Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Autopożeranie Ramu...

Nightday96

Pytanie

Opublikowano

Witajcie. Mam problem odnośnie pamięci RAM na systemie Windows 7 Professional (Mam oryginalny). Po uruchomieniu systemu zajęta pamięć wynosi 1GB lub mniej, i tak po 2-3 minutach uruchomienia sama się podnosi aż do 2.90GB. Na laptopie mam ten sam system i też 3GB i tam mi się nie podnosi, więc nie jest to na pewno wina zbyt niskiej ilości.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To w końcu z czym jest ten problem i ile jest pamięci ? 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

A co ma do tego proces systemowy ?  

Jak na razie nie było kompletnie mowy o jakichkolwiek nawet najmniejszych problemach w działaniu czegokolwiek.

Większość nie potrafi odczytywać nawet  właściwie zawartości pamięci i traktuje pamięć zajętą przez system jako zużytą a to jest SUMA PAMIĘCI : systemowej i zarezerwowanej pod działanie programów. Każdemu to działa inaczej i nawet bezsensem jest porównywać do jakiegokolwiek innego sprzętu. 

Opublikowano

Nijak, system tym zarządza.  

Skoro masz problemy to przynajmniej pokaż jakie to straszne obciążenia masz tym spowodowane i jakie usługi to powodują 

Opublikowano

To w końcu z czym jest ten problem i ile jest pamięci ? 

Mam 3GB pamięci operacyjnej. (Kości są nowe DDR2) Po uruchomieniu systemu jest zapełnione może z 1GB Ramu, a po 2 minutach co sekundę się podnosi, aż zapełnia się do 2,90 GB.

Opublikowano

@Ktosiu a mógłbyś mi to wytłumaczyć?

Od godziny tak mam, restart PC robiłem i nadal tak jest. Problem jaki jest? Spadek wydajności w programach typu chrome lub spadek fps w CS`ie. 

Mam Win7 Home Premium SP1 x64 i 4GB ram

Tyle ramu na zero moich własnych procesów? Jeszcze przed chwilą miałem pobierane 3,90 GB ramu.

SS:

133e06ecf0635.png b4a62b5bb575d.png

Nie kłóć się z @Ktosiu bo on i tak zaraz pojedzie po nas wszystkich...

Sprawdź autorze tematu jakie programy uruchamiają Ci się podczas odpalania systemu i jakie działają w tle  ("msconfig" w "Wyszukaj pliki...") Niepotrzebne wyłącz, bo możliwe że to jakiś program tyle Ci zżera :)

Mam dokładnie to samo tyle że mi żre znacznie więcej. Programy to tylko Eset, Menadżer Realtek HD Audio i Java. A tych usług to jest masa i nie wiem które mam wyłączyć. Przy niektórych pisze mi zatrzymana, bo jak już pożre tego ramu to odpalam iObita, kontrole Ramu i oczyszczam bo jak jest cały zasrany to masakra, czasem nawet programy nie chcą odpowiadać...

Opublikowano

Od godziny tak mam, restart PC robiłem i nadal tak jest. Problem jaki jest? Spadek wydajności w programach typu chrome lub spadek fps w CS`ie. 

Tyle ramu na zero moich własnych procesów? Jeszcze przed chwilą miałem pobierane 3,90 GB ramu.

SS:

Opublikowano

To wasz problem sprawdzić sobie jakie programy zajmują zasoby bo system ma prawo zająć 100% dostępnego ( wolnego ) ram do zarządzania nim i nie jest to żadnym problemem z pamięcią, tak to zrobiono pod usługi związane z prefetch  i superfetch ( na wiki czy stronie Microsoftu pisze co to jest ). im dłużej używa się komputer tym więcej RAM będzie zajęte. 

Tutoriale na necie jak wyłączyć i czyścić cache tych usług. 

Opublikowano

@MineNexos moim zdaniem to wina aktualizacji Windowsa. Sam miałem przez to problemy, więc zrobiłem format, ale nie intstalowałem żadnych aktualizacji. Teraz ram normalnie się zachowuje i nie mam żadnych spadków wydajności.

Opublikowano

Możliwe, że proces svchost zajmuje Ci tyle RAMu, sprawdź w procesach (Ctrl+Shift+ESC).

Los chce ze mną grać w pokera - raz zabiera, raz odbiera :D

Opublikowano

Zauważyłem że to wina svchost (netsvc) Pobiera sobie ramu ile chce, czasem nawet ponad możliwość i połowa CPU w plecy, sam wuauserv (Windows Update) Pobiera co najmniej 40% cpu... Jak ograniczyć pobieranie zasobów przez to ?

Opublikowano

No i z czym później jest problem ? 

Panu chodzi o to, żeby się dowiedzieć co zżera tyle ramu. Tak trochę to dziwne, że na 3GB ramu, bierze aż około 2,90GB ramu.

Opublikowano

To wasz problem sprawdzić sobie jakie programy zajmują zasoby bo system ma prawo zająć 100% dostępnego ( wolnego ) ram do zarządzania nim i nie jest to żadnym problemem z pamięcią, tak to zrobiono pod usługi związane z prefetch  i superfetch ( na wiki czy stronie Microsoftu pisze co to jest ). im dłużej używa się komputer tym więcej RAM będzie zajęte. 

Tutoriale na necie jak wyłączyć i czyścić cache tych usług. 

Tylko fajnie, że używam go ledwo 2 dni. Jest to nowy (składany).

Opublikowano

SS:

Nie kłóć się z @Ktosiu bo on i tak zaraz pojedzie po nas wszystkich...

Sprawdź autorze tematu jakie programy uruchamiają Ci się podczas odpalania systemu i jakie działają w tle  ("msconfig" w "Wyszukaj pliki...") Niepotrzebne wyłącz, bo możliwe że to jakiś program tyle Ci zżera :) 

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Ale to mało ważne że zżera RAM, jeśli to system to nie jest żaden problem, jeśli jakiś program to sam sobie tak skonfigurował. Nie naszym problemem jest zgadnąć co bo ma przecież dokładny wgląd w menedżer co mu zżera pamieć. 

Ja się pytam : JAKIE MA PRZEZ TO ZUŻYCIE RAM PROBLEMY . Nie działa coś, nie uruchamia się, wywala błędy system itp. 

Opublikowano

2 429 Mb pamięci dostępnej dla programów więc gdzie jest tu problem ?   ( dostępna to ZAJĘTA PAMIEĆ POD PROGRAMY liczona do zużycia   + wolna

Nie potrafisz liczyć pamięci jak należy, nie patrz nawet w te dane .

UP. nic mu nie zżera tylko mu się ubzdurało, spadki wydajności w grach czy przeglądarce nie wynikają z braku pamięci tylko złej konfiguracji gry i systemu ( najebane usług i programów w tle działających ), dla chrome to normalne że potrafo zarezerwować 1-2 Gb pamieci pod swoje usługi 

U siebie na kompie mam przy 8 Gb ram  60-80% zajętości pamięci kilka minut po starcie i nie widzę w tym żadnego problemu, wystarczy umieć liczyć i czytać co pisze w opisach pamięci 

Opublikowano

2 429 Mb pamięci dostępnej dla programów więc gdzie jest tu problem ?   ( dostępna to ZAJĘTA PAMIEĆ POD PROGRAMY liczona do zużycia   + wolna

Nie potrafisz liczyć pamięci jak należy, nie patrz nawet w te dane .

UP. nic mu nie zżera tylko mu się ubzdurało, spadki wydajności w grach czy przeglądarce nie wynikają z braku pamięci tylko złej konfiguracji gry i systemu ( najebane usług i programów w tle działających ), dla chrome to normalne że potrafo zarezerwować 1-2 Gb pamieci pod swoje usługi 

U siebie na kompie mam przy 8 Gb ram  60-80% zajętości pamięci kilka minut po starcie i nie widzę w tym żadnego problemu, wystarczy umieć liczyć i czytać co pisze w opisach pamięci 

Ja Cię rozumiem, tylko chodzi o to, że taki wzrost pamięci mam dopiero od dziś. I jak mogę mieć źle skonfigurowaną grę, jeżeli w CS`ie miałem wczoraj wszystko na full i miałem cały czas ponad 100fps, a teraz wyłączyłem cienie na bardzo niskie i czasami mam 40fps... Trochę to dziwne przy żadnej nie włączonej aplikacji w tle jak spotify itp

Opublikowano

Witajcie. Mam problem odnośnie pamięci RAM na systemie Windows 7 Professional (Mam oryginalny). Po uruchomieniu systemu zajęta pamięć wynosi 1GB lub mniej, i tak po 2-3 minutach uruchomienia sama się podnosi aż do 2.90GB. Na laptopie mam ten sam system i też 3GB i tam mi się nie podnosi, więc nie jest to na pewno wina zbyt niskiej ilości.

A ile masz łącznie pamięci u siebie? Na laptopie system nie zapełni ci całej pamięci, bo to by po prostu strasznie muliło lapa. Jak masz dużo pamięci to logiczne, że system nie będzie się blokował na 1GB, tylko zajmie trochę więcej.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...