Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rozwój osobisty/coaching - szarlataneria czy faktycznie sposób na poprawę jakości życia?

Risen.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

chciałbym rozpocząć dyskusję na temat rozwoju osobistego, coachingu. Co o tym sądzicie? Zdania są mocno podzielone. Jedni twierdzą, że to szarlataneria, zarabianie na naiwności ludzi, inni, że mieszanie w głowach, a jeszcze inni uważają umiejętności miękkie za niezwykle istotne. Ja osobiście zaliczam się do tej 3 grupy osób i uważam, że coaching jest potrzebny i stosując odpowiednie narzędzia psychologiczne można nauczyć się osiągać cele, motywować, lepiej zarządzać relacjami interpersonalnymi etc. 

Na co dzień sporo dyskutuję z moimi znajomymi na ten temat i oni są do tego nastawieni bardzo negatywnie. Jestem ciekaw Waszego zdania. :)

Jeżeli ktoś nie wie o czym mowa, to polecam zajrzeć do materiałów tworzonych przez Mateusza Grzesiaka, chyba najpopularniejszego polskiego coacha, trenera, psychologa interdyscyplinarnego. 

Pozdrawiam i zachęcam do otwartej dyskusji,

@Risen.

5465845486.png

Opublikowano

Gowno i tyle. Jesli masz osiagnac sukces, to go osiagniesz, niezaleznie od danych. Ty jestes swoim drogowskazem, a nie jakis pierdolnik, co chce wlasnie na pierdoleniu zarobic. Czlowiek powinien byc soba i opinia innej osoby nie powinna na niego wplywac. Zwlaszcza jakiegos jebanego kolcza, ktory robi na tym kase i sie smieje, ze idioci napelniaja kabze. 

Opublikowano

Normalny człowiek nie potrzebuje korzystać z tego typu dziwactw i sam najlepiej wie jakie ma podejmować decyzje. A nienormalny powinien udać się do normalnego psychologa.

Cyrk.png

Opublikowano

większość kołczów to przegrywy, które udają wygrywa, a twoim celem ma być to, żebyś był taki jak on

Chcesz zarabiać tone kasy za pierdolenie nie od rzeczy? = zostań kołczem lel

graphic.png

Opublikowano

­Kiedyś bycie czyimś "couchem" to była zasługa, że jest się uważanym za mentora, przywódce danej osoby. Teraz jest to zawodowy ekstrawertyzm-nie-mam-komu-się-pochwalić-wiedzą-bo-nikt-mnie-nie-lubi-na-dodatek-jestem-beztalenciem-i-nie-mogę-przez-to-znaleźć-pracy.

Okej, couche są w stanie pomóc psychologicznie, nakierować biznesowo lub pomóc komuś z problemami natury mentalnej. Lecz większość takich couchów nie posiada realnej ekspertowej wiedzy na temat psychologii co skutkuje tym, że pomagają osobom, które są na przykład chore psychicznie(zaburzenia osobowości, zaburzenia nastrojów) w wyłączaniu zewnętrznych zachowań, które pokazują, że coś jest nie tak w przypadku, gdy osoba jest psychicznie ciężko chora i wymaga specjalnej ostrożności przy kontakcie z innymi.

Efekt? Osoba dzięki ukryciu takich zachowań nie jest postrzegana jako dziwna osoba, której nie można za bardzo denerwować tylko za przeciętnego Kowalskiego, którego traktuje się np. jak maszynę do pracy nie posiadającą żadnych silniejszych uczuć. Jednocześnie osoba ta jest nadal chora bo couch raczej nie może udzielać terapii bez odpowiedniego certyfikatu więc jedynie nauczył ją ukrywać i wmówił jej, że jest już wszystko w porządku, a nie jest. Osoba myśli, że jest wszystko okej i nie potrzebuje iść do psychologa no bo przecież chodzenie do psychologa to obciach i chodzą tam tylko upośledzeni umysłowo, słabi ludzie. No a chodzenie do znanego cool-guya coucha to wręcz prestiż.

Ale to dopiero posypka tortowa, więc przejdźmy do wisienki, do couchów chodzą też ludzie z antyspołecznymi zaburzeniami osobowości a dokładniej to specyficzni "ludzie" z tego spektrum, psychopaci, aby nauczyć się lepiej kontrolować ludzi i dobrać lepszy wizerunek poprzez stosowanie aktorstwa, manipulacji czy środków finansowych.

Oczywiście, samo określenie psychopaty to za mało, więc trzeba się zagłębić w to, że psychopaci mają pewne "potrzeby" robienia złych(oni nie rozróżniają dobra od zła, jedynie wiedzą co jest postrzegane za złe i dobre przez ludzi np. dzięki takiemu couchowi) rzeczy tj. chęć blackmailingu ludzi dla zabawy(właściwie to oni nie odczuwają emocji tak mocno jak ludzie, jedynie czują adrenalinę, którą lubią), robienia innym krzywdy w sposób fizyczny(zazwyczaj brutalny). Couche pomagają m.in. takim ludziom, więc można samemu sobie wywnioskować czy to dobrze, że takie usługi są dozwolone.

Ja nie mam nic do ludzi, którzy są couchami uczącymi np. jakichś umiejętności np. w dziedzinie programowania, ponieważ pełnią wtedy rolę zwykłego nauczyciela, takiego jak w szkole i pomagają szlifować własne umiejętności w jakimś hobby co definitywnie nie jest złe. Jedynie przeszkadzają mi Ci, którzy pomagają behawioralnie i interpersonalnie, oni nie zauważą, że ktoś może to wykorzystywać do złych celów bo nie mają wystarczająco dobrej wiedzy i doświadczenia w tej dziedzinie.

Od poprawy mentalnej są zawodowi psycholodzy, można iść do nich nawet jak się jest zdrowym i ma się jakieś błahe problemy, nie jest to żaden powód do wstydu, ponieważ świadczy to nawet o tym, że zdajesz sobie sprawę, że coś jest nie tak i zamierzasz to zmienić a nie ukrywać. Według mnie, ludzie wolą chodzić do couchów bo psycholodzy są obrzuceni stereotypem wariatów co jest bzdurą, bo jest w tym zawodzie tylu wariatów co w każdym innym a couche to dość nowa rzecz i budzi ekscytację + couche mocno starają się o fejm w porównaniu do psychologów.

W sumie to mógłbym jeszcze coś napisać ale myślę, że już jest tl;dr  :v

Opublikowano

Aerin, co do psychologów - serio, większość z nich jest niezbyt zdrowa umysłowo, to są w większości ludzie, którzy mają problemy w życiu i generalnie to im się czasem bardziej by przydała pomoc psychologa niż pacjentowi :v 

graphic.png

Opublikowano

Jw nabijanie na hajs. Jak czegos sie naprawde w zyciu chce to sie to osiagnie bez zadnych pierdol.

Opublikowano

Aerin, co do psychologów - serio, większość z nich jest niezbyt zdrowa umysłowo, to są w większości ludzie, którzy mają problemy w życiu i generalnie to im się czasem bardziej by przydała pomoc psychologa niż pacjentowi :v

Wielu psychologów w życiu spotkałem, oni na prawdę nie są tacy jak opisujesz, jedynie czasami się zdarza, że z osobą rzeczywiście jest coś nie tak. Nie sprecyzowałeś też, bo może chodzi Ci o to, że są apatyczni i bez uczuć, co jest nie prawdą, po prostu mocno skupiają się na problemie osoby i rozwiązaniach, oni mają uczucia tak jak każdy inny człowiek.

­

Opublikowano

Nie. Dokładnie sprecyzowalem o co mi chodzi i w moim regionie jest to prawdą, że psycholog bardziej potrzebuje pomocy niż pacjent

graphic.png

Opublikowano

Zależy co autor tematu ma na myśli pisząc coaching. Jeśli ma na myśli ten w życiu to według mnie to szarlataneria chociaż zapewne znajdą się przypadki którym to pomogło. Jeśli jednak myśli o coachingu w sporcie esporcie itp. To jak najbardziej ma to sens

Opublikowano

Tak zwane 5 porad jak być szczęśliwym człowiekiem działają świetnie.

Po nich poznasz sens życia, zaczniesz rozumieć siebie, a Twoje podejście odmieni się już na zawsze.

Dzięki temu poznasz mnóstwo nowych i interesujących ludzi! Kto wie, czy gdzieś jednej w niej nie znajduje się ta wybrana.

Na co czekasz? Kup kurs za 500 zł. na ulicy Wypierdalaj 23 i polepsz swoje życie!

A tak na serio ludzie jebnijcie się, mamy XXI nie róbcie siary.

pyhvh7E.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...