Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana szkoły

Gandern

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema ziomy

Jestem teraz w 2giej technikum ale nie czuję tego profilu już teraz wiem że nie będę pracował w tym zawodzie ba nawet jestem na 80% pewien że 3ciej klasy nie zdam bo jest po prostu ciężko i na dodatek od najważniejszego przedmiotu zawodowego mam zjebanego nauczyciela :/ chciałem się przepisać do LO z tego co mi wiadomo musiałbym mimo wszystko powtarzać drugą klasę nawet jak zdam w technikum ale mi to nie przeszkadza problem w tym że moja matka nie chce przyjąć do wiadomości jakiejkolwiek zmiany szkoły i nie wiem jak ją do tego przekonać już raz rozmawiałem na spokojnie bez krzyku ale ona się nie chce zgodzić bo uważa że sobie tylko życie spierdolę ale życie to ja sobie spierdolę jak zostanę w tej szkole i nie zdam w następnej klasie :/ ewentualnie orientuje się ktoś czy mógłbym jakoś za plecami zmienić szkołę i postawić matkę przed faktem dokonanym czy trzeba mieć jakieś zgody ?

gQSkfLC.png

Opublikowano

Siema ziomy

Jestem teraz w 2giej technikum ale nie czuję tego profilu już teraz wiem że nie będę pracował w tym zawodzie ba nawet jestem na 80% pewien że 3ciej klasy nie zdam bo jest po prostu ciężko i na dodatek od najważniejszego przedmiotu zawodowego mam zjebanego nauczyciela :/ chciałem się przepisać do LO z tego co mi wiadomo musiałbym mimo wszystko powtarzać drugą klasę nawet jak zdam w technikum ale mi to nie przeszkadza problem w tym że moja matka nie chce przyjąć do wiadomości jakiejkolwiek zmiany szkoły i nie wiem jak ją do tego przekonać już raz rozmawiałem na spokojnie bez krzyku ale ona się nie chce zgodzić bo uważa że sobie tylko życie spierdolę ale życie to ja sobie spierdolę jak zostanę w tej szkole i nie zdam w następnej klasie :/ ewentualnie orientuje się ktoś czy mógłbym jakoś za plecami zmienić szkołę i postawić matkę przed faktem dokonanym czy trzeba mieć jakieś zgody ?

Powiedz to swojej/swojemu wychowawcy, jeżeli ten Ci nie pomoże to może szkolny psycholog o ile posiadacie. Jak nie masz 18 lat to zapomnij że coś bez matki zdziałasz.
Opublikowano

Czemu masz nie zdać w trzeciej klasie? Przez zawodowy przedmiot czy jakiś inny? Jak inny, to w LO tym bardziej nie zdasz.

IMO jakbym był w takiej sytuacji, to nie chodził bym do szkoły, dopóki rodzice nie zmieniliby zdania

Opublikowano

Siema ziomy

Powiedz to swojej/swojemu wychowawcy, jeżeli ten Ci nie pomoże to może szkolny psycholog o ile posiadacie. Jak nie masz 18 lat to zapomnij że coś bez matki zdziałasz.

Własnie problem taki że dziś była godzina wychowawcza i jak padło pytanie czy ktoś się chce przepisać to zgłosiły się 2 osoby i nasza wychowawczyni sobie z nimi porozmawiała na osobności i przekonywała żeby zostali a nawet zagroziła że i tak będzie dzwonić do rodziców i namawiać żeby nie zgodzili się na zmianę szkoły więc to odpada :/

Czemu masz nie zdać w trzeciej klasie? Przez zawodowy przedmiot czy jakiś inny? Jak inny, to w LO tym bardziej nie zdasz.

IMO jakbym był w takiej sytuacji, to nie chodził bym do szkoły, dopóki rodzice nie zmieniliby zdania

No jak mówiłem zjebany nauczyciel zawodowego + mam rozszerzoną matmę i co półrocze mam wystawione 1/2 ale zdaję cały czas a poza tym do LO chciałem zmienić na humana a tam nawet nie ma rozszerzonej maty

gQSkfLC.png

Opublikowano

Z takim problemami do LO ? Przecież matematyka jest na wyższym poziomie nawet bez rozszerzonej matematyki niż w technikum, to samo z nauką. 

Z 2 klasy technikum to dostaniesz sie tylko do 1 LO 

§ 2. 1. Uczeń przechodzący z:

1) klasy I, II albo III zasadniczej szkoły zawodowej może być przyjęty do klasy I liceum ogólnokształcącego;

2) klasy I, II albo III zasadniczej szkoły zawodowej może być przyjęty do klasy I technikum;

3) klasy III zasadniczej szkoły zawodowej może być przyjęty do klasy II technikum w zawodzie, w którym wyodrębniono kwalifikację wspólną z zawodem, w którym kształcenie realizowane było w zasadniczej szkole zawodowej;

4) klasy I technikum może być przyjęty do klasy I zasadniczej szkoły zawodowej;

5) klasy I albo II technikum może być przyjęty do klasy I liceum ogólnokształcącego;

6) klasy III technikum może być przyjęty do klasy II liceum ogólnokształcącego;

7) klasy IV technikum może być przyjęty do klasy III liceum ogólnokształcącego.

Czeka cię też egzamin jak każdego ucznia starającego sie do liceum. Na wyższą albo równą klasę można przenosić uczniów wybijających się w nauce z bardzo wyskoką średnią , a tego to raczej nie posiadasz. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Z takim problemami do LO ? Przecież matematyka jest na wyższym poziomie nawet bez rozszerzonej matematyki niż w technikum, to samo z nauką. 

Z 2 klasy technikum to dostaniesz sie tylko do 1 LO 

§ 2. 1. Uczeń przechodzący z:

1) klasy I, II albo III zasadniczej szkoły zawodowej może być przyjęty do klasy I liceum ogólnokształcącego;

2) klasy I, II albo III zasadniczej szkoły zawodowej może być przyjęty do klasy I technikum;

3) klasy III zasadniczej szkoły zawodowej może być przyjęty do klasy II technikum w zawodzie, w którym wyodrębniono kwalifikację wspólną z zawodem, w którym kształcenie realizowane było w zasadniczej szkole zawodowej;

4) klasy I technikum może być przyjęty do klasy I zasadniczej szkoły zawodowej;

5) klasy I albo II technikum może być przyjęty do klasy I liceum ogólnokształcącego;

6) klasy III technikum może być przyjęty do klasy II liceum ogólnokształcącego;

7) klasy IV technikum może być przyjęty do klasy III liceum ogólnokształcącego.

Czeka cię też egzamin jak każdego ucznia starającego sie do liceum. Na wyższą albo równą klasę można przenosić uczniów wybijających się w nauce z bardzo wyskoką średnią , a tego to raczej nie posiadasz. 

Akurat znajoma która także chce się przenieść była już rozmawiać i napewno przyjmą ją do 2 klasy nawet możliwe że jej pozwolą pisać test żeby nie musiała tracić roku i mogła iść od razu do 3 klasy

gQSkfLC.png

Opublikowano

Trochę bezsens, gdzie w LO nie dostaniesz zawodu więc musisz iść na studia lub do szkoły policealnej. Z powodu jednego przedmiotu chcesz się przepisać i być dwa lata w plecy? Nie wiesz czy w LO nie zastaniesz takiej samej sytuacji.

Co do nauczyciela, pamiętaj że masz jeszcze kuratorium więc jeżeli robi coś niezgodne z prawami ucznia, statuem szkoły to możesz go anonimowo zgłosić. Wszystkie zgłoszenia kuratorium ma obowiązek przyjmować.

Opublikowano

Akurat znajoma która także chce się przenieść była już rozmawiać i napewno przyjmą ją do 2 klasy nawet możliwe że jej pozwolą pisać test żeby nie musiała tracić roku i mogła iść od razu do 3 klasy

A jak to się ma do tematu ?   Jak widać nie miała żadnych problemów z nauką i jak wcześniej napisałem przenosi sie z powodu swojego wyższego poziomu nauki a nie nienadążania za materiałem technikum. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...