Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Grzanie się laptopa i spadki fps.

Czarownik Chudi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam elo cześć siemanko. Mam taki problem gdyż laptop od kilku tyg w graniu w gry może mi posłużyć jako grill. Kiedyś tak nie było. Jakis czas temu czyściłem go jak i sprężonym powietrzem i odkurzaczem. Następny problem leży po stornie fps. Grając w lola/csa mam taki problem ze niby wszystko ok jest te 60fps+ i nagle spadek do 23 i znow 60 i po chwili znow spadek i powrot i tak w kolko. Te spadki mam co jakies 30sek. W csie to jeszcze var skcze obok fps. Prosił bym o pomoc.

c07aaaa0ac783f56.png
Opublikowano

Rozbierz i przesmaruj pastą wszystko co jest chłodzone,  procek i grafikę  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Rozbierz i przesmaruj pastą wszystko co jest chłodzone,  procek i grafikę  

Jak rozbiore to mam tylko dostep do wentylatora xD Jest tak plastik przylutowany ze nawet informatyk nie chciał tego sie podjac bo mowił że to spejclanie bo jak wyrwie sie to, to cały system padnie bo kara graf/procek sie rozwala.

c07aaaa0ac783f56.png
Opublikowano

Widocznie to nie był informatyk i ty nie potrafisz rozebrać tak laptopa by przesmarować radiatory. 

Oddaj do jakiegoś serwisu co to zrobi albo kup podkładkę chłodzącą do laptopa. 

Opublikowano

Widocznie to nie był informatyk i ty nie potrafisz rozebrać tak laptopa by przesmarować radiatory. 

Oddaj do jakiegoś serwisu co to zrobi albo kup podkładkę chłodzącą do laptopa. 

Podkładkę mam. W laptopie do karty graficznej i procesora jest przylutowana deska na cały laptop żeby nie było możliwości dostępu/wymiany pod zespołów.

c07aaaa0ac783f56.png
Opublikowano

To chyba kupować laptopa musiałeś w Rosji bo żaden producent laptopów nie blokuje dostępu do chłodzenia i można bez problemu je zdemontować. Wiadomo trzeba wiedzieć jak.

Opublikowano

Lapek mam od 6 klasy podst. A teraz aktualnie mam 18 lat ;). W media martk wtedy kupowałem. Jak bym teraz miał brać to nigdy, ale mialem 12 lat to fajny byl wtedy.

Producent
  • Samsung
Gwarancja
  • 2 lata w serwisie zewnętrznym
przekątna ekranu LCD
  • 15.6 cali
nominalna rozdzielczość LCD
  • 1366 x 768 pikseli
procesor
  • Intel® Core™ i5
model procesora
  • i5-2410M (2.3 GHz, 2.9 GHz Turbo, 3 MB cache)
wielkość pamięci RAM
  • 8 GB
typ zastosowanej pamięci RAM
  • DDR3 (1333 MHz)
rodzaj dysku twardego
  • magnetyczny (tradycyjny)
pojemność dysku magnetycznego
  • 750 GB
karta graficzna
  • NVIDIA GeForce GT 520M
pamięć karty graficznej
  • 1024 MB
wyjścia karty graficznej
  • 1 x wyjście D-Sub
typ akumulatora
  • litowo-jonowy
  • 6-komorowy
karta dźwiękowa
  • stereo
  • wejście mikrofonu
komunikacja
  • WiFi IEEE 802.11b/g/n
  • LAN 1 Gbps
czytnik kart pamięci
  • SDXC
  • SDHC
  • SD
  • MMC
interfejsy
  • 3 x USB
dodatkowe wyposażenie/funkcjonalność
  • kamera 1.3 Mpix
zainstalowany system operacyjny
  • Windows 7 Home Premium 64 bit
szerokość
  • 366 mm
głębokość
  • 240 mm
wysokość
  • 31 mm
waga
  • 2.45 kg
lokalizacja dla rynku
  • Polska

Specyfikacja

c07aaaa0ac783f56.png
Opublikowano

Tj RC520? Bez problemu przeciez rozebrac idzie..

Jak rozebralem to i chciałem wyjąć. To jest bardziej polutowane niz w sumie nie wiem co. Pierwszy raz takie coś widzę. Może media martk samo z siebie to zrobiło. Bo chciałem wyjebać tą karte graficzną i lepszą jebnąć ale nie  idzie..

c07aaaa0ac783f56.png
Opublikowano

Masz ustawione w opcjach zasilania na Wysoka wydajność? do ilu ci się grzeje stopni procek ? bo do 80 % nie ma czym sie obawiać.Ogolnie laptopy maja słabe chłodzenie

/niereg. sygna

Opublikowano

Masz ustawione w opcjach zasilania na Wysoka wydajność? do ilu ci się grzeje stopni procek ? bo do 80 % nie ma czym sie obawiać.Ogolnie laptopy maja słabe chłodzenie

Mam ustawione to a pc na samym google chrome + steam w tle=45C ale jak odpale cs to skoczy pewnie do 90-100% bo po 5m nie jest lekko chlodny/normalny, tylko robi się ciepły i fps zaczynaja spadać. Z tego co widziałem to mój wiatraczek jest tak mały i zle ustawiony ze masakra. Polecacie coś żeby go ochłodzić jakoś ?

c07aaaa0ac783f56.png
Opublikowano

Nic nie jest źle ustawione tylko wyschnięta pasta i trzeba nasmarować procesor i grafikę. 

Nie wiem jak tam wylądowała DESA w chłodzeniu bo samo chłodzenie ściągnąć to tylko rozkręcić śrubki, nawet są ponumerowane by odkręcać według kolejności ( od najwyższej do najniższej). 

Opublikowano

Pasta tutaj nie pomoże. Pasta utrzyma stałe kl/s przez najbliższe 15 minut grania - potem problem będzie identyczny.

Jeżeli piszesz, że nie potrafisz oddaj do serwisu i poproś o przeczyszczenie laptopa i "postawienie go do pionu". Zapłacisz około 50 zł i będziesz miał spokój przez rok, może trochę krócej. 
Znając laptopa, którego masz spadki pojawiają się w LoLu przy teamfightach (najczęściej), a w CS'ie przy szybkiej akcji. 

Wszystko jest przylutowane do części, pod których jest cpu/gpu, więc bez obaw jeżeli chciałbyś to już sam robić.

giphy.gif

Opublikowano

Ściągając chłodzenie przeciez czyści laptopa ! to samo zrobi serwis.

Wystarcz wyczyścić z kurzu wentylator i wymiennik ciepła, nałożyć pastę na procesor, jak pisałem to tylko kilka śrubek odkręcić.

Jeśli to R520 to grafika nie ma radiatora , trzeba nakleić tylko nowy  pasek taśmy termoprzewodzącej be pewnie ona wyschła  ( ok 2 cm na 2 cm ) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...