponów na jakieś elementy wystroju domku, konia, flet do jego przywołania z dowolnego miejsca (normalnie to by chyba trzeba po niego wracać pieszo) i drugiego guest passa, ja wziąłem to za 30. Jeszcze przed premierą to mogło mieć większy sens, bo te droższe dawały dostęp dzień wcześniej czy coś w tym stylu, a teraz... jak Cię stać to proszę bardzo, ja wolałem wziąć za 30 (pomimo, że nazwijmy to "stać mnie" na więcej).
Loguję się już od około miesiąca, wczoraj chyba stuknęło mi takie jakby osiągnięcie czy coś, że gram 30 dni, czasowo spędziłem w grze jakieś 170 godzin i jak na razie nie myślę przestawać (dla porównania Fallout 4 (której to serii jestem wielkim fanem)... przy 150 godzinie nie wytrzymałem i musiałem jak najszybciej skończyć, a mogłem spokojnie jeszcze ze 20 godzin grać, bo wszystkiego nie odkryłem) więc jest nieźle, level można ten 55 czy któryś tam ten taki "niby-level cap" wbić w parę godzin, mi się nie śpieszy, wolę sobie pochodzić, questy porobić...(poziom postaci to nie wszystko jest jeszcze energia, contribution points itp. itd) świat jest wieeelki, a bez możliwości szybkiej podróży może się wydawać jeszcze większy, co tez może mieć swoje plusy, walczysz, walczysz gdzieś na krańcu świata, ale masz już pełny ekwipunek to wysyłasz postać do miasta, a sam możesz skorzystać w spokoju z WC :D.

My na serwerach EU / NA musimy płacić (tj. kupić grę) ale można się pobawić VPN'ami i tym podobnymi pierdółkami i grać w spolszczoną wersję RU czy JP, (które to są darmowe) więc zawsze możesz tak sobie grę sprawdzić. No i są oczywiście te guest passy, dające siedmiodniowy dostęp do gry (jak guest pass się skończy postać zostaje wystarczy kupić grę i można dalej na niej grać).

Grze błędów nie brakuje, już kilku zadań skończyć nie mogę (poboczne/dzienne więc teoretycznie nie ma się czym przejmować) bo albo nie ma żadnej opcji dialogowej, albo czegoś tam; ostatnia aktualizacja, parę dni temu wprowadziła chyba coś takiego, ze jak jakiś gracz Cię zabije to nie traci się doświadczenia z jednej strony można by sobie pomyśleć "o spoko, mogę śmiało sobie chodzić i grindowac mobki" z drugiej strony to jednak gra nastawiona "trochę" na PVP i takie coś jest co najmniej śmieszne. Pomyśl, może niech jeszcze się ktoś wypowie czy poszukaj informacji gdzieś indziej w internetach ale akurat ja nie narzekam.

MPCForum... jak dawno mnie tu nie było.

Opublikowano

Dzieki za rozjasnienie co nie co. Jednak postanowilem ze wyprobuje ta gre i wrazenia sa mega. Gra mi bardzo sie podoba.

Dlatego ze nie chodzi o pieniadze a bardziej o mmo ktora mnie przyciagnie na dluzej.Wczoraj wydalem te 50 euro , i raczej dobrze sie bawie :) Tylko jedno male pytanie . To normalne ze na te pety, konie itd czeka sie troche? Czekam juz od godz 8-9 rano . W innych grach mmo bylo natychmiastowo po zaplacie dlatego wolalem zapytac.

Pierwsze wrazenie pozytywne.

Co do wowa i Final Fantasy te gry jakos do mnie nie przemiawiaja , probowalem i to jednak nie to.

Opublikowano

Ja kupiłem wersję za 30 ale z koniem może być podobnie jak ze skrzynką narzędzi, która się dostaje, trzeba wejść na stronę gry, zalogować się i w "account" będzie spis "Coupon List" tam trzeba akceptować dany pakiecik (czy to narzedzia czy to coś tam), potem potwierdzić na który serwer to ma dojść i wtedy czekać, nie wiem po jakim czasie mi doszło, jak chyba wieczorem to "włączyłem" to na następny dzień już było, no ale dokładnie nie wiem. Tak czy siak, dopiero niedawno otworzyłem w grze tą skrzyneczkę z narzędziami, nie mogłem się zebrać na początku gry, a teraz już mam lepsze narzędzia :D.

Jeszcze tak wspomnę fajne jest też to, że chyba można w grze kupować walutę premium (perły) za srebro (tj. zwykłą walutę gry), wprawdzie ceny są kosmiczne ale, prędzej czy później da się to uzbierać.

Opublikowano

A jak jest z ta waluta premium ? Jak np kupie sobie 2000 perel to automatycznie dostaje na konto czy w ciagu 24h tez?

Opublikowano

Tego już akurat nie wiem, nie kupowałem (przy najmniej na razie).

Opublikowano

Dobra i tak mi pomogles sporo , powbijalem lajki :) Dzieki i powodzenia w BDO.

@Edit Interesuje mnie jeszcze jedna rzecz czy mozna wymieniac zwykla walute w grze tzn silver poprzez Exchange?

I czy tego konia tier 3 bedzie trzeba zmieniac czy go sie poprostu ulepsza z czasem?

Opublikowano

Co do konia to nie wiem, sam mam tylko osła z którego nie korzystam za bardzo :D.

A co do wymiany "walut" - ta, za srebro kupuje się złoto, a w "Item Shopie" czy jak to tam nazwać (w grze jest pod klawiszem F3 chyba) w którejś zakładce jest możliwość kupna pereł (waluty premium) za złoto.

Złoto jest też dobrym rozwiązaniem jeśli chce się przetransportować trochę kasy z jednego miasta do drugiego. Wszystko tutaj (w grze) ma swoją wagę - nawet srebro, jak raz miałem trochę zawalony ekwipunek różnorodnym lootem... poszedłem akurat oddać trochę takich przedmiotów na wymianę (za 100 było chyba z 80 tysięcy srebra) to jak do całego ekwipunku dorzuciło mi jeszcze z pół miliona to myślałem, że nie dojdę do miasta bo wagowo ciut przekroczyłem limit (niosłem ze 120%) :D.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...