Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z bootowaniem

Avast76

Pytanie

Opublikowano

Witam. 
Zacznę od tego, że posiadam laptopa Medion Akoya E7226 (nie ja kupowałem, wiem, że dno), jest on taki dupny, że nawet dobrze internetu nie można przeglądać nie mówiąc już o oglądaniu czegokolwiek. na różne sposoby próbowałem go przyspieszyć, ale nie wiele to daje, więc zdecydowałem się na Linuxa, dokładnie Puppy Linux. Obecny system to Windows 8.1.
Problem jest w tym, że nie można uruchomić bootowalnego pendriva ani nawet DVD. Sprawdzałem na komputerze stacjonarnym i wszystko jest w jak najlepszym porządku. (Mogę jeszcze ewentualnie zawędrować do sąsiadki sprawdzić ja jej laptopie)
Korzystałem z tego poradnika: http://www.mpcforum.pl/topic/984288-jak-boot’ować-z-usb-jeżeli-brakuje-tej-opcji-w-bios’ie/
Ale nic mi to nie dało.  Bios jest trochę ubogi, a tutaj daje screeny: Zdjęcia były robione trochę lipnym telefonem, więc robiłem negatywem aby lepiej było widać. Mojego nie widzi komputer przez USB i z tego co wiem to "usterka fabryczna", ale to nie jest ważne.

post-1438460-0-28265900-1464974009_thumb.jpg

post-1438460-0-70697000-1464974015_thumb.jpg

post-1438460-0-46275500-1464974022_thumb.jpg

post-1438460-0-86369800-1464974028_thumb.jpg

post-1438460-0-13987000-1464974035_thumb.jpg

post-1438460-0-77608500-1464974041_thumb.jpg

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie czyta pena, zmień go i nagraj od nowa na innym

Ale na moim stacjonarnym wszystko jest ok, u sąsiadki na lapku patrzyłem również bez problemowo. DVD też wypalałem i sprawdzałem również nie działa, dlaczego? Skoro jak widać na drugim zdjęciu napęd niby jest widoczny, w systemie normalnie działa.

Mam pendrive'a od kingstona, czytałem, że niby z nim jakieś problemy mogą być, więc spróbuje zbootować na innym.

PS: Na innym penie również nie czyta.

@Ktosiu

Opublikowano

Nikt nic nie wymyśli? To może zastanówmy się jaki jest powód tego, że nie widzi pendrive i dvd? Stary bios?

W takim bądź razie jak go uaktualnić skoro nie widzi pena?

Opublikowano

Botowanie ustawia się przy PODŁACZONYM penie w momencie załączania albo po restarcie lapka  tak by bios go widział 

PXE wyłącz 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...