Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Freez podczas instalacji windowsa

Gość Marceli99

Pytanie

Opublikowano

Gdy pojawia się napis "windows loading files" pasek dolatuję do końca, a następnie przez cały czas wyświetlany jest czarny ekran, nie jest to wina płytki, bo próbowałem parę razy. Nie wiem czego to może być przyczyna... od razu po starcie komputera wybieram botowanie z płyty no i taki efekt...

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbuj też na siłę instalator windowsa walnąć na pena nie formatowanego na NTFS tylko w FAT , użyj np rufusa do zrobienia. W razie czego Rufus ma możliwość ustawienie schematu i typu , masz do wyboru i sprawdź wszystkie.

Na MBR powinno działać mimo że obsługije  BIOS i mogą być też problemy . 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Przestawiaj tryb dysku z AHCI na inny , wyłączaj Secure Boot .

Nie można się domyślić co za windows instalujesz. :/ 

Opublikowano

Przestawiaj tryb dysku z AHCI na inny , wyłączaj Secure Boot .

Nie można się domyślić co za windows instalujesz. :/ 

aaa przepraszam windows 8.1, czysty system z płytki. Dysk jest na ATA i teoretycznie powinno wszystko ruszyć, to imac tu nie ma biosa, ale windows 7 normalnie rusza. Imaci mają taką dolegliwość, że ruszają jedynie z płytki, no i siódemka ruszyła... ale ósemka już nie chcę, ale zależy mi na niej, bo jest lżejsza.

Opublikowano

W7 ma stary interfejs, w8 w górę oparty o UEFI. BootCamp albo Parelldesktop tylko.

imac nie ma biosu czy uefi czytanego prze windows, a tak przy okazji jak miałeś wcześniej x32 a instalujesz x64 to trzeba skasować partycje ( i vice versa ) i założyć od nowa pod instalką tego co się instaluje. 

Opublikowano

W7 ma stary interfejs, w8 w górę oparty o UEFI. BootCamp albo Parelldesktop tylko.

imac nie ma biosu czy uefi czytanego prze windows, a tak przy okazji jak miałeś wcześniej x32 a instalujesz x64 to trzeba skasować partycje ( i vice versa ) i założyć od nowa pod instalką tego co się instaluje. 

Bootcamp odpada - po pierwsze nie jest wspierany przez apple i nie działa na tym imacu 2006 r. po drugie skasowałem maca, bo zainstalowałem windowsa 7, a na serwerach apple nie ma już os x 1.7. Instaluję wersję 32 bitową, bo uefi mam 32 bitowe mimo iż procesor 64 bit, ale w ogóle instalator się nie odpala tylko "windows loading files" i na końcu zamiast instalatora jest czarny ekran. Może poczekać pół dnia? ( całkiem poważnie się pytam )

Opublikowano

A uaktualnienie w7 do w8 próbowałeś ? 

Z tego co pamiętam działało przy systemie który posiadał tylko jedną partycję, czyli nie wywalało bootloadera w7 ( katalog BOOT ) na osobną partycję. 

Opublikowano

A uaktualnienie w7 do w8 próbowałeś ? 

Z tego co pamiętam działało przy systemie który posiadał tylko jedną partycję, czyli nie wywalało bootloadera w7 ( katalog BOOT ) na osobną partycję. 

Chyba innej opcji nie ma. :P Tylko muszę pobrać najpierw normalnego windowsa 7, bo na razie używam zmodowanej wersji, a takiej raczej nie idzie zaktualizować. ( chyba że się mylę ).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...