Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT] Jak monitorować dostępność swojej strony?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej! Z racji tego, że służbowo pracuję przy pewnym fajnym projekcie, chcę się nim podzielić (mam nadzieję, że nie podejdzie to pod spam bo produkt jest darmowy i jak najbardziej przydatny dla ludzi, którzy tworzą swoje pierwsze strony).

Aplikacja służy do monitorowania dostępności strony. Podzielona jest na usługę PING oraz PageLoad. Mam nadzieję, że nie muszę Wam tłumaczyć na czym to polega. :)

Pokażę Wam za to, jak szybko można zorganizować sobie stały (i darmowy!) monitoring swojej strony.

Zaczynamy od wejścia na stronę CzySieKreci.pl (kosztowała nas sporo pracy :) )

TZv9O.png

Klikamy na rejestruj/loguj, żeby się zarejestrować i stworzyć konto. Jest ono niezbędne by dostać się do panelu!

TZxwt.png

Po zweryfikowaniu e-maila wchodzimy na nasz panel i klikamy przycisk Dodaj usługę!

TZAIh.png

Podajemy nazwę projektu, wybieramy usługę (ping albo pageload), a następnie klikamy Testuj i potwierdzamy całość!

TZCd1.png

Po dodaniu naszych usług, panel będzie nam wyświetlał wydajność naszej strony. A w razie jakichkolwiek niepomyślnych wyników - od razu wyśle nam e-mail!

TZUUW.png

Jak widzicie, panel jest mega prosty w obsłudze! Co ważniejsze, cały czas nad nim pracujemy, więc jeśli widzicie, że czegoś w nim brakuje bądź coś jest nie tak, koniecznie dajcie znać!

Panel jest totalnie darmowy, więc nic nie tracicie, śmiało możecie go wytestować! :)

PS. Status się aktualizuje po 7dniowym, ciągłym monitorowaniu.

monol764mgmd.jpg

Opublikowano

Pomysł bardzo ciekawy, widać, że autorzy zarówno pomysłu jak i efektu końcowego w postaci strony wiedzieli czego chcą.

Panel jest przejrzysty, miły dla oka. Są co prawda pewne niedociągnięcia (np logo najeżdża na ikonę menu), ale biorąc pod uwagę wczesną fazę projektu prezentuje on wysoki poziom.

Brakuje mi opisu co oznaczają dane funkcje (podkreślone poniżej), co oznaczają dane kolory itp. Np po najechaniu na nie myszką, powinno wyświetlalać się małe okienko z podstawowymi informacjami.2606414649665501092887.png

Dlaczego status jest X zamiast V?

Co oznacza wartość procentowa Ostatnich 24h/7dni?

Co oznaczają liczby po najechaniu na statystyki Histogramu?

itp

Opublikowano

@Latreso bardzo Ci jesteśmy wdzięczni za te uwagi. Na pewno wiesz jak to jest spędzać 24/7 z jednym projektem. Pewnych rzeczy się już nie zauważa. 

Dziękuję!

monol764mgmd.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...