Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

który procesor wybrać?

BlackLamp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak praktycznie myśląc o nowszych grach wymagających 4 rdzeniowych procesorów  to żaden poniżej i5 nie pozwoli grać w nie na lepszych ustawieniach niż niskie rzadko na średnich.

Po co ci uzasadnienie, co z niego ma wynikać ??   Nowszy będzie wydajniejszy od starego, zarazem potrafi bez problemu współpracować z nowszymi grafikami najwydajniej. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

tak jak wyżej. lepiej dołożyć do i5 6400 i cieszyć się najnowszymi grami bez martwienia się o to, czy dana giera poleci na 4 rdzeniach w HT. 

zresztą teraz najnowsze gierki wykorzystują już nieco więcej, chociaż jeszcze ta i3 na te aktualne gry powinna się zmieścić, ale nie wróżę jej długiej żywotności. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo w niektórych grach i3 6100 wypada lepiej niż niejedna i5. Nie chce wydawać ponad 3000 zł żeby grać w najnowsze gry, które zresztą i tak mnie nie pociągają. Ten komputer ma mi starczyć do grania w cs:go, hurtworld i NFS. Poza tym pytanie nie było dotyczące i5 tylko który z tych procesorów wypada lepiej w grach. Testy i3 6100 i GTX 750 ti mówią same za siebie że są niezłe i do gier w te co ja gram mi wystarczą. Tylko tak jak pisałem nie jestem pewien który procesor wypada lepiej bo oba są dobre. Na następny raz czytajcie uważniej.

Opublikowano

czyli chcesz grac przez całe życie w te gry? i3 owszem, jest lepsza, ale np. w cs'ie go, lolu, gdzie tam i tak i5 ma tysiąc fpsów. w nowszych grach nigdy i3 nie będzie wydajniejsza, nigdy. 

to chyba jasne, że skylake wypada lepiej niż haswell, ale to całkiem inna podstawka. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

i3 6100 jest lepsza, nowsza (nowsza cala platforma, ddr4 itp), odstaje wyraznie od 4170, warto ja wziac, bo duzo nie trzeba doplacac, zadowolony?

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

W przeciwieństwie do ciebie bo napisałem dokładnie to samo co on.

Zmiana typu pamięci niewiele wpływa tu na wydajność,  w większości przypadków dla nowszych gier nawet DDR3 są o kilka procent wydajniejsze niż DDR4 w tej samej konfiguracji,  dla  najsłabszych  procesorów z serii i3 praktycznie nie ma to kompletnie znaczenia 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Up

Tak zadowolony, dziękuje. Jesteś chyba jedyną osoba która zrozumiała pytanie...

przecież odpowiedziałem ci, że skylake rzecz jasna lepszy niż haswell bo nowszy... gdzie mózg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...