Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

iPhone 5s vs SE. Kupno.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Budżet na zakup: około 2000 zł.
Kiedy zamierzasz kupić telefon?: 1-2 miesiące.
Do czego ma służyć telefon? (internet, gry, zdjęcia, etc.): internet, gry, zdjęcia.
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące telefonu? (marka, slot na kartę SD, dual sim, wysoka rozdzielczość ekranu, etc.): nie.
Masz w planach wgrywanie wszelakich ROMów?: nie.

Myśle głównie nad Iphonem SE lub 5S.

Opublikowano

Przyjdź przed zakupem, ponieważ nie wiadomo co będzie za 2 miesiące. A co do tych obu to chyba oczywiste jest to, że se pod wszystkimi względami (no, może poza ceną) jest lepszy od 5s. A coś z androida to świetnym wyborem też może być Nexus 6p, charakteryzujący się czystym androidem, szybkością, wykonaniem, czytnikiem linii papilarnych oraz dobrym aparatem i ekranem.

Opublikowano

Nie zastanawiałeś się nad czymś większym? Granie na 4 calach to trochę męczarnia :D

Opublikowano

Nie zastanawiałeś się nad czymś większym? Granie na 4 calach to trochę męczarnia :D

Każdy ma swój gust. Dla niektórych 4 cale to max a dla innych 5,7 to za mało :D

Opublikowano

Znacznie lepszy pod względem specyfikacji będzie SE, procesor o dwie generacje lepszy, lepszy aparat itp. 

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

nie wiem czy jest sens doplacac 600 zl wzgledem 5S do SE za wieksza ilosc ramu i lepszy procesor, kiedy w codziennym uzytkowaniu nie odczujemy roznicy. jest kwestia aparatu, ale ten w 5S tez jest spoko.

moim zdaniem nie warto doplacac, ale oba telefony sa warte kupna jak chcesz cos z iosem i 4 cale

­

Opublikowano

słyszałem, że w IPhonie 5S nie ma być aktualizowane oprogramowanie za 1-2lata :P A ja liczę, że telefon potrzymam z 3/4 :)

Opublikowano

Dopłacać warto, bo dostajemy znacznie lepszy sprzęt. 5S ma już swoje lata i każda następna aktualizacja może go zabić, tak jak to jest z 4S.

Opublikowano

Kiedyś 3 cale to był olbrzym, dla mnie nadal 3 cale to wielki potwór... ja nie wiem co się dzieję z tym światem, niedługo telefony będziecie musieli nosić na plecach.

SE ze względu na A9X ( najmocniejszy procesor w mobilnych urządzeniach od apple ), 2gb ram i lepsze GPU, rozdzielczość chyba też większa, nie zapominając o większej pojemności baterii i dłuższym wsparciu przez apple.

Opublikowano

Kiedyś 3 cale to był olbrzym, dla mnie nadal 3 cale to wielki potwór... ja nie wiem co się dzieję z tym światem, niedługo telefony będziecie musieli nosić na plecach.

SE ze względu na A9X ( najmocniejszy procesor w mobilnych urządzeniach od apple ), 2gb ram i lepsze GPU, rozdzielczość chyba też większa, nie zapominając o większej pojemności baterii i dłuższym wsparciu przez apple.

ekran ten sam co w 5S, bateria wieksza raptem o niecale 100 mAh

­

Opublikowano

ekran ten sam co w 5S, bateria wieksza raptem o niecale 100 mAh

W przypadku apple to dużo, zapomniałem dodać o szybszym i to sporo dysku flash. Tym większa pojemność tym szybkość większa, w przypadku modelu SE to już nawet 16gb jest bardzo szybkie w porównaniu do pamięci flash w 5s.

Opublikowano

W sumie 5S mógłbym kupić już za 1/2 tygodnie :P Mam już 600 zł, a drugą połowę dołożą rodzice :P Z SE musiałbym czekać minimum miesiąc. 

Można gdzieś sprawdzić, który update "uśmierca" danego Iphone'a? Czy z niezupdateowanym telefonem można normalnie działać (tj. pobieranie aplikacji itp.)?

Opublikowano

W sumie 5S mógłbym kupić już za 1/2 tygodnie :P Mam już 600 zł, a drugą połowę dołożą rodzice :P Z SE musiałbym czekać minimum miesiąc. 

Można gdzieś sprawdzić, który update "uśmierca" danego Iphone'a? Czy z niezupdateowanym telefonem można normalnie działać (tj. pobieranie aplikacji itp.)?

Sporo aplikacji są zgodne z ostatnią (dużą) aktualizacją. Jeśli zostaniesz np. na 9, a wyjdzie 10, część przestanie być kompatybilna. Dodatkowo, trzeba być wyjątkowo ostrożnym przy użytkowaniu iTunes. O ile pamiętam, to też komunikaty co jakiś czas przychodziły. Jak to telefon na dłużej, warto dopłacić 600 złotych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...