Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zagadka z wagą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, co prawda nie jest to zadanie domowe, ale wydaje mi się, że przejdzie to w tym dziale, do sedna:

Wymyśliłem ostatnio dość intrygująca mnie zagadkę, której sam zbytnio nie mogę wytłumaczyć, a może ktoś z was by potrafił

(Od razu mowie, że nie pisze tego tematu, aby ktoś zaraz wyskoczył z jakas zasada z fizyki i mnie zwyzywal, że to jest oczywiste, ale po to, żeby rozruszać wasze szare komórki, jak i sam chcę otrzymac odpowiedź).

Zagadka:

Czy jeśli akwarium z wodą polozymy na wadze, a następnie do akwarium wlozymy rybę (żywa rybę, która będzie pływać) to czy wskaźnik na wadze pokaże jej ciężar?

+jeśli w tej samej sytuacji weźmiemy balonik z powietrzem i będziemy go powoli zanurzac w wodzie, czy ciężar znowu się zwiększy? (Tu już mówimy o małych liczbach),

+jeśli owy balonik zostanie już zanurzony, a my przymocujemy go nitką do dna i puścimy, tak aby chciał wyplynac, to czy tez ciężar się zwiększy?

+czy na tej samej zasadzie działałby lot balonika napelnionego helem w powietrzu? (Waga np w próżni a w akwarium powietrze)

Dla mnie samego wydaje sie to w miarę oczywiste, że waga powinna odnotować zmianę, ale nie jestem tego pewien i chciałbym też uzyskać jakieś uzasadnienie (może ciężar się zwiekszy, ale nie będzie to calkowity ciężar np. Tej ryby?).

Zapraszam do glowkowania na wszelkie sposoby :D

Ps. Może nawet komuś podsunalem pomysł, na ciekawy projekt z fizyki :)

Opublikowano

Moim zdaniem to chyba logiczne że jeśli coś włożymy do zamkniętego pojemnika (określona wielkość) do tego postawionego na wadzę to ciężar będzie większy... Waga obiektu przecież nie zniknie.

Z balonikiem to samo, dokładasz ciężar, to i się on zwiększa.

Jeśli balonik będzie przywiązany do dna, a akwarium na wadze, to waga powinna się zmniejszyć.

Co do próżni to nie mam pojęcia, wiem tyle że balonik by się "samoczynnie" pompował.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

15. Zadanie po dwóch tygodniach od utworzenia, zostaje przeniesione do archiwum.

Darmowe kody na 20% zniżki (WWW, VPS and MC) na lvlup.pro

Szczegóły discord: xVendrome#6074 / PW

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...