Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zawodówka czy Technikum Informatyczne?

xRECORD2K

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z wybraniem szkoły

Otóż zastanawiam się nad wyborem 2szkół, jednak mam jeden problem z wyborem.

Moje oceny to takie 3/4, chciałbym pójść do technikum na informatyka, ale moi rodzice namawiają mnie na elektro montera co mnie za bardzo nie wciąga.

Mówią że se nie poradzę tam, ponieważ za dużo nauki, ale bym się tam uczył.

Chciałbym tworzyć gry, a nie zapierdalać przykręcając śrubki w telewizorze czy naprawianie czegoś.

Pozdrawiam i liczę na odp  :yay: 

Opublikowano

W informatyku nie tworzysz gier tylko dokręcasz śrubki, ale w komputerze  xD

Opublikowano

To się teraz ucz bo bez matematyki i fizyki nic nie stworzysz. 

Liceum może technikum jakie chcesz najlepiej z kierunkiem programowanie gier i programów  potem koniecznie studia, w technikum nie nauczysz się programować co najwyżej klepać w klawiaturę. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ej co w tym za problem sam napisałeś że chcesz iść do technikum informatycznego to idź do technikum informatycznego bo tłuc się z czymś czego nie lubisz w zawodówce jest totalnie bez sensu... 

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

no nie wiem, po elektryce so pieniondze i to calkiem niezle. problem w tym ze fizyka i matma cie nie ominie

jak masz zamiar isc na studia po tym to najzwyczajnie odrzuć zawodowke, no chyba ze sie nauczysz do matury to droga wolna

­

Opublikowano

Zależy jak kto woli, mam znajomych zaczynających naukę od dobrej zawodówki typu budowa i obsługa silników, mechanika pojazdowa, potem technikum i studia.

Dziś bez problemu mogą tworzyć gry mając specjalizację w budowie, projektowaniu, programowaniu i obsłudze maszyn numerycznych CNC, wszystko w jednym grafik 3D i programista.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Chciałbym tworzyć gry

I robisz już coś w tym kierunku? Jeśli naprawdę byś chciał, to już byś to robił. To wydaje się fajne i ciekawe, ale może wypadałoby najpierw sprawdzić jak to wygląda w rzeczywistości?

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Technikum jest dużo lepszym rozwiązaniem. Osoby wypowiadające się wcześniej, trochę Cie straszą ponieważ fizykę masz tylko rok (normalne technikum). 

Wystarczy systematyczność z matematyki, bo bez tego w informatyce ani rusz. Oczywiście nie patrz tylko na zajęcia, a ucz się sam nowych innowacyjnych zastosowań. Oceny nie przekładają się na wiedzę ucznia, tylko wyznaczają jego wiedzę na dany czas z określonego materiału.

Opublikowano

można zwariować już od tego... jeśli masz mózg to go cholera użyj, a nie się pytasz co lepsze.

To twoje życie i masz w nim robić to co się tobie podoba, a nie jakimś ludzikom z mpcforum, możemy pogadać o konkretnym kierunku, ale nie o wyborze. Chcesz całe życie robić to czego nie lubisz? 

Opublikowano

Jak chcesz tworzyć gry, to sam musisz uczyć się programowania, w domu, bo sama szkoła niewiele ci da.

I nie słuchaj się rodziców, tylko idź do szkoły która najbardziej ci odpowiada

1398258449-U383457.png

Opublikowano

To się teraz ucz bo bez matematyki i fizyki nic nie stworzysz. 

Liceum może technikum jakie chcesz najlepiej z kierunkiem programowanie gier i programów  potem koniecznie studia, w technikum nie nauczysz się programować co najwyżej klepać w klawiaturę. 

Zależy jakie technikum, nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. U mnie w szkole było technikum elektroniczne i elektronicy takie programiki klepali w asemblerze, że głowa mała, jakieś symulatory skrzyżowań drogowych itp. Z taką wiedzą na studiach już jesteś ustawiony przez pierwszy rok i nie musisz się o nic bać, a jak ktoś przychodzi po liceum to nic nie umie z przedmiotów zawodowych.

RAsfepN.png
Opublikowano

a jak ktoś przychodzi po liceum to nic nie umie z przedmiotów zawodowych.

A jak ktoś się sam tego uczy? Nie każdy kto jest w liceum nie robi nic "ponadprogramowego" w domu, nie wrzucaj wszystkich do jednego wora

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

A jak ktoś się sam tego uczy? Nie każdy kto jest w liceum nie robi nic "ponadprogramowego" w domu, nie wrzucaj wszystkich do jednego wora

Są rzeczy których się nie nauczysz samemu w domu, już to pisałem w innym temacie. Np. każdy może spawać światłowody bo nic w tym trudnego, ale żeby się nauczyć to trzeba mieć spawarkę, która kosztuje 20 tyś złotych.

RAsfepN.png
Opublikowano

@Osama

Ale tego też nie będą cię uczyć na studiach, a już na pewno nie na pierwszym roku, dlatego to nie jest żadna reguła, że ludzie z technikum będą ustawieni, a ci z liceum w ogóle. Poza tym niestety nie z własnego doświadczenia, ale z opowiadań innych wiem, że najwięcej osób odpada na matematyce i fizyce, a nie na "przedmiotach zawodowych".

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Liceum czy Technikum pewnie i tak nic nie naucza, ale nauka po szkole wymagana jezeli chcesz zostac programista.

Opublikowano

@Osama

Ale tego też nie będą cię uczyć na studiach, a już na pewno nie na pierwszym roku, dlatego to nie jest żadna reguła, że ludzie z technikum będą ustawieni, a ci z liceum w ogóle. Poza tym niestety nie z własnego doświadczenia, ale z opowiadań innych wiem, że najwięcej osób odpada na matematyce i fizyce, a nie na "przedmiotach zawodowych".

@MistrzMaster

Będą uczyć. U mnie uczą tego teraz nawet w technikum, ostatnio się dowiedziałem, że szkoła kupiła 5 spawarek. Matematyka jest niezbędną do zrozumienia wielu rzeczy na studiach technicznych dlatego musi być wysoki poziom.

RAsfepN.png
Opublikowano

Fajni rodzice, którzy zamiast motywować do nauki, rozwijania się i osiągania jak największych sukcesów próbują obniżyć Twoje możliwości i zapał. Gardzę takimi ludźmi. 

Bierz technikum, z takimi ocenami spokojnie sobie poradzisz, nie wiem o co chodzi Twoim rodzicom. W technikach, nawet tych słabszych liceach są głąby 3 razy większe niż Ty. :v

Serio nie kumam myślenia Twoich rodziców, tak jakby na siłę chcieli Ci jakiś zawód byle jaki wetknąć, bylebyś pracował. Do liceum/technikum, potem na studia, ciągły rozwój, nauka, a nie k***a zawodówki i do roboty. To jest tak ograniczone myślenie, że japierdole. No jak już ktoś jest głąbem i nie wie ile jest 2 + 2, to rozumiem, ale generalnie większość ludzi ma ogromny potencjał, tylko nie potrafi go odnaleźć, uświadomić sobie jego istnienia, albo boi się reakcji rodziców/znajomych, że chce osiągnąć coś wielkiego. :)

5465845486.png

Opublikowano

Wątpię, żebyś się w technikum nauczył robić gry; składanie kompów, potem sieci, potem szeroko pojęte WWW - z każdej rzeczy egzamin i ta daam jesteś technikiem, wystarczy się trochę przyłożyć. 3/4 to nie są złe oceny... zresztą oceny nie przedstawiają faktycznego stanu wiedzy, mój znajomy w gimnazjum miał prawie same 2 (na świadectwie), a egzaminy gimnazjalne napisał na minimum 90%, jeszcze coś? Ja stałem przed wyborem czy liceum czy technikum, hmm... liceum skończyłbym rok szybciej i szybciej można iśc na studia, a tak? Tylko rok dłużej, a zawsze to człowiek się trochę pouczył, w paru projektach udział wziął i się pobawił, no ja akurat lubię - nazwijmy to - "siedzieć przed komputerem" (jako synonim dla szeroko pojętej informatyki).
"Chciałbym robić gry", ahh, jak wspaniale i dumnie wręcz to brzmi, tylko wiesz... jakbyś naprawdę chciał, czy nie tyle 'chciał nie chciał' - już cośkolwiek powinieneś w tym zakresie kojarzyć (ja chciałbym umieć grać na gitarze, po miesiącu nauki... no jak na razie gitara za tysiaka zbiera kurz). Nawet w takim technikum, dobra niby nauczysz się robić strony internetowe ale HTML, CSS, Javascript, PHP nauczysz się tego wszystkiego ale! Tylko podstaw... jak chcesz dalej iść w tym kierunku sam musisz się dokształcać, szkoła może tylko mniej więcej Cię nakierować, nie jeden się znajdzie po zwykłym liceum, który niejednego z mojej klasy by wiedzą informatyczną zmiażdżył. Nie mniej jednak jeśli możesz iść do technikum to - zależnie od tego jak sam się czujesz na siłach względem nauki - dobrze to przemyśl bo może to być Twoja życiowa szansa na zmianę...

MPCForum... jak dawno mnie tu nie było.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...