Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GTA V - Dziwne ścinki podczas jazdy autem

Chris_MPC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niedawno zakupiłem GTA V na pc. Prolog przeszedłem bez problemu. Natomiast teraz grając w trybie fabularnym jak i online podczas szybszej jazdy samochodem, czy motorem mam dziwne ścinki. Wątpię, żeby była to wina systemu ponieważ gram na ustawieniach zużywających 800/2000 mb pamięci karty graficznej. Wie ktoś o co chodzi? Dziwne, żeby ścinki były przy szybszej jeździe, a przy wybuchach było stałe 30 fps...

Opublikowano

A sprawdzałeś ile masz FPS podczas jazdy ?

Podczas szybkiej jazdy karta graficzna musi szybko renderować kolejne elementy a to już obciąża sprzęt przy słabym podzespole.

Opublikowano

Mam normalne fps. Nawet na jak najmniejszym dystansie renderowania.

Znaczy się podczas jazdy na najmniejszym dystansie renderowania też są ścinki. Mogą się one pojawić nawet podczas poruszania się pieszo. Zaludnienie mam najmniejsze ;P

Opublikowano

Może to być wina internetu? Znalazłem temat, w którym koleś z winy internetu miał podobne ścinki mając lepszy komputer. Może da się jakoś poprawić jakość łącza? Gram w GTA mając podłączone do internetu tylko wygaszone telefony :P

Opublikowano

Zapewne masz dysk HDD(zwykły). Ładowanie mapy obciąża mocno dysk, sprawdz jego zużycie lub też powyłączaj niepotrzebne programy.

Ile masz RAMu ?

Ogólnie to podaj specyfikację komputera, bo może to być i wina procesora i karty graficznej jak jest mocno słaba.

Opublikowano

Hymm... nie pamiętam dokładnie jak GTA reagowało na słabe łącze ale na pewno nie ścinkami. Z tego co pamiętam to jedynie otoczenie np. auta poruszały się dość nienaturalnie. Raczej to nie jest wina internetu.

Opublikowano

Ram : 4GB

Intel I3 2x3.40 GHz

Nvidia Geforce 820m

Prolog przeszedłem bez problemu na niskich. Teraz te ściny są nawet na ustawieniach poniżej minimalnych ;( Bez sensu.

Opublikowano

Teoretycznie to 4GB to za mało jak na GTA, gdybyś miał dysk SSD byłoby zapewne lepiej.

Ogólnie to ten laptop się tylko dusi na tym GTA, nie ma co go męczyć.

Procesor może i daje radę ale grafika i pamięć już nie.

Opublikowano

Ogólnie to oglądałem typa mającego o wiele gorszego laptopa, któremu na tych ustawieniach GTA dawało radę w stałych 30 fpsach. Ale bardzo dziwne jest to, że gdy podczas prologu wybuchały samochody, drzwi, właz do sejfu nie było żadnych spadków fps.

Opublikowano

W prologu masz mapkę pobierającą bardzo mało zasobów, nie jest ona bardzo szczegółowa i nie ma tam npc.

Opublikowano

Trochę dziwne jest to, że dopiero po ok. 10 minutach od uruchomienia gry zaczynają się ścinki.

Opublikowano

Nie dziwne a nornalne, masz 4Gb i właśnie po takim czasie zazwyczaj ram się zapycha (gdybyś sprawdził to zauważył byś, że masz zużycie 98% zapewne). 4Gb to za mało na GTA V a filmiki na YT nie zawsze są wiarygodne.

Opublikowano

Trochę dziwne jest to, że dopiero po ok. 10 minutach od uruchomienia gry zaczynają się ścinki.

Dużo osób właśnie ma to samo co ty - czyli spadki FPS po "X" czasu grania. Tak jak to większości pomagało - zakup dodatkowej ilości pamięci RAM. 

Podaj dokładny model CPU.

Opublikowano

Dobra, w ustawieniach zmieniłem automatyczne skanowanie muzyki i gra ma ścinki tylko podczas latania nad miastem w nocy ;P

Opublikowano

Dobra, w ustawieniach zmieniłem automatyczne skanowanie muzyki i gra ma ścinki tylko podczas latania nad miastem w nocy ;P

Możesz też spróbować zmienić DirectX 11 na DirectX 10 w ustawieniach gry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...